Τη μείωση του ΦΠΑ στο ελάχιστο στην υγεία, στην παιδεία, στα τρόφιμα και στον τουρισμό ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας πρότεινε ο Νομάρχης, Παναγιώτης Ψωμιάδης. Εισηγήθηκε αυτά ως μέτρα στήριξης της αγοράς και ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι επαγγελματικών φορέων (Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και Ένωση Καταστημάτων Ψιλικών-Καπνοπωλών και Ενοικιαστών Περιπτέρων Μακεδονίας) του νομού Θεσσαλονίκης.
«Όλοι οι δείκτες της ελληνικής οικονομίας είναι σήμερα οι χειρότεροι της Ευρώπης. Δυστυχώς, διαπιστώνουμε ότι έχουμε εκχωρήσει τον οικονομικό και πολιτικό έλεγχο της χώρας μας στην τρόικα, ενώ θα μπορούσαμε μόνοι μας να βγούμε από το τέλμα και να αναστρέψουμε την κατάσταση», υποστήριξε ο Νομάρχης. Πρόσθεσε πως «καλές είναι οι θυσίες, όμως δεν υπάρχει προοπτική, δεν υπάρχει μέλλον. Παντού μαυρίλα και έρχεται πολύ σύντομα νέα καταιγίδα μέτρων». Μάλιστα, έκανε λόγι για «πτώχευση και κρίση όχι μόνο οικονομική, αλλά και πνευματική, θεσμών και αξιών».
Ειδικά για την κατάσταση της αγοράς της Θεσσαλονίκης θύμισε ότι «τα τελευταία 12 χρόνια στο νομό Θεσσαλονίκης 17.000 επιχειρήσεις κλείνουν ή μεταφέρονται σε γειτονικές χώρες», για να καταλήξει σε ένα παράδοξο συμπέρασμα: «Η χώρα μας έχει παραδοθεί στους λαθρομετανάστες, στους ληστές, στους δολοφόνους, στα κοράκια του ΔΝΤ», είπε.
Σχολιάζοντας το ερώτημα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα;», ο Νομάρχης μίλησε για «αγριότητα σε βάρος της κοινωνίας των πολιτών και της Θεσσαλονίκης».
Ο Νομάρχης αναφέρθηκε ξεχωριστά στη δεινή οικονομική κατάσταση της Νομαρχίας, που «κινδυνεύει να βάλει λουκέτο», διότι, όπως τόνισε, «τα κυβερνητικά χρήματα για λειτουργικά έξοδα και επενδύσεις έχουν μειωθεί φέτος κατά 35%». Πρόσθεσε ότι η ΝΑΘ δεν έλαβε κονδύλια για τουριστική προβολή για το 2009, ενώ το 2010 δεν θα λάβει ούτε ένα ευρώ.

Η άποψη των εμπόρων:
Ας αγοράσουμε μια τράπεζα!

«Γρήγορα μέτρα που δεν κοστίζουν, αλλά θα ενισχύσουν την αγορά» ζήτησε από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης. «Αν δεν ενώσουμε όλοι τις φωνές μας, θα βρούμε ερείπια στην αγορά», τόνισε.
Η βασική πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης ήταν να αναλάβουν πρωτοβουλία οι φορείς για την εξαγορά μεριδίου σε τράπεζα, ώστε να ενισχυθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η ρευστότητα στην αγορά. Ο κ. Φιλιππίδης πρότεινε επίσης τη δημιουργία ενός οργάνου για το συντονισμό των τουριστικών υπηρεσιών, την αντιμετώπιση του παρεμπορίου, την καταγραφή εμπορικών χώρων και πολυκαταστημάτων, ενώ ζήτησε ενίσχυση της δωρεάν εσωτερικής συγκοινωνίας των περιφερειακών πάρκινγκ γύρω από το εμπορικό κέντρο της πόλης, καθώς και τη δημιουργία θαλάσσιας συγκοινωνίας για τη διευκόλυνση των καταναλωτών.

Η άποψη των Επαγγελματιών:
Να αλλάξουν οι φορολογικοί συντελεστές

«Η αγορά βιώνει το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου. Πολλές επιχειρήσεις έχουν κλείσει και ακούγεται και ο επιθανάτιος ρόγχος και των υπολοίπων», υπογράμμισε ο Α΄ Αντιπρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Χρήστος Βασιλάκης. Ο κ. Βασιλάκης ζήτησε την απαγκίστρωση από τους όρους του μνημονίου κι έκανε λόγο για ανάγκη αλλαγής της κυβερνητικής πολιτικής αναφορικά με τους φορολογικούς συντελεστές που επιβαρύνουν τους εμπόρους.
«Τα αποσπασματικά μέτρα δεν φέρνουν αποτελέσματα. Είναι απλώς ασπιρίνες. Θα μπουν χιλιάδες λουκέτα στα καταστήματα, η ανεργία θα αυξηθεί, θα έχουμε εξαθλιωμένους πολίτες και θα βιώσουμε κοινωνικές εντάσεις», κατέληξε.

Η άποψη των ψιλικατζίδων
Αποδέσμευση των τσιγάρων από το ΦΠΑ

Μιλώντας για λογαριασμό της Ένωσης Καταστημάτων Ψιλικών-Καπνοπωλών και Ενοικιαστών Περιπτέρων Μακεδονίας ο Πρόεδρος της Ένωσης Κωνσταντίνος Ιακώβου ζήτησε την καθιέρωση ενός σύγχρονου φορολογικού συστήματος για τον καθορισμό της τιμής του τσιγάρου και την αποδέσμευση του ΦΠΑ, με σκοπό τη δίκαιη διανομή της κερδοφορίας από τα προϊόντα καπνού.
«Η κατάσταση έφτασε για μας στο απροχώρητο. Ζούμε ένα τέλμα. Μέχρι πότε θα αφήνουμε τους άλλους να καθορίζουν την τύχη μας», είπε ο κ. Ιακώβου και πρόσθεσε ότι «δεν χρειαζόμαστε κανένα πρότυπο. Πρέπει να φτιάξουμε το δικό μας με γνώμονα τα μοντέλα της Κύπρου και της Αγγλίας, λαμβάνοντας υπόψη τους κανόνες του εμπορικού δικαίου και την αρχή της ισότιμης αντιμετώπισης και συμπεριφοράς».