Με ειδικά ναυλωμένο τρένο που θα διασχίσει την Πελοπόννησο, κλιμακώνουν την Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010 οι Οικολόγοι Πράσινοι την εκστρατεία τους για την υπεράσπιση του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας.
Το αρχικό ραντεβού στην Αθήνα, με σύντομη συμβολική εκδήλωση, θα είναι στο Σταθμό Λαρίσης στις 12.45 το μεσημέρι, για επιβίβαση στον Προαστιακό για Κόρινθο.
Το καθαυτό «πράσινο τρένο» θα ξεκινήσει από το σταθμό Κορίνθου του Προαστιακού λίγο μετά τις 2.15μμ, με ενδιάμεσες στάσεις για τοπικές εκδηλώσεις στην πόλη της Κορίνθου (παλιό σταθμό), το Άργος και την Τρίπολη.
Τελικός προορισμός θα είναι η Καλαμάτα, σημείο σύγκλισης του σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου που απειλείται με άμεσο κλείσιμο, αλλά και καρδιά των κινητοποιήσεων για την υπεράσπισή του. Για την υποδοχή του τρένου, λίγο μετά τις 8μμ, θα οργανωθεί εκδήλωση στο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης.
Στην Καλαμάτα θα συνεδριάσει το Σαββατοκύριακο 10 και 11 Ιουλίου το Πανελλαδικό Συμβούλιο των Οικολόγων Πράσινων, ενώ το πρωί του Σαββάτου οργανώνεται ημερίδα με θέμα «Προστασία του φυσικού περιβάλλοντος – προτεραιότητες για την Πελοπόννησο» (10 πμ, ξενοδοχείο ΦΑΡΡΑΙ).
Οι επιβάτες του πράσινου τρένου θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν από πρώτο χέρι για τις πραγματικές αιτίες των ελλειμμάτων του ΟΣΕ και τους μύθους που τα συνοδεύουν, για το διαχρονικό πόλεμο των ελληνικών κυβερνήσεων κατά του τρένου, και για τις εναλλακτικές λύσεις ώστε να γίνει ο σιδηρόδρομος βιώσιμος και από οικονομική άποψη.
Όλα αυτά, με φόντο μια γραμμή που συμπυκνώνει η ίδια όλο το σημερινό παραλογισμό: ανακατασκευάστηκε ριζικά με ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση, επαναλειτούργησε μόλις πέρσι το καλοκαίρι με δρομολόγια ειδικά σχεδιασμένα ώστε να μην εξυπηρετούν κανένα, και τώρα ετοιμάζεται το κλείσιμό της ως «ζημιογόνας» χωρίς μελέτη οικονομικής βιωσιμότητας που να ανατρέπει την αρχική μελέτη σκοπιμότητας για την ανακατασκευή της. Η ειρωνεία είναι ότι η κυβέρνηση επικαλείται για το κλείσιμο το Μνημόνιο και την Κομισιόν, που είχε η ίδια εγκρίνει την αρχική μελέτη σκοπιμότητας για τη συγχρηματοδότηση της ριζικής ανακατασκευής της γραμμής.
Πέρα από τα μέλη του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων, αλλά και απλά μέλη και φίλους του κόμματος, το τρένο θα είναι ανοικτό σε κάθε πολίτη που θέλει να στηρίξει με τη συμμετοχή του την εκστρατεία για το σιδηρόδρομο, ή και απλώς να ζήσει μια διαδρομή που μπορεί σύντομα να μην είναι πια διαθέσιμη. Η μετακίνηση από Κόρινθο μέχρι Καλαμάτα θα είναι για όλους δωρεάν, με ελεύθερη επιβίβαση και αποβίβαση σε οποιαδήποτε πόλη.