Τη μερική ικανοποίησή του για τη νέα Απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών ΠΟΛ 1108/01.07.2010 για την επαναφορά της άμεσης επιστροφής πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ στις επιχειρήσεις μέχρι του ποσού των 30.000€, εκφράζει με σημερινή επιστολή του στον Υπουργό Οικονομικών, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος κ. Δημήτρης Λακασάς.
Για τους εξαγωγείς, πρόκειται για «διορθωτική κίνηση», η οποία όμως «δεν αντιμετωπίζει το σύνολο του προβλήματος για τις λοιπές επιχειρήσεις, που έχουν αιτήματα επιστροφής μεγαλύτερα των 30.000€ και, ως εκ τούτου, αποκλείονται από τη νέα απόφαση».
Λαμβάνοντας υπόψη την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης της ρευστότητας και στήριξης της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας ως μόνη διέξοδο από την κρίση, ο ΣΕΒΕ ζήτησε την πλήρη επαναφορά της άμεσης επιστροφής πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ χωρίς περιορισμό ως προς το ποσό της επιστροφής. Σε κάθε όμως περίπτωση και επειδή, όπως έχει ήδη επισημάνει, στις περιπτώσεις που απαιτείται έλεγχος, αυτός καθυστερεί δραματικά, ο ΣΕΒΕ πρότεινε για τις περιπτώσεις που το αιτούμενο ποσό υπερβαίνει τις 30.000€, να επιστρέφεται άμεσα χωρίς έλεγχο το ποσό μέχρι 30.000€ και να ακολουθεί ο προβλεπόμενος έλεγχος.
Θετική βλέπει ο Σύνδεσμος και τη νέα δυνατότητα συμψηφισμού του επιστρεφόμενου ΦΠΑ με υποβαλλόμενες χρεωστικές περιοδικές δηλώσεις(εφόσον δεν υφίστανται άλλες οφειλές προς το Δημόσιο). Οι εξαγωγείς ζήτησαν ο συμψηφισμός του πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ εξαγωγικών επιχειρήσεων με οποιοδήποτε οφειλόμενο στο Δημόσιο φόρο (φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, κλ.π.) να γίνεται από την κατάθεση της αίτησης επιστροφής (πριν δηλ. να βεβαιωθεί), με σχετική εφαρμογή και προσαρμογή της διάταξης του άρθρου 83 του ΚΕΔΕ.