Πρόταση για την εξαγορά του 33,04% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και το 77,31% της ΑΤΕbank υπέβαλε η Τράπεζα Πειραιώς στην ελληνική κυβέρνηση. Το προσφερόμενο τίμημα ανέρχεται στα 701 εκατ. ευρώ και θα καταβληθεί σε μετρητά. Η συμφωνία θα είναι προς όφελος των μετόχων και των τριών τραπεζών, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα(Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010), εκτιμώντας ότι οι συνέργειες θα ανέλθουν σε 300 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς, σε περίπτωση που γίνει δεκτή η πρόταση, θα δημιουργηθεί ο μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος στην Ελλάδα με συνδυασμένο ενεργητικό ύψους 105 δισ. ευρώ, καθαρές χορηγήσεις 69 δισ. ευρώ, καταθέσεις 64 δισ. ευρώ και δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας περίπου 9%.
Σύμφωνα με την Τράπεζα Πειραιώς, ο νέος Όμιλος θα είναι, από πλευράς μεριδίου αγοράς δανείων και καταθέσεων, ο μεγαλύτερος τραπεζικός Όμιλος στην Ελλάδα και ο δεύτερος μεγαλύτερος ελλαδικός Όμιλος στην ευρύτερη περιοχή.
Ο κ. Σάλλας διαβεβαίωσε ότι μετά την εξαγορά των δύο τραπεζών θα διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων. «Η Τράπεζα Πειραιώς έχει διαχρονικά αποδείξει τον ιδιαίτερο σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα και στη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας», είπε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά στις θυγατρικές βιομηχανικές επιχειρήσεις της ΑΤΕ (Δωδώνη, ΕΛΒΙΖ και ΣΕΚΑΠ , η Τράπεζα Πειραιώς προτίθεται να τις παραχωρήσει, εάν το επιθυμούν, με μακρόχρονες συμβάσεις εκμετάλλευσης, σε εταιρείες συνεταιριστικών οργανώσεων που θα συσταθούν γι’ αυτόν τον σκοπό, με μόνη υποχρέωσή τους τη διατήρηση των κτηριακών εγκαταστάσεων και εξοπλισμών τους σε καλή κατάσταση για τη ομαλή λειτουργία των παραγωγικών μονάδων, διασφαλίζοντας έτσι τη συνέχιση της λειτουργίας τους μέσα στις τοπικές κοινωνίες.
Νωρίτερα, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Χ.Α. κ. Σπύρος Καπράλος, με τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών των τριών τραπεζών, μετά από ενημέρωση που έλαβε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς από την Τράπεζα Πειραιώς ότι υπέβαλε πρόταση προς την ελληνική κυβέρνηση για την εξαγορά σημαντικών μεριδίων στις ανωτέρω δύο τράπεζες.
Η επαναδιαπραγμάτευση των μετοχών των τραπεζών θα γίνει μετά την έκδοση των σχετικών ανακοινώσεων.