Ποιος το περίμενε! Να ανοίξουν οι δουλειές τους περίμεναν τα πορνεία, τα... πεζοδρόμια και οι "συνοδοί κυρίων" στη Νότιο Αφρική και δεν έχουν σταυρώσει πελάτη από την ημέρα που άρχισε το Μουντιάλ! Το ρεπορτάζ του CNN που φιλοξενεί δηλώσεις μελών των κυκλωμάτων πορνείας σε Γιοχάνεσμπουργκ, Πρετόρια και άλλες νοτιοαφρικανικές χώρες, είναι αποκαλυπτικό:
"Κανένας δεν ενδιαφέρεται για το σεξ. Οι δουλειές μας έπεσαν 80% από τη μέρα που άρχισε το Μουντιάλ και, επί μέρες, οι μοναδικοί πελάτες ήταν τρεις επιχειρηματίες που είχαν έρθει στη Νότιο Αφρική για δουλειές κι όχι για τους αγώνες" λέει η "Τόρι" -ψευδώνυμο μαντάμ γνωστού πορνείου του Γιοχάνεσμπουργκ.
Κι ο επικεφαλής κυκλώματος που προωθεί "συνοδούς" σε πελάτες ξενοδοχείων, προσθέτει μιλώντας στο γνωστό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο: "Περιμέναμε ότι το Μουντιάλ θα είναι ο μήνας των παχέων αγελάδων. Ήταν ο χειρότερος μήνας στην ιστορία της εταιρίας μου"!
Η πορνεία είναι παράνομη στη Νότιο Αφρική γι αυτό και οι συντελεστές του ρεπορτάζ του CNN διατηρούν την ανωνυμία τους. Παρόλα αυτά, λόγω... κρίσης, μιλούν χωρίς να κρύβουν κάτι από τη δουλειά τους.
Η Ζόμπουα, γνωστή πόρνη, λέει στο CNN πως "ο κόσμος πήγαινε σε κάποιο μπαρ, μετά να δει το παιχνίδι κι έπειτα κλεινόταν στα σπίτια του ή στο ξενοδοχείο του. Δεν είχε όρεξη για τίποτε άλλο".
Αλήθεια, όλοι αυτοί οι τουρίστες, πού πήγαν τελικά; "Σε μπαρ, γκαλερί και μουσεία", απαντά ο Γουέιντ Νταβί, εκπρόσωπος του Μουσείου κατά του Απαρτχάιντ που βρίσκεται στο Γιοχάνεσμπουργκ! "Πριν το τουρνουά είχαμε 2.000 επισκέπτες τη μέρα. Με το που άρχισε το Μουντιάλ, οι επισκέπτες μας εκτοξεύτηκαν στους 4.000 την ημέρα! Πιστεύαμε ότι ο κόσμος θα ερχόταν στο Μουντιάλ για το ποδόσφαιρο και τα πάρτι, αλλά μας περίμενε μια ευχάριστη έκπληξη. Ακόμη και οι αποστολές αρκετών ομάδων πέρασαν από το μουσείο μας", κατέληξε.
Στην άποψη αυτή συμφωνεί και η Αντουανέτ Μέρντοχ, υπεύθυνη της Γκαλερί Τέχνης του Γιοχάνεσμπουργκ. Μιλά για αύξηση 50% στους επισκέπτες της Γκαλερί και προσθέτει: "Μάλιστα, φοβόμασταν τους χούλιγκαν, επειδή η Γκαλερί περιβάλλεται από ένα τεράστιο Λούνα Παρκ, με πολλές μπιραρίες. Όμως δεν είχαμε το παραμικρό περιστατικό με μεθυσμένους Χούλιγκαν. Αντίθετα, οι επισκέπτες ήταν ιδιαίτερα κόσμιοι κι ενδιαφέρονταν τα μάλα για την κουλτούρα της χώρας μας".
Τέλος,η Νταϊάνα Γουόλ, καλλιτεχνική διευθύντρια του Μουσείου της Αφρικής(φωτογραφία δεξιά), παραδέχεται ότι "άλλες χρονιές, τέτοια εποχή, είχαμε περί τους 400-450 επισκέπτες. Πλέον μετράμε... 2.500 επισκέπτες, στην πλειοψηφία τους φιλάθλους, ηλικίας από 25 ως 55 χρόνων".