Στο πλευρό της υπουργού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνας Μπιρμπίλη, όσον αφορά το χαρακτηρισμό των αυθαιρέτων, τάσσεται ο νομάρχης Θεσσαλονίκης -και υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας- Παναγιώτης Ψωμιάδης:
"Η διαπίστωση της κ. Μπιρμπίλη ότι η Πολιτεία δεκαετίες τώρα κλείνει τα μάτια στο τεράστιο και οξύ κοινωνικό πρόβλημα των αυθαιρέτων και ότι είναι αδύνατο να γκρεμισθούν 1 εκατομμύριο αυθαίρετα σε όλη τη χώρα, επιβάλλει να αντιμετωπισθεί άμεσα το πρόβλημα τής διατήρησής τους, της απαλλαγής των πολιτών από εξοντωτικά πρόστιμα, ακόμη και για αποκαταστάσιμες ή και νομιμοποιούμενες υπερβάσεις, έτσι ώστε να εξασφαλισθεί η κοινωνική συναίνεση και να αποτραπεί η δημιουργία και νέας γενιάς αυθαιρέτων, με την καθιέρωση υποχρεωτικών ελέγχων και την δημιουργία μηχανισμών άμεσης κατεδάφισης των μελλοντικών αυθαιρέτων", τονίζει σε ανακοίνωσή του.
Ο κ. Ψωμιάδης υποστηρίζει ότι στο θέμα των αυθαιρέτων και των ημιυπαίθριων ήταν πρωτοπόρος: "Η ανακοίνωση της κ. Μπιρμπίλη για την υπογραφή δασικών χαρτών αποτελεί σημαντικότατη εξέλιξη, γιατί η θέσπισή τους θα προστατεύσει τον δασικό μας πλούτο και το φυσικό περιβάλλον από μελλοντικά αυθαίρετα. Χαίρομαι γιατί η κυβέρνηση ακολουθεί το δρόμο που πρώτη χάραξε η Νομαρχία μας. Το ίδιο συνέβη και με το θέμα των ημιυπαίθριων χώρων, που το φέραμε στο προσκήνιο και, όπως αποδείχθηκε, πράξαμε ορθά", λέει χαρακτηριστικά.
Και για να προλάβει όσους τυχόν πουν ότι στηρίζει την κυβέρνηση, καταλήγει: "Από την πρώτη στιγμή άλλωστε είχα δηλώσει πως δεν θα κάνω αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, αλλά θα στηρίξω τις όποιες θετικές πρωτοβουλίες πάρει η κυβέρνηση".