Χαμός έγινε μεταξύ του προέδρου (είναι εκλεγμένος) του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχ. Ζορπίδη, με τον πρόεδρο (είναι διορισμένος) και διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης Στ. Αγγελούδη. Κι όλα αυτά για μια πρόσκληση.
Ο πρόεδρος του ΕΕΘ ενημερώθηκε τηλεφωνικά για τη σύσκεψη στο Λιμάνι με την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη. Ενημερώθηκε, επίσης, με φαξ, για μια άλλη σύσκεψη, αυτήν της υφυπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Θεοδώρας Τζάκρη, για τη δημιουργία πιλοτικού ΚΕΠ που θα εξυπηρετεί επιχειρηματίες.
Επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του ΟΛΘ, για να του επισημάνει, πρώτα ότι δεν είχε πάρει γραπτή πρόσκληση για τη σύσκεψη και δεύτερον για το ότι, την ίδια ώρα, άλλος κυβερνητικός παράγοντας(η υφυπουργός Εσωτερικών), οργάνωνε κι άλλη σύσκεψη, με τους ... ίδιους φορείς.
"Τι θες; Έχετε καταστρέψει την πόλη", ήταν η απάντηση του κ. Αγγελούδη, σύμφωνα με την καταγγελία του προέδρου του ΟΛΘ!
Μετά από αυτήν την μεταχείριση εκλεγμένου προέδρου που αντιπροσωπεύει 60.000 επαγγελματίες, ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχ. Ζορπίδης, απάντησε με επιστολή προς τον διορισμένο πρόεδρο του ΟΛΘ, στην οποία υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων: "Ο τρόπος αντιμετώπισης του μεγαλύτερου θεσμικού φορέα του Νομού μας που εκπροσωπεί 60.000 μέλη δείχνει έλλειψη προγραμματισμού και προχειρότητας. Τα προβλήματα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης τα έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη, έχουμε εκπονήσει μελέτες, έχουμε υποβάλλει προς όλες τις κατευθύνσεις υπομνήματα, αλλά δυστυχώς για μια ακόμη φορά από τη δική σας διοίκηση αγνοούμαστε. Προσωπικοί χαρακτηρισμοί ότι «καταστρέψατε την πόλη» δεν με αφορούν τη στιγμή που αγωνίζομαι καθημερινά ακόμη και μέσα από τη δουλειά μου για το καλό της Θεσσαλονίκης και όχι περιμένοντας πότε θα αποκτήσω μια κρατική θέση".
Με επιστολή απάντησε και στην υφυπουργό Εσωτερικών, Θ. Τζάκρη, στην οποία υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων: "Στις 17:10 της Πέμπτης 8 Ιουλίου λάβαμε πρόσκληση με τηλεομοιοτυπία για να παραβρεθεί ο υποφαινόμενος σε σύσκεψη που θα πραγματοποιείτο την Παρασκευή στις 10:30 το πρωί. Μάλιστα κλήθηκα να απαντήσω τηλεφωνικά το μεσημέρι της ίδιας μέρας για την πρόσκληση, ενώ αυτή δεν είχε έρθει. Αντιλαμβάνεστε ότι τέτοιου είδους αντιμετώπιση δεν είναι σοβαρή απέναντι στον μεγαλύτερο θεσμικό φορέα του Νομού που εκπροσωπεί 60.000 μέλη. Λυπούμαι ειλικρινά που εν μέσω της τόσο σοβαρής κρίσης που πλήττει τις παραγωγικές τάξεις και που για να αντιμετωπιστεί θα έπρεπε να υπάρχει συνεργασία και σύμπνοια, εσείς όμως μας αντιμετωπίζετε με προχειρότητα χωρίς προγραμματισμό και διεκπεραιωτικό χαρακτήρα, για να φύγετε από την υποχρέωση".
Ειδικά, δε για το θέμα της σύσκεψης με την κ. Τζάκρη, το ΕΕΘ είναι κάθετα αντίθετο: "το Επιμελητήριο μας είναι κάθετα αντίθετο με την εξυπηρέτηση των επαγγελματιών από τα Κ.Ε.Π αντικείμενο που άπτεται της δικής μας αρμοδιότητας ως φυσικών φορέων", υπογραμμίζεται στην επιστολή.
Σε γραπτή του καταγγελία, το ΕΕΘ υπογραμμίζει ότι «κανένα πρόβλημα της Θεσσαλονίκης δεν πρόκειται να επιλυθεί αν δεν υπάρξει στοιχειώδης σοβαρότητα από την πλευρά της κυβέρνησης. Η Θεσσαλονίκη σήμερα έζησε μια πρωτοφανή ασυνεννοησία και προχειρότητα με επιστέγασμα προσωπικούς χαρακτηρισμούς κρατικού αξιωματούχου εις βάρος του προέδρου του ΕΕΘ. Η κυβέρνηση –την θεωρούμε ενιαία και όχι χώρο συνύπαρξης ανεξάρτητων βιλαετιών- οργάνωσε την ίδια ώρα και με σχεδόν ίδιους συμμετέχοντες δύο συσκέψεις».
Ειδικά για την κόντρα με τον κ. Αγγελούδη, η καταγγελία του ΕΕΘ επισημαίνει: «Ο κ. Ζορπίδης σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΘ, Στέλιο Αγγελούδη, εξέφρασε την ενόχληση του, για να εισπράξει ως απάντηση προσωπικούς χαρακτηρισμούς, οι οποίοι υποτιμούν την προσφορά του ΕΕΘ στη Θεσσαλονίκη και αναπαράγουν κομματικά στερεότυπα που δεν έχουν θέση στη σημερινή εποχή. Αν ο κ. Αγγελούδης δεν μπορεί να συντονίσει την αποστολή μιας πρόσκλησης από την οδό Κουντουριώτου στην Πλατεία Αριστοτέλους και δεν αναλαμβάνει την ευθύνη αυτή, τότε δεν έχει άλλη επιλογή από το να εγκαταλείψει τη θέση του. Η Θεσσαλονίκη έχει ανάγκη από ανθρώπους με όραμα και στόχους και όχι προϊόντα του κομματικού σωλήνα που σε κάθε δυσκολία ρίχνουν τις ευθύνες στην προηγούμενη «κατάσταση». Με αυτή τη νοοτροπία και την απίστευτή προχειρότητα σε επίπεδο κυβέρνησης η Θεσσαλονίκη δεν έχει ελπίδα να κερδίσει το αύριο».

Η απάντηση Αγγελούδη
Από την πλευρά του, ο διορισμένος πρόεδρος του ΟΛΘ, μιλά για παρεξήγηση, στο εξής δελτίο τύπου με το οποίο απαντά:
Με ιδιαίτερη έκπληξη ενημερώθηκα για το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο, το περιεχόμενο και το ύφος του οποίου είμαι βέβαιος ότι εκφράζουν αποκλειστικά τον πρόεδρό του Μιχάλη Ζορπίδη και όχι τα δεκάδες χιλιάδες μέλη του, που αγωνιούν και συνεισφέρουν στην οικονομική ζωή της Θεσσαλονίκης.
Τι συνέβη στην πραγματικότητα: Η νέα διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων της προχώρησε στην συγκρότηση του Συμβουλίου Ανάπτυξης Λιμένος, στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων της πόλης και των χρηστών του λιμανιού. Τα μέλη του Συμβουλίου εκλήθησαν σήμερα σε κοινή συνεδρίαση με το Δ.Σ. της ΟΛΘ ΑΕ, παρουσία της Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη. Εκ παραδρομής οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΟΛΘ ΑΕ παρέλειψαν να ζητήσουν την παρουσία εκπροσώπου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου στο Άτυπο Συμβούλιο Ανάπτυξης, κάτι που μόλις το διαπίστωσα επικοινώνησα ο ίδιος με τον κ. Ζορπίδη, του εξήγησα τι συνέβη και του ζήτησα -εφόσον το επιθυμεί -να παραστεί ο ίδιος ή εκπρόσωπος του στην σημερινή συνεδρίαση. Δυστυχώς δύο ώρες πριν την προγραμματισμένη συνεδρίαση ο πρόεδρος του ΕΕΘ απευθύνθηκε σε ύφος απαράδεκτο τόσο σε υπάλληλο της ΟΛΘ, όσο και σε μένα προσωπικά επειδή –όπως είπε- δεν είχε λάβει γραπτή πρόσκληση. Αντί χαρακτηρισμών -όπως ψευδώς ισχυρίζεται ότι εισέπραξε- εξήγησα και πάλι στον κ. Ζορπίδη τι συνέβη και του ζήτησα να μη συμπεριφέρεται με τρόπο που πλήττει την ενότητα της πόλης και δε βοηθά στην επίλυση των προβλημάτων.
Το ερώτημα είναι γιατί ο πρόεδρος του ΕΕΘ επέλεξε να δημιουργήσει ένα τεχνητό και άνευ ουσίας πρόβλημα την ώρα που η κυβέρνηση δια της υπουργού Οικονομίας ανακοίνωνε σημαντικότατες πρωτοβουλίες τόσο για της πόλη όσο και για τι λιμάνι της;
Επί των προσωπικών χαρακτηρισμών δεν απαντώ, διότι κάτι τέτοιο δεν μου το επιτρέπει ο πολιτικός μου πολιτισμός. Θεωρώ ότι η παρεξήγηση –εξακολουθώ να πιστεύω πως πρόκειται για παρεξήγηση- έληξε. Τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης είναι πολλά και μεγάλα. Η αντιμετώπισή τους απαιτεί σύμπνοια όλων των παραγόντων της πόλης. Στο λιμάνι έχει ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια ανασύνταξης και ανάπτυξης, στην οποία θέλω να είμαι βέβαιος ότι το ΕΕΘ και ο πρόεδρος του θα συμβάλουν δημιουργικά.