Βουλιάζουν καθημερινά τα οικονομικά των δήμων όλης της χώρας. Μόλις προχθές, ο δήμος Αθηναίων, ο πρώτος δήμος της χώρας, παραδέχτηκε ότι, από το Σεπτέμβριο, δε θα είναι σε θέση να λειτουργήσει όχι έναν ή δύο, αλλά ένδεκα (αριθμός 11) παιδικούς σταθμούς. Σήμερα, τη σκυτάλη πήρε... ένας παλιός δρομέας: ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασ. Παπαγεωργόπουλος.
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια της σημερινής, τακτικής ανά εβδομάδα συνάντησής του με τους δημοσιογράφους αναφέρθηκε στην σημερινή τραγική οικονομική κατάσταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, λόγω της μη καταβολής των θεσμοθετημένων πόρων από την κυβέρνηση. Ο κ. Παπαγεωργόπουλος κάλεσε την Κυβέρνηση να αναπροσαρμόσει την πολιτική της προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Όπως τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, με την κατάργηση του προγράμματος «Θησέας»(σ.σ. ήταν ο βασικός μοχλός χρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης) και τις μειώσεις των κονδυλίων στον φετινό προϋπολογισμό της κυβέρνησης για τους ΚΑΠ κατά 40%, τη ΣΑΤΑ κατά 43% και του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 50% και με την εφαρμογή του «Καλλικράτη», από 1η Ιανουαρίου του νέου έτους, οι Δήμοι με μειωμένους πόρους και προσωπικό θα προσφέρουν λιγότερες υπηρεσίες στους δημότες.
Ειδικά, πάντως, ο δήμος Θεσσαλονίκης, έχει έναν επιπρόσθετο λόγο ανησυχίας: Το γνωστό πρόβλημα με τη δέσμευση των οικονομικών του, με εντολή της κυβέρνησης.
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Β. Παπαγεωργόπουλος κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου, αναφερόμενος στην "ακραία", όπως τη χαρακτήρισε ενέργεια της κυβέρνησης με τη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του Δήμου Θεσσαλονίκης, εξακόντισε τα βέλη του κατά του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Όπως δήλωσε, αναμένει από τον υπουργό Οικονομικών "εδώ και 27 ημέρες την άρση της άδικης αυτής απόφασης". Επίσης, επεσήμανε ότι "παρά τη δέσμευση ο Δήμος Θεσσαλονίκης προσφέρει καθημερινά τις υπηρεσίες του προς τους συνδημότες και περιμένει από τον κ. Παπακωνσταντίνου να σεβαστεί το δεύτερο μεγαλύτερο Δήμο της Ελλάδος και τους Θεσσαλονικείς".
Όπως, πάντως, παραδέχτηκε ο κ. Παπαγεωργόπουλος, είναι άγνωστο ως πότε θα καταφέρνει ο δήμος Θεσσαλονίκης να λειτουργεί τους παιδικούς σταθμούς του, να τροφοδοτεί χωρίς πρόβλημα το Ίδρυμα "Άγιος Στυλιανός" που φιλοξενεί δεκάδες παιδιά, αλλά και τα άλλα ιδρύματά του. Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει στην τροφοδοσία του δήμου με πετρέλαιο κίνησης -ως τώρα, με τις προσπάθειες του δήμου, δεν υπήρξε πρόβλημα- όμως αν το πάγωμα των οικονομικών συνεχιστεί, κανείς δεν ξέρει ως πότε θα γίνεται η αποκομιδή των απορριμμάτων από τους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Η προοπτική να στεγνώσει το πετρέλαιο κίνησης από τα ρεζερβουάρ των απορριμματοφόρων ακούγεται εφιαλτική, εν μέσω θέρους.
Άλλο ένα πρόβλημα, που εντείνεται, μέρα με τη μέρα, μετά το πάγωμα των οικονομικών του δήμου, είναι αυτό των εργαζόμενων στις δημοτικές επιχειρήσεις. Όπως και οι συμβασιούχοι που έχουν απομείνει στο δήμο, δεν καλύπτονται από την πρόβλεψη της κυβέρνησης, που εξαιρεί από το πάγωμα τους μισθούς των δημοτικών υπαλλήλων και, σε τρεις ημέρες, θα μείνουν απλήρωτοι. Κάποιοι από αυτούς βρίσκονται σε άδεια και θα διαπιστώσουν πως οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί θα παραμείνουν άδειοι...