To πρώτο εξάμηνο του 2010 στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης καταγράφηκαν 2279 νέες εγγραφές μελών και 2100 διαγραφές. «Το ισοζύγιο παραμένει θετικό, καθώς ο τελικός αριθμός των επιχειρήσεων – μελών του ΕΕΘ αυξήθηκε κατά 179, αλλά στην καθημερινή μας επαφή με τους επαγγελματίες διαπιστώνουμε μια ποιοτική διαφοροποίηση. Νέες επιχειρήσεις ανοίγουν νέοι και άνεργοι που μπροστά στα αδιέξοδα της αγοράς εργασίας στρέφονται στην «εύκολη», που μόνο εύκολη δεν είναι, λύση να ανοίξουν το δικό τους μαγαζάκι για να εξασφαλίσουν ένα μεροκάματο», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης.
Στην τάση αυτή βοηθούν και τα προγράμματα του ΟΑΕΔ και οι δράσεις για τη στήριξη της νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας.
«Η πρόκληση είναι αυτές οι νέες επιχειρήσεις να κατορθώσουν να επιβιώσουν, να δυναμώσουν και τελικά να βρουν το δρόμο τους στην αγορά, ώστε αύριο να προχωρήσουν στην πρόσληψη προσωπικού. Η άλλη όψη του νομίσματος είναι τα λουκέτα επιχειρήσεων με πολυετή παρουσία στην αγορά της Θεσσαλονίκης. Χωρίς υπερβολή αυτές τις ημέρες εξανεμίζονται περιουσίες που χτίστηκαν με κόπους μιας ολόκληρης ζωής. Οι επαγγελματίες προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανές τις επιχειρήσεις τους αντλώντας κεφάλαια από την προσωπική τους περιουσία. Οι αντοχές τους, όμως, είναι περιορισμένες. Ως πότε άνθρωποι με μακρά ιστορία στην αγορά θα αντέχουν να βλέπουν την επερχόμενη καταστροφή τους; Κινδυνεύουν να αφήσουν μόνο χρέη στα παιδιά τους. Η Πολιτεία οφείλει να δράσει άμεσα! Ο κίνδυνος κατάρρευσης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας είναι υπαρκτός, αν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση διαρκούς συρρίκνωσης της ζήτησης και της ρευστότητας. Δυστυχώς από την πολιτική ηγεσία ακούμε μόνο λόγια, αν και την τελευταία τριετία όλοι οι επιχειρηματικοί φορείς και τα επιμελητήρια έχουν καταθέσει πλήθος προτάσεων για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας. Αντί για πράξεις εισπράττουμε μόνο υποσχέσεις για μέτρα που θα έρθουν ή για έργα που θα γίνουν. Ωστόσο έχουμε ξεπεράσει το σημείο μηδέν. Κάθε ημέρα που περνά η ζημιά στην αγορά μεγαλώνει», κατέληξε ο κ. Ζορπίδης.