Για τις αρχές και τα τέλη Αυγούστου μετατίθενται, όπως όλα δείχνουν, οι ανακοινώσεις των περισσότερων ονομάτων υποψηφίων δημάρχων και περιφερειαρχών του ΠΑΣΟΚ, καθώς παρά τα όσα προβλέπει η εγκύκλιος Ξυνίδη Τσούρα για ολοκλήρωσή τους μέχρι τις 24 Ιουνίου*, οι διαδικασίες στις περισσότερες περιοχές της χώρας ακόμη δεν έχουν προχωρήσει.
Μάλιστα αυτός είναι ο λόγος που η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου που ήταν αρχικά να πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουνίου, αρχές Ιουλίου μετατίθεται πλέον για το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου. Μάλιστα, η επίσημη δικαιολογία της Ιπποκράτους για την καθυστέρηση είναι από τη μία ότι «πρέπει να περιμένουμε να δούμε τις επιλογές της ΝΔ!» και από την άλλη ότι «δεν ήταν δυνατόν να γίνουν επιλογές και να ανακοινωθούν ονόματα υποψηφίων εν μέσω αναταραχής για το ασφαλιστικό.»
Την ίδια στιγμή, πολλά είναι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ -και δήμαρχοι αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι- που δεν είναι διατεθειμένοι να «πάνε σπίτια τους», με αποτέλεσμα να διεκδικούν με κάθε τρόπο τη στήριξη από το ΠΑΣΟΚ. Ένας από αυτούς και ο Μπάμπης Μπαρμπουνάκης, που, ήδη, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για το δήμο Θεσσαλονίκης. Την ίδια στιγμή, ο Π. Παρασκευόπουλος, πρώην πρόεδρος του ΕΚΘ και γνωστός "πράσινος" συνδικαλιστής και πρώην βουλευτής επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε πως στηρίζει... Μπουτάρη!
Μετά τις 20 Αυγούστου θα ανακοινωθούν τα ονόματα των υποψηφίων στις περιφέρειες με το σκεπτικό ότι, καθώς πρόκειται για αμιγώς πολιτική μάχη, τα πρόσωπα αυτά δεν πρέπει να φέρουν το αρνητικό φορτίο του ασφαλιστικού αλλά το θετικό του «κοινωνικού αντισταθμίσματος» της 3ης Σεπτέμβρη και των ανακοινώσεων της ΔΕΘ. Πάντως, όσον αφορά την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, οι πληροφορίες θέλουν τον υφυπουργό Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, Γιάννη Μαγκριώτη, να μην είναι και τόσο πρόθυμος να αφήσει το υφυπουργείο για τη θέση του αιρετού περιφερειάρχη. Ειδικά όταν θα έχει "καπέλο" τον διορισμένο διοικητή της περιφέρειας που, όπως όλα δείχνουν, θα είναι καθαρά κομματική επιλογή -και μάλιστα του προεδρικού περιβάλλοντος.