Η θερμοκρασία στην ατμόσφαιρα του Ήλιου αυξάνεται, χρόνο με το χρόνο. Αυτό διαπίστωσε η ελληνική αποστολή, με επικεφαλής τον Καθηγητή του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ., Γιάννη Σειραδάκη, η οποία συμμετείχε σε αστρονομικά πειράματα και παρατηρήσεις της ολικής έκλειψης Ηλίου στο Νησί του Πάσχα χθες Κυριακή, 11 Ιουλίου 2010.
Η αποστολή πραγματοποίησε φασματοσκοπικές μετρήσεις του ιονισμένου σιδήρου (FeX και FeXIV), του Μαγνησίου (Mg) και του Υδρογόνου στην ατμόσφαιρα του Ήλιου. Οι καιρικές συνθήκες ήταν εξαιρετικές, παρόλο που τις προηγούμενες ημέρες ο καιρός ήταν βροχερός.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αποστολής, Καθηγητή του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ., Γιάννη Σειραδάκη μία πρώτη ανάλυση των δεδομένων αποκαλύπτει ότι ο σίδηρος FeXIV, σε αντίθεση με τις προηγούμενες δύο εκλείψεις, που πραγματοποιήθηκαν το 2006 και το 2008, παρουσιάζεται άφθονος, σε σχέση με άλλα στοιχεία. Αυτό αποδίδεται στην αύξηση της θερμοκρασίας τού Ήλιου λόγω της ανάκαμψης της δραστηριότητάς του, η οποία συνδέεται με την αντιστροφή του μαγνητικού πεδίου του Ήλιου, η οποία πραγματοποιείται κάθε 11 χρόνια.
Στο Νησί του Πάσχα συμμετείχε επίσης μια Αμερικανική αποστολή, υπό τον γνωστό κυνηγό εκλείψεων, Jay Pasahoff, η οποία κάλυψε φωτογραφικά την έκλειψη, μια Ινδική αποστολή, η οποία έκανε φασματοσκοπικές παρατηρήσεις μεγάλης ακρίβειας σε περιορισμένες περιοχές του στέμματος του Ήλιου και μερικές μικρότερες αποστολές. Στο μικρό νησί του Νοτίου Ειρηνικού κατέφθασαν επίσης μερικές χιλιάδες τουρίστες και θαυμαστές εκλείψεων με την παρουσία των οποίων, υπέρ-διπλασιάστηκε προσωρινά ο πληθυσμός του νησιού.
Η έκλειψη πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 11 Ιουλίου, λίγο μετά τις 11 το βράδυ ώρα Ελλάδας, είχε διάρκεια 4 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα και ήταν η τελευταία ολική έκλειψη Ηλίου μέχρι το Νοέμβριο του 2012.
Στην αποστολή, εκτός από τον κ. Σειραδάκη, συμμετέχει ο Θεσσαλονικιός ερασιτέχνης αστρονόμος κ. Αριστείδης Βούλγαρης, ο οποίος έχει κατασκευάσει ένα πρωτοποριακό όργανο ικανό να ανιχνεύσει συγχρόνως διάφορα χημικά στοιχεία στην ατμόσφαιρα του Ήλιου. Πολύ σημαντική είναι και η συμμετοχή στην αποστολή του Γρεβενιώτη Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Σικάγου, Θανάση Οικονόμου, ο οποίος έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει διαστημικές συσκευές για πολλές απoστολές της NASA.

Στη φωτογραφία : Εξαιρετικής ποιότητας φωτογραφία της ολικής έκλειψης του Ήλιου της 11 Ιουλίου 2010, στο Νησί του Πάσχα