Να συμπεριληφθούν στα υπό εξαγγελία μεγάλα έργα για τη Θεσσαλονίκη η επέκταση του διυλιστηρίου, η συντήρηση του βιολογικού καθαρισμού και ο δεύτερος κλάδος του Κεντρικού Αποχετευτικού Αγωγού (ΚΑΑ) ζήτησε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Α.Ε., Ν. Παπαδάκης, από το γενικό γραμματέα Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννη Οικονομίδη. Ο τελευταίος, εκπροσωπώντας το εποπτεύον την ΕΥΑΘ Υπουργείο Υποδομών, επισκέφτηκε χτες τις εγκαταστάσεις και τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας και συμμετείχε στο χτεσινό διοικητικό συμβούλιο.
Στο βιολογικό καθαρισμό της Σίνδου ο κ. Οικονομίδης ξεναγήθηκε στα δύο έργα που τελούν υπό κατασκευή από το Υπουργείο Υποδομών, τον τρίτο χωνευτή και το εργοστάσιο ξήρανσης της λυματολάσπης, τα οποία από τα μέσα του 2011 αναμένεται να ανακουφίσουν τις εγκαταστάσεις περιορίζοντας τις ποσότητες της παραγόμενης ιλύος. Επί τάπητος τέθηκε και το χρονίζον -από ολιγωρία των προηγούμενων διοικήσεων- πρόβλημα των 250.000 τόνων λάσπης που έχουν συσσωρευτεί στις εγκαταστάσεις.
Κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΥΑΘ, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών ενημερώθηκε επίσης για όλα τα τρέχοντα θέματα (κατασκευή δικτύου ύδρευσης 50 χλμ. στην Πυλαία, συντήρηση εγκαταστάσεων, μείωση λειτουργικού κόστους της εταιρείας κ.λπ.).
Σημειωτέον ότι το διυλιστήριο, όπου πραγματοποιείται επεξεργασία του επιφανειακού νερού του Αλιάκμονα ώστε να καταστεί κατάλληλο για πόση, έχει αυτήν τη στιγμή τη δυνατότητα επεξεργασίας 150.000 κ.μ. νερού την ημέρα. Η επέκτασή του θα δώσει τη δυνατότητα για επεξεργασία επιπλέον 150.000 κ.μ. Παράλληλα, ο δεύτερος κλάδος του ΚΑΑ θα δώσει ανάσα στο Θερμαϊκό, που επιβαρύνεται σε περιπτώσεις υπερχείλισης του παντορροϊκού δικτύου του κέντρου της Θεσσαλονίκης.
Τα έργα αυτά, που προβλέπονταν στους αρχικούς σχεδιασμούς κι έπρεπε από καιρό να έχουν παραδοθεί στους Θεσσαλονικείς, καθίστανται πλέον ζωτικής σημασίας σε μια πόλη με διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες λόγω πληθυσμιακής διόγκωσης.