Μισό ευρώ το στρέμμα κοστίζει η προστασία των δασών. Κι όμως, οι πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι, ακόμη, σε πρώιμο στάδιο, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Θόδωρος Σκυλακάκης ως πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας για την Μεσόγειο (η οποία ανήκει στη διακομματική ομάδα για την κλιματική αλλαγή, τη βιοποικιλότητα και την αειφόρο ανάπτυξη και η οποία είναι η μεγαλύτερη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) με τον Γάλλο Ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Gaston Franco.
Τα συμπεράσματα ήταν αποκαλυπτικά όσον αφορά την ανεπάρκεια των πόρων που διατίθενται για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και ειδικά των λεγόμενων "υπερ-πυρκαγιών" οι οποίες έχουν κάνει την εμφάνισή τους τα τελευταία χρόνια και το χαρακτηριστικό τους είναι ότι δεν μπορούν να τεθούν υπό έλεγχο σε μικρό χρονικό διάστημα με τα υπάρχοντα μέσα αντιμετώπισης.
Σύμφωνα με διαπίστωση του Christian Pinaudau, Γενικού Γραμματέα του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Δασικών Εκτάσεων της Νότιας Ευρώπης, η αντιμετώπιση μιας μεγάλης πυρκαγιάς (π.χ. της πυρκαγιάς στη Ρόδο το 2008), κοστίζει ποσά της τάξεως των €15 εκατομμυρίων (συμπεριλαμβανομένων του κόστους των αεροσκαφών τύπου Canadair, των ελικοπτέρων, του ανθρώπινου δυναμικού που συμμετέχει στις επιχειρήσεις και όλων των άλλων συναφών δαπανών). Στη Γαλλία με το ίδιο ποσό γίνονται επενδύσεις για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών δαπανώντας μισό ευρώ το στρέμμα. Επενδύοντας δηλαδή η Ελλάδα το ίδιο ποσό θα μπορούσε να θωρακίσει εκατομμύρια στρέμματα δάσους.
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα γιατί η κλιματική αλλαγή που θα επέλθει τα επόμενα 30 χρόνια έχει αναπότρεπτα προδιαγραφεί και θα πλήξει ιδιαίτερα τη χώρα μας η οποία κατεξοχήν κινδυνεύει από έναν φαύλο κύκλο ξηρασίας, πυρκαγιών, ερημοποίησης και καταστροφής δασών και οικοσυστημάτων.
Η ανομβρία και οι διαρκείς πυρκαγιές επιταχύνουν τη διαδικασία της απερήμωσης σε μεγάλες περιοχές της Νότιας Ευρώπης, προκαλώντας την εξαφάνιση περισσότερων από 400.000 εκταρίων ευρωπαϊκού δάσους ετησίως κατά την τελευταία δεκαετία, με αποτέλεσμα την επιδείνωση της ποιότητας ζωής του πληθυσμού, με καταστροφικές βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες για την οικονομία των πληττομένων περιοχών, μεταξύ άλλων με την υποβάθμιση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, τη διάλυση οικονομικής και κοινωνικής υποδομής, και την καταστροφή του περιβάλλοντος (στην περίπτωση των δασοπυρκαγιών απώλεια φυσικών βιοτόπων και βιοποικιλότητας, επιδείνωση του μικροκλίματος και αύξηση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου).
Ο Θόδωρος Σκυλακάκης στην παρέμβασή του δήλωσε: "Το συμπέρασμα των παρουσιάσεων όλων των ειδικών είναι ότι δυστυχώς το θέμα της πρόληψης των πυρκαγιών είναι ακόμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε πρώιμο στάδιο και παρά το γεγονός ότι όλοι ομνύουν για τη σημασία της πρόληψης, δεν δαπανώνται ούτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο ούτε σε επίπεδο Κρατών Μελών τα απαραίτητα χρήματα. Πρέπει λοιπόν να σπάσουμε το τείχος της αδιαφορίας που έχει ως συνέπεια να χάνονται 4 εκ. στρέμματα μεσογειακών δασών το χρόνο και να μην έχει η Ευρώπη καν μελετήσει το όφελος που θα υπήρχε αν εφαρμοζόταν μία ολοκληρωμένη πολιτική πρόληψης και με τη δική της βοήθεια".