Οι προβλέψεις των Ελλήνων καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους προσεχείς 12 μήνες παραμένουν στα ίδια, ιστορικά χαμηλά επίπεδα, με το σχετικό ισοζύγιο να μην μεταβάλλεται από τις -54 μονάδες. Από τους Έλληνες καταναλωτές, αυξάνεται ελαφρά το ποσοστό εκείνων που προβλέπουν αμετάβλητη την οικονομική τους κατάσταση (16% από 14%), ενώ μικρή άνοδο παρουσιάζει και το ποσοστό όσων θεωρούν ότι το επόμενο διάστημα θα παρουσιάσουν ελαφρά επιδείνωση στα οικονομικά τους (25% από 22%). Αυτά προβλέπει η έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).
Την ίδια στιγμή, οι αντίστοιχοι δείκτες της ΕΕ και της Ευρωζώνης παραμένουν στις -5 και -7 μονάδες αντίστοιχα.
Οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας τους το προσεχές 12-μηνο επιδεινώνονται για όγδοο συνεχή μήνα, με το σχετικό δείκτη να κινείται οριακά προς τα κάτω, στις -62 μονάδες, απέχοντας πλέον κατά μία μονάδα μόνο από το ιστορικά χαμηλό ρεκόρ του Μαρτίου του 2009. Το ποσοστό των καταναλωτών που προβλέπουν αισθητή επιδείνωση αυξάνεται στο 69% (από 66%), ενώ ένα 7% (από 6%) δεν αναμένει μεταβολές στην οικονομική κατάσταση της χώρας. Οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη διαμορφώνονται και πάλι στις -16 και -20 (από -21) μονάδες.
Η πρόθεση για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες βελτιώνεται οριακά για δεύτερο μήνα, παραμένοντας σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, στις -62 μονάδες. Από τα ελληνικά νοικοκυριά, το 79% (από 80%) δεν σκοπεύει να αποταμιεύσει το επόμενο 12μηνο, ενώ ως πιθανή ή πολύ πιθανή την αποταμίευση το επόμενο διάστημα κρίνει ένα 19% (από 16%). Στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, οι αντίστοιχοι δείκτες κινούνται επίσης οριακά ανοδικά, στις -6 και -9 μονάδες αντίστοιχα.
Οι προβλέψεις των καταναλωτών για την εξέλιξη της ανεργίας τους προσεχείς 12 μήνες, παραμένουν στο ιστορικά υψηλό ρεκόρ του προηγούμενου μήνα, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται εκ νέου στις +88 μονάδες και το ποσοστό των νοικοκυριών που δηλώνει απαισιόδοξο σχετικά με την εξέλιξη της ανεργίας στη χώρα το επόμενο 12μηνο να φθάνει το 95%. Στην ΕΕ καταγράφεται ήπια βελτίωση στις +32 μονάδες, στα επίπεδα της Ευρωζώνης.
Η πρόθεση των καταναλωτών για σημαντικές αγορές τους προσεχείς 12 μήνες (επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών, κ.λπ.) υποχωρεί οριακά για τέταρτο μήνα και διαμορφώνεται στις -64 μονάδες (από -63), σε τρίτο διαδοχικό ιστορικά χαμηλό ρεκόρ. Το ποσοστό των νοικοκυριών που δηλώνει ότι θα αυξήσει λίγο ή πολύ τις δαπάνες του περιορίζεται στο 5% (από 7%), ενώ όσοι δηλώνουν ότι θα τις μειώσουν λίγο ή πολύ διαμορφώνονται στο 76% (από 75%). Σε ΕΕ και Ευρωζώνη, οι σχετικοί δείκτες μειώνονται και αυτοί οριακά, στις -23 μονάδες αντίστοιχα.