Ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και ο πρώην βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρόεδρος του ΕΚΘ Παρασκευάς Παρασκευόπουλος, πραγματοποίησαν συνάντηση εργασίας, με αντικείμενο το παρόν και το μέλλον της Θεσσαλονίκης, μέσα από τη διαδικασία των δημοτικών εκλογών του Νοέμβρη. Μια συνάντηση που κατέληξε στη στήριξη του κ. Μπουτάρη από τον πρώην βουλευτή επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα με δελτίο τύπου της δημοτικής παράταξης "Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη", του Γιάννη Μπουτάρη, "κατά τη συζήτηση, υπήρξε ταύτιση και συμφωνία σε σημαντικά ζητήματα που αφορούν τη Θεσσαλονίκη και την ιστορικότητα της στιγμής, ως ευκαιρία για τη μέγιστη ενότητα, ενεργοποίηση και αυτενέργεια των πολιτών, ώστε στις επερχόμενες εκλογές, να κλείσει ο κύκλος των χαμένων ευκαιριών μιας εικοσαετίας εσωστρέφειας, μιζέριας και τέλματος για την πόλη".
Όπως υπογράμμισε ο κ. Παρασκευόπουλος, "η προσωπικότητα του Γιάννη Μπουτάρη συγκεντρώνει τα αναγκαία στοιχεία της υποψηφιότητας για να συναντηθούν στο πρόσωπό του, νικηφόρα οι δυνάμεις της εργασίας και της αλληλεγγύης, του πολιτισμού και της οικολογίας. Μπορεί να εκφράσει ένα μεγάλο πλειοψηφικό ρεύμα, το οποίο θα κάνει την αρχή των ανατροπών από τη νικηφόρα έκβαση στην εκλογική αναμέτρηση για το δήμο Θεσσαλονίκης".
Σε έγγραφη κοινή τους δήλωση, οι κ.κ. Μπουτάρης και Παρασκευόπουλος, τονίζουν:
«Σε δύο χρόνια από σήμερα, η Θεσσαλονίκη κλείνει τα 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της. Μια ξεχωριστή στιγμή για την πόλη, αλλά και για τον Ελληνισμό, γενικότερα. Αυτή η μεγάλη γιορτή, πρέπει να βρει τη Θεσσαλονίκη με ανοιγμένα τα φτερά της δημιουργίας, της αισιοδοξίας, της ανάπτυξης και της προόδου».
Οι κ.κ. Μπουτάρης και Παρασκευόπουλος κάνουν λόγο για "παθογένειες" που κρατούν τη Θεσσαλονίκη "καθηλωμένη, μακριά από τις δυνατότητες που έχει να ενεργοποιήσει τις δημιουργικές δυνάμεις της εργασίας, του πνεύματος και του πολιτισμού". Χρησιμοποιούν τη φράση της Ελένης Γλύκατζη Αρβελέρ για τη Θεσσαλονίκη ("η πιο ελληνογενής εξωστρεφής πόλη, όπου αδιάλειπτα δεν ήταν μόνο εστία δημιουργικότητας του Ελληνισμού, αλλά και η πόλη πρότυπο δημιουργικής συνύπαρξης πολλών εθνοτήτων και πολιτισμών"), για να πουν ότι "βιώνει σήμερα τη δική της παρακμή, και αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στον γεωπολιτικό της ρόλο στην περιοχή".
Κάνουν λόγο για "συνθήκες βαθιάς οικονομικής κρίσης" και υποστηρίζουν ότι "σε αυτές τις συνθήκες, οφείλουν τα κόμματα, όχι μόνο να σεβαστούν, αλλά και να επιβραβεύσουν, στη βάση της δημοκρατικής αμοιβαιότητας, αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, συμβάλλοντας και αυτά, να σχεδιαστεί μια νέα αρχιτεκτονική, στις σχέσεις κοινωνίας, αυτοδιοίκησης και κομμάτων. Ο αγώνας αυτός θα έχει χαρακτηριστικά αυτοδιοικητικά, οφείλει να είναι έντονα πολιτικοποιημένος, χωρίς κομματικές χειραγωγήσεις".