Τον λιγότερο γνωστό Μίκη Θεοδωράκη, τον συνθέτη των λυρικών μπαλέτων και τον πειραματιστή συμφωνιστή, παρουσιάζει την Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010, στο Ηρώδειο η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Με αφορμή τη συναυλία, η «Ελευθεροτυπία» έγραψε:
«Το πρώτο έργο του προγράμματος -σε πρώτη παρουσίαση σε ελληνικό κοινό-, το μπαλέτο ‘Οι εραστές του Τερουέλ’, γράφτηκε για τη μεγάλη χορεύτρια Λουντμίλα Τσερίνα, το 1958. (…)Το δεύτερο έργο του προγράμματος είναι και πάλι μπαλέτο. Τιτλοφορείται ‘Αντιγόνη’ και είναι μια παραγγελία που ήρθε τον επόμενο χρόνο από τη Βασιλική Οπερα του Κόβεν Γκάρντεν του Λονδίνου, μετά την καλή αύρα εντυπώσεων και κρίσεων των ‘Εραστών του Τερουέλ’. Δόθηκαν διακόσιες παραστάσεις, οι οποίες προκάλεσαν τα εγκώμια των ‘Τάιμς του Λονδίνου’. Το πρόγραμμα θα κλείσει με την ‘Τέταρτη Συμφωνία’, την επονομαζόμενη ‘Των Χορικών’, η οποία αποτελείται από δύο μέρη».
Για τη σχέση του με τον Μίκη Θεοδωράκη, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, ο καλλιτεχνικός διευθυντής και αρχιμουσικός Βύρων Φιδετζής, υπογράμμισε: «Ως πιτσιρίκος τον είχα πρόεδρο στους Λαμπράκηδες στη Θεσσαλονίκη, αργότερα ήμουν φοιτητής στη Βιέννη και αλληλογραφούσα μαζί του. Μου έστειλε από το Παρίσι τους δύο τόμους του "Χρέους", ήταν η εποχή που παλεύαμε ενάντια στη δικτατορία».

Το πλήρες κείμενο με κλικ εδώ.