Ρευστότητα στην αγορά χωρίς μετρητά γίνεται; Δε γίνεται, λέει η λογική. Γίνεται και... παραγίνεται, λέει ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, πολιτευτής με το ΠΑΣΟΚ στην Α περιφέρεια Θεσσαλονίκης, και πρώην γενικός γραμματέας Εμπορίου (την περίοδο 2000-2002, επί πρωθυπουργίας Σημίτη), Δ. Μάρδας.
Η πρόταση παρουσιάστηκε σε διεθνές συνέδριο στην Αθήνα και, σε γενικές γραμμές, έχει ως εξής:
Δεδομένου ότι:
i) πολλοί επιχειρηματίες έχουν φορτωθεί με επιταγές, που δεν προεξοφλούνται από τις Τράπεζες ή που πρόκειται να εξοφληθούν παρά μετά από μήνες ή που πρόκειται να σφραγιστούν ενώ οι ίδιοι δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα ζήτησης των προϊόντων τους και
ii) κάποιες εταιρίες έχουν χρέη, χρειάζονται όμως προσωρινά χρήματα για να λειτουργήσουν, προτείνεται το ακόλουθο σύστημα εξασφάλισης ρευστότητας, προτείνεται η επιχείρηση, σε συνεργασία με την τράπεζα την οποία χρησιμοποιεί, αλλά και την αρωγή του κράτους, να κάνει τα εξής:
1. Προσδιορισμό καθαρής θέσης της επιχείρησης (προσδιορισμός χρέους)
2. Μακροχρόνιο διακανονισμός χρεών με Τράπεζες (στον ορίζοντα της 5ετίας)
3. Εγγύηση του Δημοσίου για πίστωση μέσω τραπεζικού λογαριασμού ίση με το 10% του ετήσιου τζίρου. Από το λογαριασμό αυτό θα τακτοποιούνται τα χρέη των Τραπεζών.
4. Φρένο στη χρήση επιταγών. Οι πληρωμές και οι εισπράξεις θα γίνονται μόνο μέσω εγγραφών, δηλαδή μέσω του προαναφερθέντος τραπεζικού λογαριασμού.
5. Δεν θα υπάρχουν μετρητά στο χέρι ή δε θα γίνεται μεταφορά ποσών από τον εν λόγω λογαριασμό σε άλλο χωρίς παραστατικό αγοράς.
Αναλυτικότερα, ανοίγεται πίστωση σε Τράπεζες για εταιρίες με ζημία κατά κύριο λόγο, ίση με το 1/10 του τζίρου και με την εγγύηση του κράτους και ότι χρήματα κινούνται για εξοφλήσεις υποχρεώσεων και εισπράξεις θα γίνεται μόνο μέσω τραπεζών. Οπότε κόβεται το μαύρο χρήμα, φαίνεται το μέγεθος ΦΠΑ και η αγορά αναπνέει, μέσω απλών εγγραφών τραπεζικών λογαριασμών και χωρίς μετρητά. Από τα παραπάνω συνάγεται ότι η εγγύηση του κράτους θα έχει ένα βραχυχρόνιο χαρακτήρα, ως τη στιγμή λοιπόν που θα αρχίσει να τροφοδοτείται ο εν λόγω λογαριασμός από έσοδα προερχόμενα από πωλήσεις της εταιρίας.
Γιατί, όμως, να γίνουν όλα αυτά; Ποιος ωφελείται; Όλοι, απαντά ο κ. Μάρδας. Συγκεκριμένα:
Οφέλη τραπεζών: Επιτόκιο 5% και έσοδα από προμήθειες λόγω των εγγραφών κατά τις αγορές-πωλήσεις. Είσπραξη του χρέους (λόγω διακανονισμού).
Οφέλη Κράτους: Όχι μαύρο χρήμα γιατί όλες οι πληρωμές-εισπράξεις θα γίνονται μέσω εγγραφών. Προωθημένη θέση: Άμεση είσπραξη (ΦΠΑ) απευθείας από τις Τράπεζες και βέβαιη είσπραξη κάθε πρώτη του μηνός όλων των εισφορών προς το Δημόσιο.
Οφέλη επιχειρηματία: Εγγυημένα έσοδα από πωλήσεις όχι ‘φέσια’. Γρήγορο γύρισμα χρήματος, με θετικές επιπτώσεις ακόμη και στις τιμές.
Θα μπορούσε, κάποιος, να πει, για ποιον λόγο να μη χρησιμοποιήσει μία επιχείρηση το ΤΕΜΠΜΕ; Την απάντηση δίνει ο κ. Μάρδας: "Ως προς το ΤΕΜΠΜΕ, πολλοί επιχειρηματίες υποστηρίζουν ότι δίνονται χρήματα μόνο για να ξεχρεώσει η όποια εταιρία (ή να αγοράσει κατά το τελευταίο ΤΕΜΠΜΕ) και όχι για να λειτουργήσει. Κατ΄ αυτούς λοιπόν η όλη πολιτική του ΤΕΜΠΜΕ μεταθέτει απλά το θάνατο της εταιρίας".