Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα βελτιώνεται τον Ιούνιο, σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) μετά από τέσσερις μήνες πτωτικής πορείας και διαμορφώνεται στις 63,8 μονάδες από 61,9 μονάδες τον Μάιο. Στους επιμέρους τομείς της οικονομίας, καταγράφεται βελτίωση σε όλους, εκτός του Λιανικού Εμπορίου, όπου η επιδείνωση είναι αισθητή και σημειώνεται νέο χαμηλό ρεκόρ. Αντίθετα, στις Υπηρεσίες καταγράφεται άνοδος των προσδοκιών κατά 5 μονάδες, ενώ αντίστοιχη είναι και η βελτίωση στις Κατασκευές. Οριακή ανάκαμψη σημειώνουν και οι προσδοκίες στη Βιομηχανία, ενώ στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, δεν σημειώνεται καμία μεταβολή, αφήνοντας το σχετικό δείκτη στην ιστορικά χαμηλή επίδοση του Μαΐου.
Όπως τονίζεται στη μελέτη του ΙΟΒΕ, παρά τη βελτίωση, το κλίμα απαισιοδοξίας είναι κυρίαρχο και απλώς δεν επιδεινώνεται περαιτέρω. Ενδεχομένως πάντως να διαμορφώνονται κάποιες δειλές ενδείξεις για σταθεροποίηση της εικόνας τουλάχιστον για το επόμενο τρίμηνο, εφόσον επαληθευτούν οι πρώτες θετικές εξελίξεις από την πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής. Αναλυτικότερα:
- Στη Βιομηχανία, καταγράφεται ελαφρά πτώση στις προβλέψεις της παραγωγής και οριακή υποχώρηση στις εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο της ζήτησης και των παραγγελιών, αλλά ρευστοποιείται μέρος των αποθεμάτων.
- Στις Υπηρεσίες, σημειώνεται άνοδος τόσο στις εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο εργασιών και την τρέχουσα ζήτηση όσο και στις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης, μετά το χαμηλό ρεκόρ του Μαΐου.
- Στο Λιανικό Εμπόριο σημειώνεται νέο ιστορικά χαμηλό ρεκόρ τον Ιούνιο, με τις εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις να καταβαραθρώνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Έντονη είναι και η διόγκωση των αποθεμάτων, ενώ επιδεινώνονται περαιτέρω και οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ζήτησης.
- Στις Κατασκευές, σημειώνεται ανάκαμψη στο δείκτη, η οποία οφείλεται στην άνοδο των εκτιμήσεων για το επίπεδο προγράμματος εργασιών κατά 5 μονάδες, αφού αντίθετα οι προβλέψεις για την απασχόληση του τομέα επιδεινώνονται ελαφρά.-