Θυμίζει ταινία του Χόλιγουντ. Δυστυχώς είναι αλήθεια. Το Ιράν έχει κατηγορήσει τις ΗΠΑ ότι απήγαγαν τον Ιρανό πυρηνικό φυσικό Σαχράμ Αμιρί. Τώρα υποτίθεται ότι ο Αμιρί έχει καταφύγει σε γραφείο ιρανικών συμφερόντων στην Ουάσινγκτον, όπως, τουλάχιστον, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση του Ιράν.
Ο ιρανός πυρηνικός φυσικός, σύμφωνα με την Τεχεράνη, απήχθη από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες στη Σαουδική Αραβία και οδηγήθηκε στις ΗΠΑ. Κι ενώ η ιρανική τηλεόραση μεταδίδει πως "ο Σαχράμ Αμιρί(...) που απήχθη από Αμερικανούς κατέφυγε σε γραφείο ιρανικών συμφερόντων στην Ουάσινγκτον και ζήτησε να επιστρέψει αμέσως στο Ιράν", το ιρανικό ραδιόφωνο διευκρίνισε πως ο επιστήμονας κατέφυγε στην πακιστανική πρεσβεία της Ουάσινγκτον: "Πριν λίγες ώρες ο Σαχράμ Αμιρί ζήτησε καταφύγιο στο γραφείο ιρανικών συμφερόντων στην πρεσβεία του Πακιστάν στην Ουάσινγκτον, περιμένοντας να επιστρέψει στο Ιράν", μετέδωσε η ίδια πηγή.
Οι διπλωματικές σχέσεις Ιράν-ΗΠΑ διακόπηκαν μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979. Τα συμφέροντα του Ιράν στις Ηνωμένες Πολιτείες εκπροσωπούνται από την πρεσβεία του Πακιστάν.
Ο Σαχράμ Αμιρί εξαφανίστηκε τον Ιούνιο του 2009 στην Σαουδική Αραβία, όπου είχε πάει για προσκύνημα. Η Τεχεράνη ανακοίνωσε τότε ότι τον απήγαγαν Αμερικανοί με τη βοήθεια των σαουδαραβικών μυστικών υπηρεσιών.
Στα τέλη Μαρτίου, το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC μετέδωσε πως ο Αμιρί αυτομόλησε στις ΗΠΑ και συνεργάζεται με την CIA.
Στις 7 Ιουνίου η κρατική ιρανική τηλεόραση πρόβαλε βίντεο στο οποίο ένας άντρας που παρουσιάστηκε ως ο πυρηνικός φυσικός τόνισε πως απήχθη από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και κρατείται κοντά στην Τουσόν της Αριζόνα.