Ακυρώθηκε, ομόφωνα, με σημερινή, νέα απόφαση του νομαρχιακού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, η θετική γνωμοδότηση προηγούμενης συνεδρίασης του νομαρχιακού συμβουλίου, στις 13 Ιουλίου, για την εισαγωγή της πρακτικής επεξεργασίας εναλλακτικών καυσίμων (λυματολάσπης, ελαστικών, απορριμμάτων) στην αλυσίδα παραγωγής του εργοστασίου «Τιτάν» της Θεσσαλονίκης.
Επίσης, λήφθηκε απόφαση για αρνητική γνωμοδότηση επί της υποβληθείσας μελέτης της τσιμεντοβιομηχανίας, έπειτα από πρόταση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο νομαρχιακό συμβούλιο, Νίκου Γιαννόπουλου.
«Εμείς ανακαλούμε. Ακυρώνεται η απόφαση που είχαμε πάρει την προηγούμενη εβδομάδα και καλούμε την κυβέρνηση, πριν πάρει την οποιαδήποτε απόφαση, να προσεγγίσει με ευαισθησία και με διάθεση διαλόγου τις τοπικές κοινωνίες», δήλωσε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η αρμόδια αντινομάρχης, Γιάννα Τζάκη, παρουσίασε έγγραφο, με το οποίο η διοίκηση της Νομαρχίας ενημέρωνε, υπηρεσιακά κι εγκαίρως, δημάρχους της Δ. Θεσσαλονίκης για τη συζήτηση του θέματος στο προηγούμενο νομαρχιακό συμβούλιο, αλλά, όπως είπε, δεν υπήρξε απάντηση ή αντιδράσεις. "Εάν η διοίκηση της Νομαρχίας γνώριζε ότι θα υπήρχαν αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες, δεν θα έπαιρνε την προηγούμενη απόφαση", είπε χαρακτηριστικά και παρέπεμψε σε έγγραφο της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που υπό προϋποθέσεις, δεν απορρίπτει τη συγκεκριμένη βιομηχανική τεχνική.
Οι δήμαρχοι υποστήριξαν ότι δεν διέθεταν την υπηρεσιακή δυνατότητα να ελέγξουν το συγκεκριμένο αίτημα, σε ό,τι αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά του, ώστε να τοποθετηθούν επ' αυτού και τόνισαν ότι, σε κάθε περίπτωση, διαφωνούν με την καύση των απορριμμάτων.
Η μείζων αντιπολίτευση του νομαρχιακού συμβουλίου και οι άλλες παρατάξεις ξεκαθάρισαν ότι, σε κάθε περίπτωση, τάσσονται κατά της καύσης απορριμμάτων και υπέρ της ανακύκλωσης των υλικών.
Τη μέθοδο επεξεργασίας απορριμμάτων «στον τσιμεντοκλίβανο, όπου υπάρχει άλλος εξοπλισμός και άλλη τακτική θερμικής επεξεργασίας και όχι σε αποτεφρωτήρα», υπερασπίστηκε ο γενικός διευθυντής της βιομηχανίας «Τιτάν», Σωκράτης Μπαλτζής, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί μια σύγχρονη πρακτική, που εφαρμόζεται σε πολλές πόλεις της Β. Ευρώπης, με μικρότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, έναντι άλλων τεχνικών.
Εκπρόσωπος του ΤΕΕ/ΤΚΜ πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη βιομηχανική πρακτική «είναι αποδεκτή, στο βαθμό, που σε ποσοστό ανακύκλωσης δεν πρόκειται ποτέ να φτάσουμε το 100%» και επειδή «η υγειονομική ταφή πρέπει να είναι η τελευταία επιλογή». Επισήμανε, ωστόσο, ότι πρέπει να τηρούνται όλες οι τεχνολογικές προϋποθέσεις, για να είναι ασφαλής και να γίνονται, τακτικά, οι σχετικοί έλεγχοι.