Ένα μήνα υπομονή πρέπει να κάνουν όσοι περιμένουν να δουν με ποιον επικεφαλής θα κατέβουν, στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να διεκδικήσουν το δημο Θεσσαλονίκης, οι έξι παρατάξεις και κινήσεις, που αποτελούν την Διαπαραταξιακή Κίνηση.
Βέβαια, ως χθες, στην κίνηση συμμετείχαν επτά -ή, τουλάχιστον, αυτή ήταν η εντύπωση όσων ασχολούνται με τα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης- παρατάξεις. Μετά, όμως, τη σημερινή συνέντευξη Τύπου αι τις κοινές ανακοινώσεις, όλοι διαπίστωσαν πως απέμειναν έξι: η δημοτική παράταξη "Θεσσαλονίκη – Πρωταγωνίστρια" που, με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής την βουλευτίνα του κινήματος Χρύσα Αράπογλου είχε διεκδικήσει, στο δεύτερο γύρο, το δημαρχιακό θώκο της Θεσσαλονίκης, η "Θεσσαλονίκη των Πολιτών και της Οικολογίας" με επικεφαλής τον κ. Κουράκη, η "Οικολογία – Αλληλεγγύη" και οι κινήσεις "Αλλάζουμε την Πόλη", "Δώδεκα" και "Θεσσαλονίκη – Δημιουργική Πόλη". Συνυπήρχε και η "Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη", του Γιάννη Μπουτάρη, αλλά, τελικά, έμεινε εκτός.
Εδώ και τρεις μήνες, τα στελέχη των παρατάξεων και των κινήσεων συζητούν για κοινή κάθοδο στις εκλογές του Νοεμβρίου. Όμως δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν.
Κατεληξαν στη διατύπωση ενός κοινού πλαισίου Προγράμματος, σε πρόταση ενός νέου, δημοκρατικού μοντέλου Δημοτικής Αυτοδιοίκησης, αναγνώρισαν την αναγκαιότητα για την ανάδειξη μιας κοινής δημοκρατικής υποψηφιότητας, όμως, πέρα από αυτές τις γενικότητες, ως χθες, οι ζυμώσεις δεν κατέληξαν σε τοκετό.
"Συμφωνήσαμε, μέσα στο τελευταίο 10ήμερο του Αυγούστου, να συγκλίνουμε μέσω μιας πολιτικής διαδικασίας, στον/ην υποψήφιο/α δήμαρχο με το μεγαλύτερο βαθμό αποδοχής", ανακοίνωσαν το μεσημέρι, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν. Εκτιμούν ότι "θα υπάρχει καθαρός χρόνος δύο τουλάχιστο μηνών για μια νικηφόρα προεκλογική εκστρατεία, ισότιμη συμμετοχή των δύο φύλλων και των νέων κάτω των 45 ετών στο κοινό ψηφοδέλτιο".
Η δυστοκία ήταν σαφής και στις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των παρατάξεων και κινήσεων:
Ο Λάζαρος Ζαχαριάδης, εκπρόσωπος Χρύσας Αράπογλου, «Θεσσαλονίκη – Πρωταγωνίστρια», υποστήριξε, μεν, ότι "μετά από 4 χρόνια σκληρής δουλειάς μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, μέσα και έξω από αίθουσες Δικαστηρίων, όπου διωχθήκαμε για το Δημοκρατικό δικαίωμά μας να ασκούμε έλεγχο προς την Διοίκηση του Δήμου, και μαζί με άλλες Παρατάξεις, που κάποιες βρίσκονται σ’ αυτήν την αίθουσα (σ.σ. το... καρφί στην παράταξη Μπουτάρη ήταν εμφανές) καταφέραμε να γίνει πλέον απαίτηση του συνόλου σχεδόν της κοινωνίας της πόλης μας, η αλλαγή", αλλά όσον αφορά τον επικεφαλής, δεν πρότεινε συγκεκριμένο όνομα.
Ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, της παράταξης «Θεσσαλονίκη των πολιτών και της οικολογίας», μίλησε, αντίθετα, για "επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές" που "θα έχουν έντονο κοινωνικό και πολιτικό χαρακτήρα", καθώς και για "εξοντωτικά μέτρα κυβέρνησης – τρόικας" (σ.σ. προφανώς αυτό δεν θα ήταν αρεστό από την επικεφαλής της "Θεσσαλονίκη - Πρωταγωνίστρια") τα οποία "αλλάζουν δραματικά τον κοινωνικό χάρτη. Γι’ αυτό και η Αυτοδιοικητική μας πολιτική διαμορφώνεται με βάση τη νέα κοινωνική γεωγραφία και όχι με τα πολιτικά στερεότυπα της προ ΔΝΤ εποχής".
Πιο ενωτικός εμφανίστηκε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, Ευρωβουλευτής, «Οικολογία – Αλληλεγγύη»: "Η Θεσσαλονίκη της συντήρησης και του χτες μπορεί να έχει μόνο μια απάντηση από τις σύγχρονες δημιουργικές δυνάμεις της πόλης, που βάζουν μπροστά το μέλλον της και όχι προσωπικές στρατηγικές. Το όραμά μας για μια πράσινη πόλη, συμμετοχική, δυναμική και αλληλέγγυα ήρθε η στιγμή να το εφαρμόσουμε με έμπνευση και ρεαλισμό. Και είμαστε εδώ για να δηλώσουμε την απόφαση όλων μας να πορευτούμε μαζί και νικηφόρα στις 7 Νοεμβρίου", δήλωσε.
Για όραμα, σχέδιο, διαφάνεια και συνενόηση, μίλησε ο Τάσος Τζήκας, επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Δημιουργική Πόλη», ενώ η Βιβιάννα Μεταλληνού, απο την Κίνηση πολιτών «Αλλάζουμε την πόλη» υποστήριξε ότι η Διαπαραταξιακή βρίσκεται ένα βήμα πριν την κάθοδο με κοινό υποψήφιο.
"Απαιτείται ριζική αλλαγή στο Δήμο, που μπορεί να επιτευχθεί από μια κοινωνική συμμαχία των εργαζομένων και των μικρομεσαίων στρωμάτων και την οποία μπορεί να εκπροσωπήσει αποτελεσματικά η συμμαχία των προοδευτικών παρατάξεων και κινήσεων πολιτών της Θεσσαλονίκης", υποστήριξε, τέλος, ο Κώστας Νικολάου, απο την Κίνηση πολιτών «ΔΩΔΕΚΑ».
Πάντως, χθες, οι εκπρόσωποι των παρατάξεων και κινήσεων, βρήκαν το χρονο να απαντήσουν στην υποψηφιότητα του κ. Γκιουλέκα: "Κάθε άλλο παρά απάντηση στα συσσωρευμένα προβλήματα της πόλης αποτελεί. Αντίθετα είναι μια απόπειρα εξωραϊσμού και συντήρησης ενός παρακμιακού καθεστώτος που καταρρέει μαζί με αυτούς που οδήγησαν την πόλη στο σημερινό αδιέξοδο", υποστήριξαν.