"Τυπικό υπηρεσιακό έλεγχο ρουτίνας απ’ τα αρμόδια όργανα του ΣΔΟΕ στα Γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης" χαρακτηρίζει, με ανακοίνωσή του, ο ΔΣΘ, τον έλεγχο που έγινε την περασμένη Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010. Τα μέλη του προεδρείου του ΔΣΘ δείχνουν ενοχλημένα από την έκταση που πήρε το θέμα και υποστηρίζουν πως ήταν "πρωτοφανής και δυσανάλογα ευρεία και εκτεταμένη" η δημοσιότητα, που δόθηκε στον έλεγχο και "απαράδεκτα και μειωτικά" για το κύρος του Συλλόγου τα "υπαινικτικά σχόλια που (εντός ή εκτός εισαγωγικών) τη συνόδευσαν".
Στην ανακοίνωσή του, το δ.σ. του ΔΣΘ υποστηρίζει πως ο έλεγχος οφείλεται "σε κακόβουλη, κακοήθη και καθ’ ολοκληρίαν ψευδή και δολίως μεθοδευμένη «καταγγελία» κακόπιστων καλοθελητών, που αποσκοπούσαν άμεσα, για δικούς τους ιδιοτελείς λόγους, να πλήξουν την Διοίκηση, τους υπαλλήλους και, κυρίως, το θεσμικό κύρος του Συλλόγου μας."
Υπογραμμίζουν πως το αποτέλεσμα της έρευνας του ΣΔΟΕ ήταν αρνητικό και εκφράζουν την απορία τους για το ότι "μεγαλύτερη βαρύτητα δόθηκε όχι στο αρνητικό αποτέλεσμα του ανωτέρω ελέγχου, το οποίο κυριολεκτικά αποσιωπήθηκε πλήρως, αλλά σ’ αυτό καθ’ εαυτό το γεγονός του … προηγηθέντος ελέγχου !!!". Υποστηρίζουν, ακόμη, πως έτσι, "δημιουργούνται, εκ του μη όντος, παραπλανητικές και απαξιωτικές εντυπώσεις για τον Δ.Σ.Θ." και πως "εν τέλει, δικαιώνεται η έρπουσα αθλιότητα των συκοφαντών και να εξυπηρετούνται οι κακόβουλες και ιδιοτελείς επιδιώξεις τους".
Προχωρούν, δε, σε ευθεία επίθεση κατά των δημοσιογράφων, λέγοντας:
"Μετά ταύτα, αν έχει κάποιο νόημα η επίκληση της πολυθρύλητης «δημοσιογραφικής δεοντολογίας», ζητούμε το αυτονόητο: Την αποκατάσταση της αλήθειας και την ολοκληρωμένη και όχι αποσπασματική ενημέρωση".
Με την ανακοίνωσή τους, τα μέλη του δ.σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης υποστηρίζουν ότι "πρόκειται για τους μοναδικούς επαγγελματίες σ’ όλη την χώρα, που φορολογούνται στην πηγή, αφού κάθε φορά που κόβουν παράσταση, πληρώνεται, με σχετική παρακράτηση φόρου, πρώτα η Εφορία και μετά οι ίδιοι", χωρίς, πάντως, να αναφέρονται σε νομικές συμβουλές και συντάξεις εγγράφων τα οποία παραδίδονται, στη συνέχεια, από τους πελάτες, στις δικαστικές αρχές.
Ο ΔΣΘ προειδοποιεί ότι "δε θ’ αφήσει αναπάντητη την ανωτέρω άθλια πρόκληση και την βρώμικη, κακοήθη και ποινικά κολάσιμη επίθεση εναντίον του. Πολύ σύντομα θα βγάλουμε τις κουκούλες απ’ τους κατάπτυστους συκοφάντες και θ’ αποκαλύψουμε τους ίδιους και τις ιδιοτελείς επιδιώξεις τους στους Δικηγόρους της Θεσσαλονίκης, παραδίδοντάς τους στην ανελέητη κρίση τους. Παράλληλα, δε, θ’ αντιμετωπίσουν και τον αρμόδιο Εισαγγελέα για τα αδικήματα της ψευδούς καταμήνυσης και της συκοφαντικής δυσφήμησης".
Όπως αναφέρουν, "ελλείψει συγκεκριμένων στοιχείων", τα μέλη του δ.σ. του ΔΣΘ δεν είναι σε θέση να σχολιάσουν δημοσιεύματα και πληροφορίες, "ότι ο ανωτέρω έλεγχος μεθοδεύθηκε, για λόγους πολιτικού και συνδικαλιστικού εκφοβισμού και, πιο συγκεκριμένα, για να επηρεάσει την θέση και τις προτάσεις του Δ.Σ.Θ., εν όψει της κρίσιμης Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας, που θα γίνει στην Καβάλα την Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010".
Σημειώνεται ότι η Ολομέλεια θα διαμορφώσει την τελική στάση του Δικηγορικού Σώματος, για τις το λεγόμενο άνοιγμα των «κλειστών επαγγελμάτων», που οι δικηγόροι χαρακτηρίζουν "εξοντωτικές ρυθμίσεις" τις οποίες "πιεστικά προωθούν η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι δανειακοί όροι του διαβόητου Μνημονίου".