Το ζήτημα της καταπάτησης των περιουσιακών και κληρονομικών δικαιωμάτων της ελληνικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης έθεσαν με γραπτή τους ερώτηση οι δύο Έλληνες Αντιπρόεδροι της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας, ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος και η κα Μαριλένα Κοππά.
Αφορμή για την ερώτηση αποτελεί περιστατικό που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της 64ης συνάντησης της μεικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής ΕΕ - Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη (25-26 Μαΐου) το οποίο ετέθη ήδη προφορικά από τους δύο Έλληνες Ευρωβουλευτές στο πλαίσιο της εν λόγω Επιτροπής αλλά παραμένει αναπάντητο από την τουρκική πλευρά.
Συγκεκριμένα, οι Τούρκοι οικοδεσπότες, μεταξύ άλλων εκδηλώσεων που είχαν διοργανώσει, προσκάλεσαν τους Ευρωβουλευτές στο κτίριο όπου στεγάζεται η Γενική Γραμματεία Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της τουρκικής κυβέρνησης. Το συγκεκριμένο κτίριο, ωστόσο, ήταν παλαιότερα σχολείο ιδιοκτησίας της ελληνικής κοινότητας της Pόλης, το οποίο απαλλοτριώθηκε με απόφαση του Δήμου Κωνσταντινούπολης χωρίς αποζημίωση το 1985, προκειμένου να κατασκευαστεί παραλιακό πάρκο στο οικόπεδο του. Αυτό όμως τελικά δεν έγινε και ο Δήμος της Κωνσταντινούπολης ενοικίασε το κτίριο στην τουρκική κυβέρνηση. Το 2003 το διοικητικό συμβούλιο του ελληνικού σχολείου προσέφυγε στα τουρκικά δικαστήρια και από τότε εκκρεμεί η σχετική απόφαση ενώπιον της τουρκικής δικαιοσύνης.
Οι δύο Έλληνες Ευρωβουλευτές τονίζουν στην ερώτησή τους ότι το συγκεκριμένο περιστατικό θέτει ένα ευρύτερο ζήτημα πολιτικής και ηθικής τάξης για την υποψήφια προς ένταξη χώρα και ζητούν από την Επιτροπή να παρέμβει προς τις Τουρκικές αρχές.