Για κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επωφελούνται της ύπαρξης των φορολογικών "παραδείσων" και των offshore εταιρειών, χωρίς ωστόσο να τα κατονομάσει, έκανε λόγο ο Επίτροπος για θέματα φορολογίας, τελωνειακής ένωσης, ελέγχου και καταπολέμησης της απάτης κ. Algirdas Semeta έπειτα από σχετική παρέμβαση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου κατά την διαδικασία των ερωτήσεων προς την Επιτροπή στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Ο κ. Semeta σημείωσε ότι ορισμένα κράτη έχουν ιδιαίτερες επιφυλάξεις στην περαιτέρω ανάπτυξη της διεθνούς συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τους επονομαζόμενους "φορολογικούς παραδείσους" με αποτέλεσμα να καθίσταται δύσκολη η πάταξη της φοροδιαφυγής από πολίτες των κρατών μελών που δημιουργούν τραπεζικούς λογαριασμούς ή υπεράκτιες εταιρείες σε τρίτες χώρες προκειμένου να αποκρύψουν εισοδήματα. Ωστόσο, η Επιτροπή έχει ήδη υποβάλει στο Συμβούλιο πρόταση συμφωνίας με το Λίχτενσταϊν για την αντιμετώπιση της απάτης και των παράνομων δραστηριοτήτων, ενώ επιζητά και την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Ελβετία, την Αγκόλα, τον Σαν Μαρίνο και το Μονακό. Μάλιστα, το παράδειγμα συνεργασίας με το Λίχτενσταϊν, εφόσον ευοδωθεί, θα αποτελέσει πρότυπο παράδειγμα συνεργασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Από την άλλη πλευρά, ο κ. Παπανικολάου τόνισε ότι "η 'χαλαρή' πολιτική των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας στο θέμα ελέγχου των καταθέσεων καθιστούν λιγότερο ελκυστικούς τους φορολογικούς παραδείσους και διευκολύνουν τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων που διαφεύγουν σε αυτούς, ωστόσο, είναι αμφίβολο κατά πόσο μια τέτοια πολιτική θα είχε το ίδιο επιτυχημένα αποτελέσματα σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχουν αποδοτικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς".
Ο Επίτροπος Semeta συμμεριζόμενος την άποψη του κ. Παπανικολάου τόνισε πως οι φοροδιαφεύγοντες, δυστυχώς, βρίσκουν τρόπους να προσαρμόζονται στις αλλαγές των Ευρωπαϊκών κανόνων και για αυτό το λόγο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε την Ομάδα ελέγχου του Κώδικα Δεοντολογίας, για τον εντοπισμό ευρωπαϊκών κεφαλαίων που φοροδιαφεύγουν στο εξωτερικό.