"Εσκεμμένα προσπαθούν να χαρακτηρίσουν 'εναλλακτικά καύσιμα' τους συνολικά 210.000 τόνοι λυματολάσπης, βιομηχανικών αποβλήτων, γεωργικών αποβλήτων, ελαστικά αυτοκινήτων, νάιλον θερμοκηπίου, σεντινελαίων και λιπαντικών ουσιών, υλικών συσκευασίας από χαρτί και χαρτόνι, πλαστικό, ξύλο, ηλεκτρονικές συσκευές από ανακύκλωση, απόβλητα κατασκευών και κατεδαφίσεων και υφαντικές ύλες" που θα καίγονται στο ΤΙΤΑΝ. Αυτό υποστηρίζει με ψήφισμα - καταγγελία του, ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Νέας Ευκαρπίας. Υποστηρίζουν ότι η καύση τέτοιου είδους απορριμμάτων "εκλύει στην ατμόσφαιρα επικίνδυνες τοξικές ουσίες αλλά και αέρια του θερμοκηπίου".
Τα μέλη του Συλλόγου καταγγέλλουν:
o το νομαρχιακό συμβούλιο Θεσσαλονίκης
o το νομάρχη Θεσσαλονίκης κ. Ψωμιάδη
o τη διοίκηση της ΤΙΤΑΝ ΑΕ
Υποστηρίζουν ότι "ψηφίστηκαν για άλλη μία φορά, εις βάρος της Θεσσαλονίκης, περιβαλλοντικοί όροι και αποφάσεις χωρίς να ληφθεί υπόψη η συναίνεση των δημοτών της (που είναι απαραίτητος κανόνας για την τροποποίηση περιβαλλοντικών όρων), σε μια περιοχή ιδιαίτερα επιβαρημένη με ρυπογόνα αέρια, αιρούμενα σωματίδια και τοξικά υγρά απόβλητα".
Καταγγέλλουν, ακόμη, ότι "ο νομαρχιακός σχεδιασμός εστιάζεται πάντα στην Δυτική Θεσσαλονίκη όταν πρόκειται για Βιομηχανικές ζώνες ,αστικά λύματα , ΣΜΑ , και γενικώς δραστηριότητες που υποβιβάζουν τη ζωή και το περιβάλλον της περιοχής". Δηλώνουν ότι δεν εμπιστεύονται τους ελεγκτικούς μηχανισμούς "διότι δεν ελέγχονται συστηματικά (αργίες,Σαββατοκύριακα και βράδια) οι ρυπογόνες δραστηριότητες των βιομηχανιών, δεν κοινοποιούν τα αποτελέσματα των ελέγχων και δεν επιβάλλονται ποινές".
Κατηγορούν νομαρχιακούς συμβούλους και νομάρχη ότι "παραβλέποντας τις τραγικές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και για οικονομικούς και μόνο λόγους (κέρδος) της βιομηχανίας ΤΙΤΑΝ ενέκριναν το έγκλημα της καύσεις των αποβλήτων στο εργοστάσιο".
Όσο για την επιχείρηση του ΤΙΤΑΝ, τονίζουν: "Είναι απίστευτο το θράσος της βιομηχανίας ΤΙΤΑΝ ΑΕ που για μια ακόμη φορά αδιαφορώντας για τον άνθρωπο, το περιβάλλον και την υγεία με μόνο κριτήριο το κέρδος επιχειρεί να ″γεμίσει″ με τοξίνες τον ουρανό της Θεσσαλονίκης".
Δηλώνουν πως δε θα επιτρέψουν κάτι τέτοιο κι ανακοινώνουν... "πόλεμο κατά της βιομηχανίας ΤΙΤΑΝ", καθώς διεκδικούν, όπως τονίζουν "την άμεση απομάκρυνση της βιομηχανίας ΤΙΤΑΝ από τον οικοδομικό ιστό της πόλης".
Παραθέτουν, μάλιστα, ότι στις 12 Μαρτίου 2010 (κατόπιν καταγγελίας του συλλόγου), η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος επέβαλε πρόστιμο 48.300€ (αρ. πρωτ.367) στη βιομηχανία ΤΙΤΑΝ για τις εξής παραβάσεις:
1.Μη εφαρμογή τεχνικών πρόληψης διάχυτων εκπομπών σκόνης.
2.Μη κανονική λειτουργία εξοπλισμού απορρύπανσης,
3.Μη κανονική λειτουργία επεξεργασίας λυμάτων.
"Στην βιομηχανία αυτή θα εμπιστευτούμε την ΚΑΥΣΗ της λυματoλάσπης, των ελαστικών αυτοκινήτου και των βιομηχανικών αποβλήτων", αναρωτιούνται;