Με εννέα μήνες καθυστέρηση, η κυβέρνηση άνοιξε τα χαρτιά της για τα έργα ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης. Κι αποκάλυψε, με πρωτοφανή καθυστέρηση, ότι τα σχέδια αυτά είναι τα… ίδια με αυτά της προηγούμενης Κυβέρνησης: Προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την α’ και β΄ φάση του έργου επέκτασης του 6ου προβλήτα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης τον Οκτώβριο, αλλά και θεσμική αναβάθμιση της ΔΕΘ και της HELEXPO με ταυτόχρονη εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή για τη δεύτερη.
Τα καθυστερημένα σχέδια προανήγγειλε από τη Θεσσαλονίκη η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκα Κατσέλη, σε μια επίσκεψη κατά την οποία εξήγγειλε και μεταστέγαση της ΔΕΘ στη… Σίνδο! Με άλλα λόγια, μετά από εννέα μήνες, η κυβέρνηση γέννησε… παλιά ιδέα: Αυτήν που είχε προτείνει πριν πέντε χρόνια το τοπικό ΠΑΣΟΚ και είχε εξαγγείλει πριν έναν χρόνο η Νέα Δημοκρατία του Κώστα Καραμανλή!
Για άλλη μία φορά ακούσαμε ότι βασικοί στόχοι της κυβερνητικής πολιτικής για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα είναι η ανάδειξή τους σε πόλο καινοτομίας και εξωστρέφειας και σε πύλη θαλάσσιων μεταφορών. Αυτήν τη φορά από το στόμα της υπουργού στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, που δόθηκε το μεσημέρι στο κτίριο της γραμματείας Μακεδονίας – Θράκης στο πλαίσιο της επίσκεψης εργασίας που πραγματοποίησε στην πόλη και μετά τις συναντήσεις της με το Δ.Σ. του Οργανισμού Λιμένος θεσσαλονίκης και των HELEXPO και ΔΕΘ. Φυσικά, τα ίδια έλεγαν και οι υπουργοί της περίφημης «νέας διακυβέρνησης» της Νέας Δημοκρατίας…

Λιμάνι: 6ος προβλήτας και πάλι
Η επέκταση του 6ου προβλήτα, η οποία κρίνεται ως ένα από τα κομβικής σημασίας έργα, που πρέπει να γίνουν για την περαιτέρω ανάπτυξη του λιμένα. Έχει ήδη αποφασισθεί η επέκταση του δυτικού τμήματος του προβλήτα για την αύξηση της χωρητικότητας του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων σε 1,2 εκατ. TEU (μονάδα μέτρησης φορτίων κοντέινερς) έναντι των 300.000 TEU που εξυπηρετεί σήμερα.
Το έργο θα υλοποιηθεί σε τρεις φάσεις: Η Φάση Α περιλαμβάνει την κατασκευή του κρηπιδώματος και την επιχωμάτωση και την επίστρωση ζώνης πλάτους 70 μ. Η Φάση Β την κατασκευή επιχωμάτωσης πλάτους 300 μ. Και η Φάση Γ την κατασκευή ανωδομής.
Η διοίκηση θα προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για τις Φάσεις Α και Β, προβλεπόμενου κόστους 140 εκατ. ευρώ, τον Οκτώβριο του 2010. Αυτό σημαίνει ότι, αν δεν υπάρξουν προσφυγές σε δικαστήρια από τους ομίλους που θα χάσουν το διαγωνισμό, οι εργασίες θα αρχίσουν το… 2012.
Η χρηματοδότηση του έργου που συνολικά (για τις τρεις φάσεις) φτάνει τα 220 εκατ. ευρώ, θα γίνει από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και από ένα τμήμα του αποθεματικού του ΟΛΘ.
Οι υπόλοιπες εξαγγελίες(δημιουργία σύγχρονου κέντρου διαχείρισης εμπορευμάτων, που να εξυπηρετεί τόσο το λιμάνι με συνεργασία παρόχου, όσο και την ευρύτερη περιοχή, σε πιθανή συνεργασία με τη ΓΑΙΑΟΣΕ και μελέτη για την αξιοποίηση και διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του ΟΛΘ με τη δημιουργία μαρίνας) ακούγονται εδώ και χρόνια.
Φυσικά, όταν κλήθηκε να δώσει χρονικό ορίζοντα για την ολοκλήρωση των έργων στο λιμάνι, η κ. Κατασέλη δεν έδωσε σαφή απάντηση. «Για να σας πω εγώ, πότε θα πιάσει το πλοίο στο νέο λιμάνι, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα η επέκταση του προβλήτα», είπε χαρακτηριστικά.
Η κ. Κατσέλη ανέφερε επίσης ότι η κινεζική Cosco ενδιαφέρεται σε πρώτη φάση να επεκτείνει της δραστηριότητές της στο λιμάνι. «Αυτό είναι το κύριο ενδιαφέρον. Υπάρχουν, βεβαίως, πολλοί πάροχοι και άλλες εταιρίες που ουσιαστικά χρησιμοποιούν το λιμάνι, οι οποίοι, είμαι σίγουρη, ότι θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους, π.χ. στο εμπορευματικό κέντρο, όταν αυτό προκηρυχθεί», πρόσθεσε.

Εννέα μήνες μετά, η ΔΕΘ στη Σίνδο
Σε ότι αφορά την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε πόλο καινοτομίας και εξωστρέφειας, η υπουργός Οικονομίας ανακοίνωσε ότι αυτό θα γίνει με την θεσμική αναβάθμιση των δύο οντοτήτων ―της ΔΕΘ και της HELEXPO― που εμπλέκονται στη διοργάνωση της Γενικής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Οπως είπε η κ. Κατσέλη προωθούνται, η προκήρυξη, τον Οκτώβρη, μελέτης από την HELEXPO για την επιχειρηματική της ταυτότητα και ένταξη σε διεθνή δίκτυα, η εξεύρεση στρατηγικού εταίρου και η προκήρυξη τον Οκτώβριο από τη ΔΕΘ ειδικής μελέτης για τη χωροθέτηση και την ανάπτυξη των συνεδριακών και εκθεσιακών υποδομών και την αξιοποίηση των υπαρχόντων υποδομών.
Η ΔΕΘ και η HELEXPO έχουν ήδη συστήσει έξι κοινές επιτροπές. Οι δύο αφορούν τον εντοπισμό των μεταξύ τους οικονομικών απαιτήσεων και τη διόρθωση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από τη διαφορά ερμηνείας του συμβολαίου παραχώρησης. Οι άλλες τέσσερις είναι για την ανάπτυξη κοινών δράσεων. Τα κοινά πορίσματα αναμένονται το Φθινόπωρο.
Στόχος της κυβέρνησης είναι από την επόμενη έκθεση της Θεσσαλονίκης, το Σεπτέμβριο του 2011, να έχει γίνει ο διεθνής διαγωνισμός για την επιλογή του εκθεσιακού στρατηγικού εταίρου για τη HELEXPO. Πρόσθεσε ότι είναι ανοιχτό το θέμα του ποσοστού παραχώρησης και της πιθανής ανάληψης του μάνατζμεντ από τον στρατηγικό επενδυτή.
Σχετικά με το πολυσυζητημένο θέμα της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ, η κ. Κατσέλη ανακοίνωσε την υπογραφή τριμερούς μνημονίου συνεργασίας που υπογράφηκε μεταξύ της ΔΕΘ ΑΕ, του Δήμου Εχεδώρου και του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, προκειμένου να εξεταστούν διεξοδικά και σε βάθος με σχετική μελέτη όλες οι τεχνικές, νομικές και οικονομικές παράμετροι αυτού του εγχειρήματος.
«Του χρόνου το καλοκαίρι, θα έχουμε τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης, η οποία θα αποτελέσει και αυτή εισροή για το διαγωνισμό που θα διεξαχθεί», είπε η υπουργός.
Όσον αφορά στη χρηματοδότηση, η κ. Κατσέλη ανέφερε ότι θα αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας. Δηλαδή, πόροι από τις Δημόσιες Επενδύσεις, το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Στήριξης 2007-1013 και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Ειδικότερα για τις αναπλάσεις πρόκειται να αξιοποιηθεί το εργαλείο JESSICA.
Αναφορικά με την αξιοποίηση των υπαρχόντων υποδομών, η κ. Κατσέλη είπε ότι πολιτικός άξονας είναι οι ήπιες δραστηριότητες στο χώρο, έτσι ώστε να υπάρχει ελεύθερος χώρος, με πολλές δραστηριότητες, όπου ίσως φιλοξενηθούν και μικρές εκθέσεις. Για μητροπολιτικό πάρκο, που το΄χει τόσο ανάγκη η Θεσσαλονίκη, ούτε κουβέντα…

Κατά τα λοιπά, Πράσινη Ανάπτυξη
Η υπουργός είπε ακόμη ότι η ταυτότητα της ΔΕΘ πρέπει να αλλάξει «αρκετά», να αποκτήσει περισσότερη εξωστρέφεια, να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον του επιχειρηματικού κόσμου, να προβάλει το νέο της πρόσωπο με κατάλληλες δράσεις όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό και να αποκτήσει τη δική της ταυτότητα με κύρια χαρακτηριστικά την καινοτομία και την πράσινη ανάπτυξη.
Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε ότι το κεντρικό μήνυμα της 75ης Γενικής Έκθεσης Θεσσαλονίκης θα είναι: «Καινοτομία και Πράσινη Ανάπτυξη». «Διοργανώνουμε παρεμβάσεις στον χώρο της Έκθεσης και στην πόλη της Θεσσαλονίκης, όπως εκδηλώσεις, τοποθέτηση κατασκευών με έμφαση τη φιλικότητα προς το περιβάλλον, διαδραστικά περίπτερα και σημεία ενημέρωσης και εξυπηρέτησης κοινού. Στην πλειονότητά τους οι παρεμβάσεις θα λειτουργούν με αιολική και ηλιακή ενέργεια», τόνισε.
Στο πλαίσιο της έκθεσης θα διοργανωθεί και ημερίδα με το ίδιο θέμα ― «Καινοτομία και Πράσινη Ανάπτυξη», με προσκεκλημένους Έλληνες και ξένους ομιλητές και παρουσιάσεις σημαντικών καινοτομικών πρωτοβουλιών.

Έγκριση επιχειρηματικών σχεδίων για τη Β. Ελλάδα
Η υπουργός ανακοίνωσε πως στο Νέο Αναπτυξιακό Νόμο που θα έρθει στα τέλη του μήνα, προβλέπεται η λειτουργία Γνωμοδοτικής Επιτροπής για την υποβολή και την έγκριση επιχειρηματικών σχεδίων για τη Βόρειο Ελλάδα, ύψους άνω των 3 εκατ. ευρώ, ενώ υπενθύμισε τη σύσταση Ειδικής Υπηρεσίας, που ονομάζεται «Επιχειρησιακή Μονάδα Ανάπτυξης Βορείου Ελλάδος», με έδρα τη Θεσσαλονίκη, αρμόδια για την εφαρμογή των αναπτυξιακών παρεμβάσεων του ΥΠΟΙΑΝ στη Βόρειο Ελλάδα, την εφαρμογή του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για τη μητροπολιτική περιοχή της Θεσσαλονίκης, καθώς και την αξιολόγηση, τη χρηματοδότηση και την εποπτεία μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων και καινοτομικών αναπτυξιακών σχεδίων.
«Στόχος μας δεν είναι η ποδηγέτηση της ανάπτυξης της Βόρειας Ελλάδας από την Αθήνα, αλλά η απεμπλοκή της από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που η απόσταση τις κάνει ακόμη πιο χρονοβόρες», δήλωσε η υπουργός.
Τέλος, κληθείσα να σχολιάσει τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση και τις επιπτώσεις τους στους πολίτες, είπε: «Νομίζω πως όλος ο ελληνικός λαός είναι διατεθειμένος να υποστεί θυσίες κάτω από δύο προϋποθέσεις: Μία ότι θα πιάσουν τόπο αυτές οι θυσίες και ότι υπάρχει θετική προοπτική, ότι υπάρχει μια κυβέρνηση που δουλεύει για το σκοπό αυτό μαζί τους».