Μετά τους δήμους, περιέλαβε τώρα και τη Δικαιοσύνη, ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής. Κατά την ακρόασή του από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, την οποία ενημέρωσε για την ετήσια έκθεση του 2009, είπε: «Έχετε δει κάποιον επώνυμο να δικάζεται;»
Φυσικά, όπως και στην περίπτωση των δήμων, ο κ. Ρακιντής, δεν έδωσε... διευθύνσεις και ονόματα, αλλά ακολούθησε τακτική καφενείου. Τόνισε ότι δεν γνωρίζει «σε ποιο στάδιο βρίσκονται» οι 450 υποθέσεις, που έχει στείλει στον εισαγγελέα. Πρόσθεσε, πάντως, πως «καμία δεν έχει τελειώσει οριστικά» κι ότι αναγκάστηκε να απευθυνθεί εγγράφως στον εισαγγελέα του Άρειου Πάγου ο οποίος εξέδωσε εγκύκλιο να δικάζονται κατά προτίμηση.
Διευκρίνισε ότι οι υπάλληλοι καταγγέλλονται από ιδιώτες, ή από υπηρεσίες, και αυτές οι καταγγελίες έρχονται στο γραφείο του μόνον εφόσον ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, που ασκεί δίωξη, του στείλει το κατηγορητήριο. «Συνήθως, ενώ υπάρχει νομική επιταγή, δεν μου το στέλνει» είπε και κατέληξε: «δεν μπορώ να επέμβω περαιτέρω στη Δικαιοσύνη. Έχει συνταγματική ανεξαρτησία. Ούτε μπορώ να ζητήσω εξηγήσεις».
Ο κ. Ρακιντζής εξέφρασε, επίσης, την άποψη ότι η διαφθορά «θα μειωθεί σε μεγάλο βαθμό με την εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, καθώς ο πολίτης και ο υπάλληλος δεν θα έρχονται σε επαφή».
«Η δικαιοσύνη είναι ένας ανεξάρτητος πυλώνας αλλά δεν είναι ανεξάρτητη να κάνει ότι θέλει», σχολίασε, από τον Πόρο, ο πρωθυπουργός.