Όχι υποψήφιος αλλά… διαθέσιμος δήμαρχος Θεσσαλονίκης δήλωσε χθες, Τρίτη 6 Ιουλίου 2010, ο πρόεδρος της "Τεχνόπολις" και του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος, Τάσος Τζήκας, σε συνέντευξη Τύπου στους δημοσιογράφους. Κι έκανε όλους όσους παραβρίσκονταν στη συνέντευξη, να θυμηθούν αυτό που είχε πει, πριν μια βδομάδα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασ. Παπαγεωργόπουλος: Ότι κάποιοι από τους νυν υποψηφίους δημάρχους είναι "λαγοί" άλλων.
Ο κ. Τζήκας υποστήριξε ότι η κίνησή του έγινε... ρεύμα: "35 μέρες ύστερα από την πρώτη εκδήλωση της κίνησης στον κινηματογράφο Ολύμπιον και ενώ μας αποκαλούσαν ερασιτέχνες-παρέα, γίναμε ρεύμα. Υπάρχει ένας ενθουσιασμός που μπορεί να μετεξελιχθεί σε κάτι δημιουργικό", απάντησε.
Δήλωσε ένας από εμάς: "Είμαι ένας από σας. Η πόλη είναι μπαγιάτικη. Χωρίς σχέδιο, χωρίς αναπτυξιακή στρατηγική, χωρίς ταυτότητα. Στο δήμο οι τοπικοί άρχοντες απλά παρατηρούν. Αισθάνομαι ότι μπορώ να φτιάξω πράγματα γι' αυτήν την πόλη", υποστήριξε.
Δήλωσε κι αυτός υπερκομματικός, έθεσε ως βασική προτεραιότητά του τη δημιουργία μιας "πράσινης πόλης", που "ενεργοποιεί τον εθελοντισμό", "ανταγωνιστική", "αυτοδύναμη", οικονομικά "ανοιχτή σε νέες ιδέες και όχι περίκλειστη".
Εμφανίστηκε ανοιχτός σε συνεργασίες. Μίλησε για απαξίωση της πολιτικής και είπε πως "δεν μπορούν να αγνοήσουν τα κόμματα την υπάρχουσα συγκυρία". Δεσμεύτηκε, στην περίπτωση που η "Θεσσαλονίκη Δημιουργική Πόλη"(όπως λέγεται η παράταξή του) δεν προκριθεί από τους συμπολίτες της θα υποστηρίξει οπωσδήποτε μια υποψηφιότητα η οποία θα προκύψει μέσα από τις δυνάμεις της κοινωνίας(αλλά και οι κομματικές υποψηφιότητες θα εξεταστούν -μόνο αν δεν προκριθούν άλλες).

H φωτογραφία είναι του Νώντα Στυλιανίδη, από το photoreportage.gr