Έργα περιμένουν να δουν να ολοκληρώνονται, οι Θεσσαλονικείς. Έργα που άκουγαν, αλλά δεν έβλεπαν επί ΠΑΣΟΚ Σημίτη, έργα που άρχισαν αλλά... δεν τέλειωναν επί ΝΔ Κώστα Καραμανλή κι έργα που... επανασχεδιάζονται επί ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου. Γιατί αυτό ήταν το νόημα της χθεσινής (Δευτέρα 6 Ιουλίου 2010) επίσκεψης του υπουργού Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων, Δ. Ρέππα, στη Θεσσαλονίκη: Για να εξαγγείλει ότι ΘΑ επανασχεδιάσει τα έργα που... έχει αρχίσει αλλά δεν κατάφερε να τελειώσει η Νέα ΔΗμοκρατία κι είχε εξαγγείλει ο Κώστας Σημίτης!
Την ώρα όμως, που τα συγκεκριμένα έργα, θα έπρεπε να τα χαίρονται και να τα χρησιμοποιούν οι Θεσσαλονικείς, το αρμόδιο υπουργείο ανακοινώνει την εκπόνηση «master plan», προκειμένου να… συντονιστεί και να είναι έτοιμο για προκήρυξη διαγωνισμού, εντός του 2011 και… εξαπολύει δριμύ κατηγορώ στη Ν.Δ.
Οι εργασίες της Συντονιστικής Ομάδας ξεκίνησαν πριν από δυο περίπου μήνες και χθες, πραγματοποιήθηκε η τέταρτη συνεδρίαση που οριστικοποίησε τις προτάσεις, με την παρουσία του Υπουργού ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ. Δημήτρη Ρέππα. Συντονιστής της Ομάδας είναι ο υφυπουργός Γιάννης Μαγκριώτης υπό την διεύθυνση του οποίου διεξάγονται οι δεκαπενθήμερες συνεδριάσεις στην Θεσσαλονίκη.
Στην επιτροπή συμμετέχουν ο ΓΓ του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Χάρης Τσιόκας, ο ΓΓΣΕ Σέργιος Λαμπρόπουλος, ο ΓΓΔΕ Γιάννης Οικονομίδης, η Γ.Γ. της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Μαρία Λιονή, ο πρόεδρος της “Εγνατία Οδός Α.Ε.” Αναστάσιος Μουρατίδης, ο πρόεδρος του Οργανισμού Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Σταθακόπουλος, ο πρόεδρος του ΣΑΣΘ. Παναγιώτης Παπαιωάννου και ο πρόεδρος της “Αττικό Μετρό” Χρήστος Τσίτουρας, με αναπληρωτή το Δ/ντή της ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης Γιώργο Κωνσταντινίδη. Η Συντονιστική Ομάδα υποστηρίζεται σε επιστημονικό επίπεδο ανάλογα με τις απαιτήσεις των εργασιών της με εμπειρογνώμονες καθηγητές από το ΑΠΘ. Ήδη την Ομάδα υποστηρίζουν οι καθηγητές Γιώργος Γιαννόπουλος και Νίκος Μουσιόπουλος στα συγκοινωνιακά και περιβαλλοντικά θέματα αντίστοιχα.
Αντικείμενο, με το οποίο θα καταπιαστεί η εκπόνηση του master plan για το νέο χωροταξικό, πολεοδομικό, αναπτυξιακό, περιβαλλοντικό και κυκλοφοριακό επανασχεδιασμό του μητροπολιτικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής, είναι η συγκέντρωση, αξιολόγηση και επεξεργασία προτάσεων που θα καταλήγουν σε ένα ιεραρχημένο πρόγραμμα δράσεων και έργων, τόσο για το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, όσο και για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Που θα βρεθούν τα χρήματα;
Την ίδια ώρα, θολό παραμένει το τοπίο, όσον αφορά τη χρηματοδότηση των έργων. Σημαντικός άξονας στον προγραμματισμό θα είναι λοιπόν και η… εξεύρεση των κατάλληλων χρηματοδοτικών πηγών και εργαλείων, δημόσιων και ιδιωτικών, για την αποτελεσματική και προς όφελος των πολιτών υλοποίηση του γενικού σχεδιασμού, αλλά και την ασφαλή οικονομική στήριξη των υπό εκτέλεση έργων και των άμεσα δημοπρατούμενων. Η συντονιστική ομάδα, υπογραμμίζει πως η χρηματοδότηση των δράσεων θα βασίζεται σε ένα αξιόπιστο μίγμα δημόσιας και ιδιωτικής χρηματοδότησης. Θα αξιοποιηθούν το σύνολο των διατιθέμενων πόρων, τόσο του Τομεακού μας Προγράμματος «Πρόγραμμα Προσπελασιμότητας» όσο και του ΠΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ποια έργα βγαίνουν από την κατάψυξη
Τα έργα που βγαίνουν από την κατάψυξη, σύμφωνα με τους αρμόδιους πάντα, θα προσαρμοσθούν ανάλογα, ώστε να υπηρετήσουν τις απαιτήσεις του νέου μητροπολιτικού πολεοδομικού επανασχεδιασμού που θα προκύψει από το master plan.
1. Εσωτερική Περιφερειακή
Το πρώτο έργο - που έπρεπε να ήταν έτοιμο το 1978- θα αφορά την εσωτερική περιφερειακή και πιο συγκεκριμένα τους κόμβους Λαχαναγοράς και Μουδανιών και τη σύνδεση τους με το αεροδρόμιο. Προβλέπεται επίσης επανασχεδιασμός της παράκαμψης του ιστορικού κέντρου από την πλευρά της θάλασσας (πρώην υποθαλάσσια αρτηρία). Οι επεμβάσεις συνίστανται στην ανάγκη ανισοπεδοποίησης των κύριων κινήσεων των Κόμβων του Δυτικού Τμήματος της Εσωτερικής Περιφερειακής όπως: την περαιτέρω ανισοπεδοποίηση του υφιστάμενου κόμβου Λαγκαδά, την μερική ανισοπεδοποίηση των Κόμβων: Σταυρούπολης, Μακρυγιάννη, Ευόσμου, Ολυμπιάδος (Άνω Διάβαση), Γ΄ Σεπτεμβρίου, Μοναστηρίου και την πλήρη ανισοπεδοποίηση του Κόμβου Κ16 της Λαχαναγοράς ή Καλοχωρίου σε συνδυασμό με τον Κόμβο της Πόντου. Σημειώνεται, πως ο Κόμβος Λαχαναγοράς, ήδη έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Κ. Μακεδονίας με προϋπολογισμό 100 εκατ.€ και θα δημοπρατηθεί εντός του 2011.
Σε ότι αφορά το Ανατολικό Τμήμα, οι παρεμβάσεις συνίστανται σε ανισοπεδοποιήσεις της διαμπερούς κυκλοφορίας στις οδούς Αγνώστου Στρατιώτη (Πολίχνη), 3ης Σεπτεμβρίου και Κατσιμίδη. Επίσης εξετάζεται η διαπλάτυνση, κατά μία επιπλέον λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, του τμήματος από τον κόμβο Κ11 (Πυλαία) έως και τον κόμβο Κ12 (ΕΟ Θεσ/νίκης–Μουδανιών) καθώς και η διαπλάτυνση-αναβάθμιση της ΕΟ Θεσ/νίκης Μουδανιών έως τον Κόμβο Αεροδρομίου. Το συνολικό κόστος των παρεμβάσεων στην εσωτερική περιφερειακή εκτιμάται σε περίπου 200 εκατ.€. Οι μελέτες των παραπάνω έργων θα ολοκληρωθούν στις αρχές του 2011 και η κατασκευή θα ξεκινήσει εντός του 2011 και θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2013.

2. Εξωτερική Περιφερειακή
Το δεύτερο έργο, αφορά τον επανασχεδιασμό της εξωτερικής περιφερειακής με τη ζεύξη του Θερμαικού με την κατασκευή από τον Α/Κ Τιτάνα (Κ4), έως τη σύνδεση της με την ΕΟ Θεσ/νίκης – Μουδανιών στην περιοχή Σχολαρίου. Προβλέπει επίσης την ολοκλήρωση του σχεδιασμού από τον Α/Κ Σχολαρίου μέχρι την περιοχή Αγγελοχωρίου και τη Ζεύξη του Θερμαϊκού (Αγγελοχώρι – Α/Κ Αξιού στον ΠΑΘΕ). Προκειμένου να δοθούν άμεσες κυκλοφοριακές ανάσες στην πόλη, προγραμματίζεται η δημοπράτηση του 1ου υποτμήματος από τον Α/Κ Γηροκομείου έως τον Α/Κ Ευκαρπίας σε συνδυασμό με κατασκευή υπερυψωμένης οδικής αρτηρίας, κατά μήκος της Εσωτερικής Περιφερειακής, από τον Κόμβο Ευκαρπίας μέχρι Κωνσταντινοπολίτικα. Η συγκεκριμένη λύση δίνει την δυνατότητα να υλοποιηθεί μεγαλύτερο εύρος λειτουργικών έργων, στο διαθέσιμο προϋπολογισμό και σε σύντομο χρονικό διάστημα. Έτσι, εκτιμούμε ότι το τμήμα αυτό θα ολοκληρωθεί με προϋπολογισμό περί τα 300 εκατ.€ και η δημοπράτηση του έργου θα αρχίσει σταδιακά κατά τμήματα, από τις αρχές του επόμενου έτους 2011 και θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2013. Στο πλαίσιο ολοκλήρωσης του εξωτερικού δακτυλίου, διερευνούν τη Ζεύξη του Θερμαϊκού Κόλπου, ένα έργο το οποίο εξέτασε σε επίπεδο αναγνωριστικού σταδίου η Εγνατία Οδός το 2003. Το έργο όπως σημειώνουν, σχεδιάζουν να δημοπρατηθεί με την μέθοδο της παραχώρησης.

3. Σύνδεση Θεσσαλονίκης με μεγάλες πόλεις
Το τρίτο έργο, αφορά τη σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τις μεγάλες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας με τη Θεσσαλονίκη και την Εγνατία μέσω αυτοκινητοδρόμων. Το έργο περιλαμβάνει: ολοκλήρωση της σύνδεσης του ΠΑΘΕ με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, Οδικός άξονας Θεσσαλονίκη Έδεσσα, Οδικό τμήμα Κ11 – Θέρμη (δίιχνη διατομή αστικής αρτηρίας), Οδικό τμήμα Θέρμη – Γαλάτιστα, Οδικό τμήμα Ν. Μουδανιά – Ποτίδαια, Οδικό τμήμα Α/Κ Ασσήρου – Α/Κ Ν. Σάντας, Οδική σύνδεση Αεροδρομίου Μακεδονία με την Εγνατία Οδό στον Α/Κ Προφήτη, Αυτοκινητόδρομος από τον Α/Κ Αξιού έως τους Ευζώνους, Αναβάθμιση του Α/Κ Κλειδίου. Η χρηματοδότηση των έργων θα γίνει από το ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας και το Τομεακό πρόγραμμα.

4. Κατασκευή βασικής γραμμής ΜΕΤΡΟ
Τέταρτο έργο, είναι η κατασκευή της βασικής γραμμής του ΜΕΤΡΟ της Θεσσαλονίκης και η υλοποίηση της επέκτασής της αφενός προς Καλαμαριά και αεροδρόμιο και αφετέρου προς τις Δυτικές συνοικίες: Επέκταση Καλαμαριάς (Πατρικίου – Μίκρα): Έχουν ολοκληρωθεί: η τοπογραφική έρευνα, οι γεωλογικές έρευνες, η γεωμετρική χάραξη της γραμμής, η επιλογή των θέσεων των 5 σταθμών. Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία προεπιλογής Αναδόχου για τα έργα Πολιτικού Μηχανικού και τα βασικά ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα. Επέκταση Σταυρούπολης (Δημοκρατίας – Ευκαρπία – Νοσ. Παπαγεωργίου): Έχουν ολοκληρωθεί: η τοπογραφική έρευνα έως τον σταθμό Ευκαρπίας, οι γεωλογικές έρευνες στο τμήμα αυτό, η γεωμετρική χάραξη της γραμμής, η επιλογή των θέσεων των 5 σταθμών. Στο τμήμα Ευκαρπία - Νοσοκομείο Παπαγεωργίου οι μελέτες βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο. Επέκταση Ευόσμου (Ν.Σ.Σ. – Εύοσμος): Έχει γίνει μόνο η προκαταρτική επιλογή της χάραξης μέσα από αρκετές εναλλακτικές χαράξεις και έχουν επιλεγεί προκαταρκτικά οι θέσεις 4 νέων σταθμών. Επέκταση Αεροδρομίου (Μίκρα – Αεροδρόμιο): Έχει γίνει η προκαταρτική επιλογή της χάραξης. Για την επέκταση αυτή, εξετάζεται η δυνατότητα κατασκευής της επέκτασης με υπέργειο μέσο σταθερής τροχιάς, τύπου Monorail.

5. Βελτίωση και εκσυγχρονισμός του αερολιμένα Θεσσαλονίκης «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»
Το έργο αφορά στην επέκταση του υφιστάμενου διαδρόμου προσαπογειώσεων κατά 1000 μέτρα μέσα στη θάλασσα ώστε να επιτευχθεί τελικά μήκος 3.440 μέτρων. Ο διάδρομος θα έχει πλάτος 50μ και θα είναι κατάλληλα εξοπλισμένος για λειτουργία ILS CAT II. Επίσης περιλαμβάνεται και η κατασκευή παράλληλου τροχοδρόμου. Το έργο έχει συμβατικό προϋπολογισμό 137εκ.€ και ημερομηνία ολοκλήρωσης 27.7.2011. Το έργο εμφανίζει πολύ μεγάλες καθυστερήσεις και μικρή οικονομική απορροφητικότητα (η απορρόφηση βρίσκεται στο 34% του συμβατικού αντικειμένου). Ήδη εγκρίθηκε παράταση της συνολικής προθεσμίας περαίωσης των εργασιών έως 31.12.2012.

6. Εμπορευματικό Κέντρο Θεσσαλονίκης
Το Θριάσιο στην Αθήνα και το στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη είναι προτεραιότητα υψηλού χαρακτήρα για τη δημιουργία σύγχρονων και μεγάλων εμπορευματικών κέντρων που θα καταστήσουν τη χώρα σε διαμετακομιστικό κόμβο – πύλη στην Ευρώπη και στα Βαλκάνια. Οι μελέτες που έχει ήδη η ΓΑΙΟΣΕ στα χέρια της προσδιορίζουν, για λόγους οικονομικής και γεωπολιτικής ανάπτυξης, την ανάγκη να δημιουργηθεί μεγάλο εμπορευματικό κέντρο στη Θεσσαλονίκη για να εξυπηρετεί τα Βαλκάνια και τη Ν.Α. Ευρώπη. Ο ΣΕΜΠΟ σχεδιάζεται σε συνέργια με τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης και τη ΓΑΙΑΟΣΕ. Το λιμάνι, γιατί διαθέτει το χώρο του εμπορικού κέντρου (ΣΕΜΠΟ), η δε ΓΑΙΑΟΣΕ ως διαχειριστής, το γεωτεμάχιο των 672 στρεμμάτων, πλησίον του λιμανιού προσπελάσιμο στα δίκτυα της Θεσσαλονίκης (εμπορευματικό κέντρο). Στόχος μέχρι το τέλος του 2010 να έχει προκηρυχθεί ο διαγωνισμός.

7. Αναβάθμιση Σιδηροδρομικών Υποδομών και των 30 Σταθμών προαστιακού Θεσσαλονίκης με εξασφαλισμένους πόρους
Από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ προγραμματίζεται η ηλεκτροκίνηση και η αναβάθμιση των σιδηροδρομικών γραμμών: Θεσσαλονίκη – Στρυμώνας – Προμαχώνας με επέκταση της ηλεκτροκίνησης ως τη πόλη των Σερρών, η γραμμή Θεσσαλονίκης – Έδεσσας (110 χλμ) και Θεσσαλονίκης – Ροδόπολης. Ταυτόχρονα δεσμεύονται πόροι προκειμένου σε 34 σταθμούς μετεπιβίβασης του προαστιακού Θεσ/νίκης να υπάρξουν αναβαθμίσεις, αναμορφώσεις, εκσυγχρονισμός και επισκευές κτιρίων, τεχνολογικές υποδομές κλπ. Μεταξύ των άλλων (Σίνδος, Άδενδρο, Αλεξάνδρεια, Βέροια, Νάουσα, Σκύδρα, Έδεσσα, Πλατύ, Φιλαδέλφεια, Κιλκίς Ροδόπολη κτλ). Τέλος εξασφαλίζονται πόροι προκειμένου να υπάρξει ανταπόκριση στο αίτημα των πολιτών της Θεσ/κης να κατασκευαστεί πεζοδιάβαση στη περιοχή Μενεμένης. Ο συνολικός προϋπολογισμός έργου είναι 100 εκ.€ και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Στόχος είναι η βελτίωση χροναποστάσεων, πύκνωση δρομολογίων, ποιοτικότερη εξυπηρέτηση κοινού.

8. Μετεξέλιξη ΣΑΣΘ σε Μητροπολιτικό Φορέα
Τη μετεξέλιξη του ΣΑΣΘ σε μητροπολιτικό φορέα, με νομοθετική πρωτοβουλία εξήγγειλε ο κ. Ρέππας. Για το εγχείρημα αυτό, ανακοίνωσαν πως ήδη έχουν προχωρήσει σε προκήρυξη διαγωνισμού τεχνικής υποστήριξης του νομοθετικού έργου και οργανωτικής διάρθρωσης. Οι βασικές αρχές αυτής της προσπάθειας έχουν στόχο: την ανάπτυξη συνδυασμένων μεταφορών για καλύτερες υπηρεσίες στο χαμηλότερο δυνατό κόστος, τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων σχεδιασμού εποπτείας ή υλοποίησης του συγκοινωνιακού έργου. Δυνατότητα ανάθεσης συγκοινωνιακού έργου ελέγχου κυρώσεων και μελετών, την προώθηση σύγχρονων τεχνολογιών και συμπράξεων, τον καθορισμό αρμοδιοτήτων για τη διαμόρφωση λεωφορειολωρίδων, τα σχετικά χρονοδιαγράμματα και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες θα ανακοινωθούν μέχρι το τέλος του έτους.

9. Σύμβαση ΟΑΣΘ- ΚΤΕΛ
Με το πολυνομοσχέδιο προωθείται προ κύρωση στη Βουλή η υπογραφείσα πλέον σύμβαση ανάμεσα στον ΟΑΣΘ και τα ΚΤΕΛ και το Ελληνικό Δημόσιο ώστε από 1/1/2011 στο σύνολο του νομού να παρέχονται ιδίου επιπέδου συγκοινωνίες με κόστος μετακίνησης του ΟΑΣΘ. Με τη συμφωνία ακόμα δημιουργείται σύγχρονος σταθμός μετεπιβίβασης στο Δήμο Λαγκαδά προκειμένου να είναι πιο γρήγορη και καλύτερη η προσπέλαση των πολτών μέχρι τι κέντρο της πόλης. Για τις νέες συγκοινωνιακές ανάγκες προστίθενται 18 σύγχρονα αντιρρυπαντικά λεωφορεία τύπου euro 5.