Σε κινητοποιήσεις καλεί τους αγρότες η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ - το αντίστοιχο ΠΑΜΕ για τον αγροτικό τομέα). Ετοιμάζει κινητοποιήσεις για τις 8 Ιουλίου και ζητά συμμετοχή από τους αγρότες όλης της χώρας επειδή, όπως επισημαίνεται και σε ανακοίνωση της Συσπείρωσης, το αντιασφαλιστικό, όπως χαρακτηρίζεται, νομοσχέδιο της κυβέρνησης "ξεθεμελιώνει και ισοπεδώνει δικαιώματα δεκαετιών σε βάρος όλων των λαϊκών στρωμάτων" -και των αγροτών.
"Για τους αγρότες ήδη έχουν καθιερώσει τα 45 χρόνια δουλειάς για πλήρη σύνταξη, με το εξευτελιστικό επίδομα των 360 Ευρώ. Έχουν εξισώσει τα όρια ηλικίας της αγρότισσας στα 65 χρόνια χωρίς προϋποθέσεις και έχουν αυξήσει τη συμμετοχή των αγροτών στο ασφαλιστικό σύστημα.
Σήμερα με το νέο νομοσχέδιο παίρνουν και άλλα νέα, πιο άγρια μέτρα κατά των αγροτών. Αυξάνουν την εισφορά του ασφαλισμένου (αγρότη) κατά 66.7% (από 1,5% στο 2,5%), μειώνοντας δραστικά τη κρατική συμμετοχή στον κλάδο υγείας του ΟΓΑ.
Παραπέμπουν σε υπουργικές αποφάσεις ώστε αυθαίρετα και όποτε θέλουν, να αυξάνουν τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών για τις διάφορες κατηγορίες.
Εκβιάζουν για την εξόφληση των εισφορών στον ΟΓΑ, διαφορετικά δεν θα παίρνουν οι αγρότες τις επιδοτήσεις που δικαιούνται, τις αποζημιώσεις από ΕΛΓΑ, αλλά και δανειοδοτήσεις από τραπεζικά ιδρύματα.
Σήμερα το 35% των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ έχουν οφειλές για διάφορους λόγους και ο σημαντικότερος, είναι γιατί οι μικρομεσαίοι φτωχοί αγρότες είναι καταχρεωμένοι. Το αγροτικό εισόδημα έχει μειωθεί δραστικά και αδυνατούν ακόμη και την εισφορά τους να πληρώσουν . Ωστόσο καμιά αναφορά δεν γίνεται για τα 2δις. ευρώ των κρατικών οφειλών προς τον ΟΓΑ, που είναι και η αιτία των προβλημάτων του", υπογραμμίζει η ΠΑΣΥ.
Η ΠΑΣΥ χαρακτηρίζει "εχθρική" αυτήν την πολιτική και προσθέτει ότι "καταδικάζει τους φτωχομεσαίους αγρότες σε κατάσταση εξαθλίωσης και μόνιμης φτώχειας, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των κομμάτων που την στηρίζουν".