«Η κατάργηση της βάσης του δέκα εγείρει εκ των πραγμάτων ερωτηματικά για το κατά πόσο μαθητές που θα εισαχθούν στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ της χώρας με ιδιαίτερα χαμηλούς βαθμούς μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της ανώτατης εκπαίδευσης χωρίς ταυτόχρονα αυτό να συνιστά ποιοτική υποβάθμισή της».
Τη σκέψη που, από χθες, όταν ανακοινώθηκε ότι απόφοιτοι με μέσον όρο το… 4 εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τριβελίζει τα μυαλά όλων, είτε ασχολούνται με την Παιδεία, είτε όχι, εκφράζει με τη δήλωσή του ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου, μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Αφορμή για τη δήλωση του κ. Παπανικολάου τα στατιστικά στοιχεία που εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας αναφορικά με τις βαθμολογίες των Πανελληνίων Εξετάσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά,
o Για την εισαγωγή σε κάποια ΑΕΙ αρκεί μέσος όρος βαθμολογίας γύρω στο 6. Ο αντίστοιχος μέσος όρος για την εισαγωγή στα πιο χαμηλόβαθμα ΤΕΙ θα είναι περίπου στο 4.
o Περίπου 10 με 12 χιλιάδες μελλοντικοί φοιτητές και σπουδαστές δεν κατόρθωσαν να πάρουν μέσο όρο βαθμολογίας στα μαθήματα που εξετάστηκαν ίσο ή μεγαλύτερο του δέκα.
o Το 16, 4 % των υποψηφίων, ποσοστό αυξημένο σε σχέση με πέρυσι, έλαβε μέσο όρο βαθμολογίας από 0 – 5.
«Θεωρεί η Υπουργός Παιδείας ότι τα στοιχεία αυτά δείχνουν άνοδο της ποιότητας σπουδών στο Λύκειο και ότι συμβάλουν στην αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», ρωτά ο κ. Παπανικολάου; Και εφιστά την προσοχή του υπουργείου για αποφάσεις που «θέτουν σε κίνδυνο την ανώτατη εκπαίδευση, αποδυναμώνοντας τη σημασία της επιστήμης και της έρευνας και απειλώντας επί της ουσίας την ποιότητα των παρεχόμενων σπουδών».