Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 Ρίχτερ αναστάτωσε χθες Σάββατο 17 Ιουλίου 2010, το πρωί τα Δωδεκάνησα. Ο Εγκέλαδος χτύπησε στον θαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά της Κω, είχε όμως ενδιάμεσο εστιακό βάθος -που υπολογίστηκε στα 160 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της γης- με αποτέλεσμα να μην σημειωθούν καταστροφές στο νησί. Η δόνηση εκδηλώθηκε στις 11 το πρωί και έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην Κω και την Κάλυμνο.
«Ο σεισμός προήλθε από μια χαρακτηριστική εστία που βρίσκεται στην περιοχή και είναι πολύ γνωστή από χρόνια», εξηγεί ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος. «Η εστία αυτή δίνει σεισμούς ενδιαμέσου βάθους και κατά συνέπεια το φαινόμενο θεωρείται φυσιολογικό.
Παράλληλα εκδηλώθηκε σε υποθαλάσσιο χώρο και βάσει των δεδομένων δεν προκύπτει ανησυχία.
Αλλωστε οι σεισμοί ενδιάμεσου βάθους συνήθως εκδηλώνονται μόνοι, χωρίς να συνοδεύονται από άλλα γεγονότα, οπότε κατά πάσα πιθανότητα επρόκειτο για το κυρίως φαινόμενο».
Η περιοχή της Κω είναι ιδιαίτερα σεισμογενής. Χαρακτηριστικός είναι ο επιφανειακός σεισμός της 23ης Απριλίου του 1933, ο οποίος με μέγεθος 6,6 Ρίχτερ είχε σημειωθεί στη βόρεια πλευρά του νησιού προκαλώντας εκτεταμένες καταστροφές και τον θάνατο ανθρώπων στην πόλη της Κω.