Υπεγράφη από τις εργοδοτικές οργανώσεις και τη ΓΣΕΕ η νέα ΕΓΣΣΕ, η οποία θα έχει τριετή διάρκεια και θα περιλαμβάνει μηδενικές αυξήσεις μισθών για το 2010 και αυξήσεις που θα καλύπτουν τον ευρωπαϊκό πληθωρισμό (1,5%) για το 2011 και (1,7%) 2012. Στη νέα ΕΓΣΣΕ προβλέπεται επίσης η διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού, οι οποίοι διασφαλίζονται με νομική ρήτρα.
Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, καθώς ζητούμενο ήταν να βρεθεί κοινός τόπος κάτω από τους όρους που υπαγορεύει το Μνημόνιο.

Δασκαλόπουλος: Συμφωνήσαμε σε μέτρα-ασπίδα
«Καταλήξαμε σε σύμβαση με τριετή διάρκεια, διασφαλίσαμε το 13ο και 14ο μισθμό των εργαζομένων, τα επιδοματα Χριστουγέννων - Πάσχα και αδείας αναγνωρίζονται ως τακτικές αποδοχές», δήλωσε μετά από τη συνάντηση ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος. «Από 1η Ιουλίου 2011 τα κατώτατα όρια μισθών αυξάνονται κατά το ποσοστό μεταβολής του δείκτη πληθωρισμού της Ευρωζώνης», συμπλήρωσε.
Οι τρέχουσες εκτιμήσεις της Eurostat για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης είναι 1,5% για το 2010 και 1,7% για το 2011.
«Ο ΣΕΒ προσέγγισε εξαρχής το θέμα της Συλλογικής Σύμβασης με ρεαλισμό και ευαισθησία», πρόσθεσε ο κ. Δασκαλόπουλος και τόνισε: «Οι θέσεις και οι στόχοι μας ήταν από την αρχή σαφείς, παρά την προσπάθεια που καταβλήθηκε να παρερμηνευθούν ή να διαστρεβλωθούν».

Παναγόπουλος: Σώσαμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις
«Οι διαπραγματεύσεις έχουν περάσει από 40 κύματα, γνωρίζετε τις αλλεπάλληλες συναντήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί κάτω από δυσμενείς συνθήκες», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος και σημείωσε πως η δυσμενέστερη συνθήκη ήταν η υπαγωγή της χώρας στο μνημόνιο που προβλέπει ρητά πάγωμα των μισθών.

Κορκίδης: Μήνυμα αισιοδοξίας
«Η σημερινή υπογραφή της νέας ΕΓΣΣΕ έρχεται να καταδείξει την αποφασιστικότητα της ελληνικής κοινωνίας για την αντιμετώπιση της βαθειάς κρίσης που βιώνει η οικονομία της χώρας μας», τόνισε με τη σειρά του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης.
Συμπλήρωσε ότι πάγια θέση της Συνομοσπονδίας ήταν η διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού και η πρόβλεψη για συμβολικές αυξήσεις και συμπλήρωσε ότι οι διαδικασίες έως την υπογραφή της ΕΓΣΣΕ πέρασαν από κρίσιμες φάσεις.

Ασημακόπουλος: Μπορούμε να πετύχουμε μαζί
«Δεν υποκύψαμε στην λογική της περικοπής εισοδημάτων (προστατεύουμε αποτελεσματικά τον 13ο και 14ο μισθό) και στις μηδενικές αυξήσεις στην τριετία. Πιστεύουμε ότι δεν είναι όλα “μαύρα” στην Οικονομία. Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Υπάρχουν αχτίδες φωτός στην άκρη του τούνελ αυτής της οικονομικής περιπέτειας», υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος, επισημαίνοντας ωστόσο πως πρέπει και η κυβέρνηση να προστατεύσει τα εισοδήματα.
Επιπρόσθετα, ο κ. Ασημακόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση να μην σκεφθεί καν να επιχειρήσει να αυξήσει κατά 12 μονάδες, όπως δηλώνεται, τον Φ.Π.Α (μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών από το 11% στο 23%), καθώς όπως εκτίμησε, αν υποκύψει, οι επιπτώσεις στην αγορά, στα εισοδήματα, στις επιχειρήσεις, στις θέσεις εργασίας και τα έσοδα του κράτους θα είναι καταστροφικές.
Σημειώνεται ότι η νέα σύμβαση δεν περιλαμβάνει το καθεστώς λειτουργίας του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), ζήτημα που θα αποτελέσει αντικείμενο χωριστής συμφωνίας.

ΝΔ: Δείγμα ωριμότητας
Την υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης χαιρέτισε η ΝΔ διά του εκπροσώπου Τύπου της Πάνου Παναγιωτόπουλου. «Θεωρούμε το γεγονός αυτό σημαντικό, δείγμα ωριμότητας και σοβαρότητας των κοινωνικών εταίρων», δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

ΚΚΕ: Πέμπτη φάλαγγα η ΓΣΕΕ
Οργισμένη ήταν αντίδραση του ΚΚΕ που κατήγγειλε την εργοδοτική πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, τονίζοντας ότι για μία ακόμη φορά αποδείχτηκε η πέμπτη φάλαγγα των κεφαλαιοκρατών στο εργατικό κίνημα.
«Η σύμβαση που υπέγραψε, αποτελεί πρόκληση πρώτου μεγέθους, είναι σύμφωνη με την αξίωση των βιομηχάνων για μείωση των μισθών», σημειώνει το ΚΚΕ και επισημαίνει ότι τα περί εξασφάλισης του 13ου και 14ου μισθού αποτελούν εμπαιγμό, «αφού έχουν ήδη εξανεμιστεί από την ακρίβεια, την φοροεπιδρομή και την δραστική περικοπή των κοινωνικών δαπανών».
Το Κομμουνιστικό Κόμμα καλεί τους εργαζομένους να απορρίψουν εξολοκλήρου την κατάπτυστη –όπως τη χαρακτηρίζει- συμφωνία ΣΕΒ - ΓΣΕΕ και καταλήγει λέγοντας:
«Την κρίση πρέπει να πληρώσουν τα μονοπώλια και όχι οι εργαζόμενοι. Καμία εργασιακή ειρήνη. Πόλεμος εργατικός - λαϊκός στον πόλεμο που έχουν κηρύξει η πλουτοκρατία μαζί με την κυβέρνηση, τα άλλα αστικά κόμματα, την ΕΕ και το ΔΝΤ Πάλη σε κάθε χώρο δουλειάς και κλάδο για την ανατροπή του μνημονίου».

ΣΥΡΙΖΑ: Χαριστική βολή στους μισθούς
Την ανησυχία του ότι η υπογραφή της ΕΓΣΣΕ θα οδηγήσει τους εργαζόμενους σε ακόμη μεγαλύτερη εξαθλίωση και φτώχεια, εξέφρασε το μέλος της Π.Γ του ΣΥΝ και της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Δ. Στρατούλης.
Όπως ανέφερε ο κ. Στρατούλης, «η σύμβαση αυτή δίνει τη χαριστική βολή στους μισθούς, τους βάζει στην κατάψυξη για τρία χρόνια και οδηγεί τους εργαζόμενους σε ακόμα μεγαλύτερη εξαθλίωση και φτώχεια».