Κάποτε κυκλοφορούσε ένα σύντομο ανέκδοτο: "Τι κάνει ο Σκοτσέζος όταν πάρει φωτιά το σπίτι του"; Κι η απάντηση ήταν: "Αναπάντητη στην Πυροσβεστική"! Να που το ανέκδοτο περιγράφει την πραγματικότητα, αφού, εδώ και καιρό, μπορούμε να στείλουμε... sms τόσο στην Άμεσο Δράση, όσο και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία! Απλά, οι μεν αστυνομικοί υποστηρίζουν ότι θα σπεύσουν αμέσως, οι δε Πυροσβέστες παραδέχονται ότι "το sms μπορεί και να μην... φθάσει στον παραλήπτη"!
Σύμφωνα με την εφημερίδα Το Βήμα, το πρόγραμμα αναφοράς καταγγελιών στην Αμεση Δράση μέσω SΜS δεν είναι καινούριο, αλλά όπως εκτιμούν στην αστυνομία «ο κόσμος προτιμά να τηλεφωνεί στο 100 παρά να στέλνει μηνύματα από το κινητό τηλέφωνο, καθώς δεν γνωρίζει ότι και μέσω των SΜS μπορεί να ενημερώνει άμεσα για να καταγγείλει κάποιο κρούσμα εγκληματικότητας ή για να λάβει χρηστικές πληροφορίες,όπως ποιοι δρόμοι έχουν αυξημένη κίνηση ή είναι κλειστοί λόγω συγκεντρώσεων και πορειών».
Σε πλήρη εφαρμογή βρίσκεται και το πρόγραμμα επικοινωνίας με την Αμεση Δράση μέσω SΜS «Ερμής» που αφορά άτομα με προβλήματα στην ομιλία ή/και στην ακοή.

Πώς λειτουργεί το σύστημα
Οπως εξηγούν αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., μόλις ο πολίτης, οπουδήποτε και αν βρίσκεται στην Ελλάδα, στείλει το μήνυμα αμέσως «ανοίγει καρτέλα συμβάντος», δηλαδή καταχωρίζεται το συμβάν και δίνεται εντολή στο πλησιέστερο περιπολικό να μεταβεί στο σημείο που έχει αναφερθεί για να ελέγξει τι έχει συμβεί ή, αν έχει συμβεί στην επαρχία, ενημερώνονται άμεσα οι κατά τόπους αρμόδιες αρχές.
Το περιεχόμενο του μηνύματος εμφανίζεται σε οθόνη υπολογιστή στο κέντρο επιχειρήσεων της Αμεσης Δράσης. Σε περίπτωση που ο χειριστής του υπολογιστή χρειάζεται κάποια διευκρίνιση στέλνει στον πολίτη που έστειλε το SΜS γραπτό μήνυμα στο κινητό τηλέφωνό του ζητώντας περισσότερες πληροφορίες.
Για τους επίδοξους φαρσέρ οι αστυνομικοί διευκρινίζουν ότι ο αριθμός του κινητού τηλεφώνου που στέλνει το μήνυμα εμφανίζεται στην οθόνη του υπολογιστή, είτε είναι δηλωμένο απόρρητο, είτε όχι και έτσι είναι εύκολος ο εντοπισμός του.
Εκτός από τα SΜS, η αποστολή των οποίων είναι δωρεάν, οι πολίτες θα μπορούν να επικοινωνήσουν με την Αμεση Δράση και μέσω email στη διεύθυνση amdrasi@astynomia.gr.

Εσείς καίγεστε αλλά.. πάρτε τηλέφωνο
Ανάλογα πολλές είναι και οι τηλεφωνικές κλήσεις στο 199, τον αριθμό του κέντρου επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος. Στο ίδιο νούμερο μπορεί πλέον να στέλνει κανείς και γραπτό μήνυμα από το κινητό τηλέφωνο.
Η διαφορά με το σύστημα της ΕΛ.ΑΣ. είναι πάντως μεγάλη: «Το δικό μας δεν μπορεί ακόμη να δεχθεί μεγάλο όγκο SΜS, καθώς δημιουργήθηκε βασικά στο πλαίσιο του προγράμματος "Ερμής"» επισημαίνει αξιωματικός της Πυροσβεστικής.
Σε κάθε περίπτωση, για πιο άμεση ανταπόκριση της Πυροσβεστικής καλό είναι στο SΜS να δίνονται όλες οι πληροφορίες για το περιστατικό: η ακριβής τοποθεσία, αν απειλούνται σπίτια, δάσος ή άνθρωποι.