Γιορτάζοντας τα 20 χρόνια κυκλοφορίας της η Parallaxi διοργανώνει στην πόλη ένα διήμερο (5-6 Ιουνίου 2010) παρέμβασης και προτάσεων για το πώς θα μπορούσε να είναι η Θεσσαλονίκη του μέλλοντος με βασικό άξονα το περιβάλλον. Σε αυτό το πρωτότυπο αστικό πείραμα για μία διαφορετική Θεσσαλονίκη προθυμοποιήθηκαν να συμπράξουν οι πιο φρέσκιες, δημιουργικές δυνάμεις της πόλης. Καταξιωμένοι επαγγελματίες και ταλαντούχοι ερασιτέχνες από τους χώρους της φωτογραφίας, της αρχιτεκτονικής, του design, της γραφιστικής και της τέχνης, αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο στα ζητήματα της πόλης και αποδεικνύουν με τα έργα τους πώς μπορεί κανείς να δει τη Θεσσαλονίκη...αλλιώς.
Μία σειρά από εκθέσεις οργανώνονται στο πλαίσιο των δράσεων του διημέρου και θα φιλοξενηθούν σε κεντρικούς χώρους της πόλης από τις 5 μέχρι τις 13 Ιουνίου. Συγκεκριμένα:
1)Στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Α.Π.Θ. μερικά από τα σημαντικότερα γραφιστικά γραφεία της Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν τις ιδέες τους αναφορικά με το ποια θα μπορούσε να είναι η ιδανική αφίσα για την προώθηση της πόλης στο εξωτερικό. Η συγκεκριμένη έκθεση με τίτλο «Προωθώντας τη Θεσσαλονίκη» θα διαρκέσει από τις 5 μέχρι τις 13 Ιουνίου και υπόσχεται να αναδείξει τις φωτεινές πτυχές της γραφιστικής της πόλης που τα τελευταία χρόνια γνωρίζει ένδοξες στιγμές. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Άγγελος Γροντάς.
2)Στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης, του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο Λιμάνι, θα φιλοξενηθεί το διάστημα 8-13 Ιουνίου 2010 η έκθεση τέχνης με τίτλο «Τίποτα δεν πάει χαμένο!». Καλλιτέχνες και designers της πόλης εμπνέονται και δημιουργούν από εκείνα τα αντικείμενα που ολοκλήρωσαν τη χρήση τους και θα κατέληγαν στα σκουπίδια συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργική επαναχρησιμοποίησή τους. Αξιοποιώντας τα πιο καθημερινά, απλά, βαρετά, ασυνήθιστα και περίεργα υλικά δημιουργούν έπιπλα, ρούχα, αξεσουάρ, εγκαταστάσεις και εικαστικά έργα τέχνης σε μία έκθεση που είναι αφιερωμένη στην έννοια της πολυχρηστικότητας και της ανακύκλωσης. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Αλίκη Τσιρλιάγκου.
3)Στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, στην οδό Τσιμισκή, η αρχιτεκτονική θα έχει την τιμητική της με δύο διαφορετικές εκθέσεις.
«Τα project που θα άλλαζαν την πόλη».
Στο ισόγειο και τον πρώτο όροφο του Επιμελητηρίου, τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά γραφεία της πόλης θα εκθέσουν μελέτες που εκπόνησαν τα τελευταία χρόνια για την ανάπλαση της, όσον αφορά στο δημόσιο όσο και σε ιδιωτικούς χώρους. Προτάσεις που, αν είχαν εφαρμοστεί, θα άλλαζαν την εικόνα της πόλης, καινοτόμες ιδέες που δημιουργούν μια παρακαταθήκη για το μέλλον. Θα εκτεθούν σχέδια που εντυπωσιάζουν και σε συνδυασμό με την μακέτα Καλατράβα για τη Θεσσαλονίκη, που εκτίθεται για πρώτη φορά δημόσια, δημιουργούν μια αρχιτεκτονική ευφορία και την ελπίδα μιας διαφορετικής πόλης. Katerina Tsigarida Architects, Metropolis Αρχιτεκτονική, Nimand Architects, Schema 4 Architects, sparch Σακελλαρίδου - Παπανικολάου Αρχιτέκτονες, Αρχιτεκτονικό γραφείο Μπερνάρ Κουόμο-Πρόδρομου Νικηφορίδη, Π. Μακρίδης & Συνεργάτες, εκθέτουν τις προτάσεις τους και το Αρχιτεκτονικό Γραφείο Νίκου Σουλάκη μια εγκατάσταση με συνολική οπτική για την πόλη. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Χρύσα Μπάκα.
Ο δεύτερος όροφος του Επιμελητηρίου είναι αφιερωμένος στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.
Η έκθεση με τίτλο 2+2+20: η συμβολή της Πολυτεχνικής Σχολής και του Τμήματος Αρχιτεκτόνων στην ανάπτυξη της πόλης εγκαινιάζεται με δύο ομιλίες την Πέμπτη 3 Ιουνίου στις 7 το απόγευμα. Ο Νίκος Μουσιόπουλος, Κοσμήτορας Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ, καθηγητής Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών και ο Αναστάσιος Κωτσιόπουλος, καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών μιλούν για τη συνεισφορά της Πολυτεχνικής Σχολής και του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στην ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης
Στον εκθεσιακό χώρο του δεύτερου ορόφου θα υπάρχουν δυο διαρκείς προβολές για την διαχρονική συμβολή του Τμήματος Αρχιτεκτόνων στην αρχιτεκτονική της πόλης καθώς και για την εμπλοκή του Τμήματος Αρχιτεκτόνων στη διεθνή αρχιτεκτονική συζήτηση. Την έκθεση πλαισιώνουν 20 προτάσεις, μια έκθεση διπλωματικών εργασιών φοιτητών του τμήματος με καινοτόμες αρχιτεκτονικές προτάσεις για τη Θεσσαλονίκη.
Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν οι Τάσος Τέλλιος και Απόστολος Καλφόπουλος.
4) Κατά τη διάρκεια του διήμερου 5-6 Ιουνίου η φωτογραφική ομάδα Stereosis fwd θα κάνει τη δική της παρέμβαση με δύο εκθέσεις-εγκαταστάσεις. Πρόκειται για έναν φωτογραφικό περίπατο στις βιτρίνες των καταστημάτων της οδού Προξένου Κορομηλά και για μία υπαίθρια έκθεση στο πάρκο των Ηλυσίων με την υπογραφή μίας από τις πιο δυναμικές ομάδες της πόλης. Την επιμέλεια των εκθέσεων έχει Άγγελος Ζυμάρας.
5)Τέλος την Κυριακή, 6 Ιουνίου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει σε ειδικό preview το στήσιμο της έκθεσης Cheap Art, που εγκαινιάζεται στο πρώην Στρατόπεδο Κόδρα τη Δευτέρα, 7 Ιουνίου.
* Περισσότερες πληροφορίες για το σύνολο των εκδηλώσεων μπορείτε να βρίσκετε στην ιστοσελίδα του project εδώ.