Αν δεν καταφέρεις να κερδίσεις μια ομάδα σαν τη Νότιο Κορέα, σε ένα Μουντιάλ, ποιαν θα κερδίσεις; Οι αντίπαλοί μας είναι μια ομάδα που αγνοεί τι σημαίνει ποδόσφαιρο. Έχει παίκτες που, απλά, τρέχουν και πρεσάρουν. Τίποτε άλλο. Δεν μπορούν να κάνουν πάσα, δεν μπορούν να κάνουν σέντρα. Κι όμως, κέρδισαν 2-0 την εθνική μας. Γιατί;
Μα, επειδή κάναμε δύο λάθη. Ήταν αρκετά. Στο πρώτο γκολ ο Τζόρβας δεν βγήκε από την εστία του να μπλοκάρει, στο δεύτερο ο Βύντρα έχασε τη μπάλα στον άξονα κι ο Παρκ που σκόραρε είναι, ίσως, ο καλύτερος Κορεάτης ποδοσφαιριστής.
Λάθη έκανε κι ο Ρεχάγκελ. Όχι τόσο στην επιλογή Τζόρβα, ο οποίος με τρεις καλές επεμβάσεις μετά το 1-0 έδειξε πως η φάση του γκολ ήταν κακή στιγμή (αν και σε άλλες δύο σέντρες… χάθηκε), όσο του Σαμαρά, από τον οποίο ο Γερμανός περίμενε πολλά, αλλά πήρε λίγα. Μάλιστα, όσο δεν τα κατάφερνε, πάγωνε και το παιχνίδι του Γκέκα, που είχε περιοριστεί σε αμυντικά καθήκοντα. Λάθος και στην αλλαγή του Καραγκούνη, που διορθώθηκε, πάντως, με την αλλαγή του Σαλπιγγίδη. Ο «κοντός» έδειξε ότι είχε θέση στην αρχική ενδεκάδα.
Τι άλλο δε δούλεψε; Η άμυνα. Οι επιστροφές των χαφ ήταν αργές και οι αμυντικοί μας λίγοι…
Πάμε για το επόμενο παιχνίδι, τώρα.
Ο διαιτητής τα… χάλασε στα πέντε τελευταία λεπτά. Σε δυο φάσεις με τον Σαλπιγγίδη δεν έδειξε ούτε κόκκινη, ούτε πέναλτι, όπως έκανε κι ένα λεπτό πριν, σε φάση που δικαιούνταν το πέναλτι οι Κορεάτες (με «δράστη» τον Παπαδόπουλο. Οι σχολαστικοί οργανωτές, που μας έδειχναν ριπλέι και το παραμικρό, δεν έδειξαν ούτε μία από τις φάσεις, προφανώς για να μη… θιγεί το ίματζ της διεθνούς διαιτησίας.
Και δυο κουβέντες για την περιγραφή: Ήταν απαράδεκτη. Στο 1ο λεπτό, ο περιγραφέας μας έλεγε ότι η Εθνική μας πρέπει να προσέξει, για να μην κάνει στραβοπάτημα. Άκουσαμε, πάλι, τα γνωστά(«έβγαλε το πόδι», «του βγάζει το χέρι», που αν πιστεύαμε ότι ο σπίκερ γνωρίζει ελληνικά θα ψάχναμε στα νοσοκομεία) και γελάσαμε αρκετά. Λίγο οι βουβουζέλες, λίγο η περιγραφή του, κάναμε κεφάλι για ντεπόν.

Λεπτό προς λεπτό
90+2 λήξη του αγώνα

90 Σέντρα προς το Σαλπιγγίδη, που βρίσκεται στη μικρή περιοχή, σπρώχνεται αλλά ο διαιτητής δείχνει παίζεται...

89 Ο Σαλπιγγίδης φεύγει μόνος στον άξονα, ανατρέπεται απί πίσω, παίζεται λέει ο διαιτητής.

88 ΑΛΛΑΓΗ για την Κορέα: ο Λι Σουνγκ Γουλ στη θέση του Τσου Γιουν Παρκ

87 Σουτ του Κιμ Χου από διαγώνια θέση, μέσα στη μεγάλη περιοχή, περνά άουτ.
86 Φανταστική επέμβαση του Τζόρβ α σε συτό σουτ του Κιμ, διώχνει σε κόρνερ.


81 Σου του Γκέκα από το ύψος του πέναλτι διώχνει σε κόρνερ με υπέροχη απόκρουση ο Γιουνγκ.

74 ΑΛΛΑΓΗ για την Κορέα. Ο Ναμίλ Κιμ, στη θέση του Κιμ Ναμ

73 Ο Τοροσίδης από τη γωνία της μικρής περιοχής κάνει ντρίπλα αντί για πάσα ή σουτ και η μπάλα φεύγει κόρνερ.

72 Χαμηλή σέντρα του Σεϊταρίδη στο ύψος της μικρής περιοχής, πλασέ από το Σαλπιγγίδη διώχνουν οι αμυνόμενοι σε κόρνερ.

71 Ο Σαλπιγγίδης μπήκε στην περιοχή της Κορέας από αριστερά, παίρνοντας την κόντρα, πάσαρε στον μόνο, στο σημείο του πέναλτι, Καπετάνο, αλλά ο νεαρός πλάσαρε άουτ.

70 Πρώτη οργανωμένη επίθεση για την Ελλάδα, αλλά η κεφαλιά του Σαλπιγγίδη πέρασε άουτ.

67 Ο Γκέκας δέχτηκε από ψηλά τη μπάλα στην περιοχή, στόπαρε, με πλάτη στην εστία, τη μπάλα με το στήθος, αλλά το σουτ του βγήκε ψηλά άουτ.

63 Μεγάλη ευκαιρία από τον Τσου Γιουν Παρκ. Σε σέντρα από τα δεξιά πετάχθηκε μόνος στο ύψος του πέναλτι, αφού ξέφυγε από τον Πατσατζόγλου και με κεφαλιά κλέμασε τον Τζόρβα, αλλά έστειλε τη μπάλα άουτ.

60 ΑΛΛΑΓΗ για την Εθνική: Στη θέση του Χαριστέα ο Καπετάνος

58 ΑΛΛΑΓΗ για την Εθνική. Ο Σαλπιγγίδης στη θέση του Σαμαρά.

56 Κίτρινη στον Τοροσίδη για διαμαρτυρία.


52 ΓΚΟΛ για την Κορέα. Λάθος του Βύντρα, παίρνει τη μπάλα ο Παρκ, ο οποίος αποφεύγει τον Παπαδόπουλο και πλασάρει τον Τζόρβα. Φαίνεται πως το παιχνίδι τελειώνει εδώ για την εθνική. Εκτός κι αν γίνει, πάλι, ένα θαύμα(φωτογραφία αριστερά).

46 ΑΛΛΑΓΗ για την Εθνική: Ο Πατσατζόγλου στη θέση του Καραγκούνη

46 Έναρξη β ημιχρόνου

Κακή αρχή για την εθνική μας στο Μουντιάλ της Νότιας Αφρικής. Νωρίς - νωρίς δέχτηκε ένα γκολ εκεί που υποτίθεται ότι είχε το πάνω χέρι: Στο ψηλό παιχνίδι. Η άμυνα πιάστηκε στον ύπνο κι ο τερματοφύλακας έμεινε ακίνητος -κι αυτά, ήταν αρκετό, να διαρκέσουν δυο δευτερόλεπτα. Οι Κορεάτες είναι, απλά, γρήγοροι, αλλά η Εθνική είναι απελπιστικά αργή: Πιο αργή κι από το slowmotion. Επίσης, έχει σε κακή μέρα, καλά κλεισμένους, τους Γκέκα-Σαμαρά (ο δεύτερος είναι εντελώς εκτός παιχνιδιού, ενώ ο πρώτος πολύ καλός στα... αμυντικά του καθήκοντα).

45+1 Ημίχρονο στο παιχνίδι.

45 Σέντρα του Τοροσίδη, ο Χαριστέας απλώνει το πόδι του αλλά δεν πιάνει τη μπάλα που καταλήγει στα χέρια του Κορεάτη τερματοφύλακα.

44 Σέντρα από τα δεξιά (από το κέντρο) από το Βύντρα, ο Κορεάτης τερματοφύλακας χάνει το μπλοκάρισμα, αλλά η μπάλα σκάει μπροστά του, ενώ ο Γκέκας βρίσκεται δυο βήματα πιο μπροστά.

28 Σωτήρια έξοδος του Τζόρβα στα πόδια του Παρκ, που έμπαινε μόνος του, αφού απέφυγε αέρας τον Παπαδόπουλο - ο οποίος, πάντως, τον κυνήγησε και έβαλε την κόντρα στο πλασέ.

14 Από εκτέλεση πλαγίου ο Τζουν Γιονγκ βρίσκεται σε διαγώνια θέση μέσα στην περιοχή, αλλά την τελευταία στιγμή, πριν πιάσει το σουτ τον κόβει ο Τοροσίδης.

13 Ο Βύντρα χάνει κεφαλιά από τον Τζουν Γιονγκ, ο Τζόρβας πάλι εκτός φάσης, ευτυχώς η μπάλα κυλάει άουτ.


7΄ΓΚΟΛ για τη Ν. Κορέα. Από φάουλ αριστερά του Γιουνγκ Πι Ο, ο Τζόρβας καρφώθηκε στη γραμμή τέρματος κι ο Λι Γιουνγκ Σου που ήρθε από πίσω κάνει το 1-0(φωτογραφία δεξιά)

3΄ Πρώτη καλή ευκαιρία για την εθνική μας. Από κόρνερ του Καραγκούνη ο Τοροσίδης πετάγεται ολομόναχος στην καρδιά της Κορεατικής άμυνας, αλλά το πλασέ του φεύγει λίγο δίπλα από το γάμα της εστίας των αντιπάλων μας.

Οι συνθέσεις:

Νότια Κορέα(Γιουνγκ Μου Χιου): 14 .Κιμ Γιουνγκ-Κουάνγκ, 4.Τσο Γιονγκ-Χιούνγκ, 7.Παρκ Γι-Σουνγκ, 8.Κιμ Γιουνγκ-Ουού, 10.Παρκ Τσου-Γιουνγκ(74 Ναμίλ Κιμ), 12.Λι Γιoυνγκ-Πιό, 14.Λι Γιουνγκ-Σου, 16.Κι Σουνγκ-Γιονγκ, 17.Λι Τσουνγκ-Γιονγκ, 19.Γέομ Κι-Χουν, 22.Τσα Ντου-Ρι

Ελλάδα(Όττο Ρεχάγκελ): Τζόρβας, Σεϊταρίδης, Τζιόλης, Σαμαράς (58 Σαλπιγγίδης), Παπαδόπουλος, Χαριστέας(60 Καπετάνος), Καραγκούνης(46 Πατσατζόγλου), Βύντρα, Τοροσίδης, Γκέκας, Κατσουράνης

Διαιτητής Μίκαελ Χέστερ(Νέα Ζηλανδία)
Βοηθοί Γιαν Χέντρικ Χιτζ(Νέα Ζηλανδία),
Τεβίτα Μαγκασίνι (Γκάνα)
Τέταρτος: Μάρτιν Βάσκεζ (Ουρουγουάη)