«Κάναμε τη δουλειά μας στην Ελλάδα», φαίνεται να ισχυρίζεται ο χρηματιστής Ιοέλ Ζάουϊ ( Yoel Zaoui), στέλεχος της Goldman Sachs, σε συνέντευξή του, που έδωσε στο γαλλικό κανάλι. Ο Ιοέλ Ζάουϊ ( Yoel Zaoui), στέλεχος της Goldman Sachs έδωσε συνέντευξη σε γαλλικό κανάλι, όπου και ερωτήθηκε για τα τεκταινόμενα στην ευρωπαϊκή οικονομία και στη ζώνη του ευρώ. Τα όσα φέρεται πως έχει δηλώσει είναι ιδαιίτερα σημαντικά, αφού τον τελευταίο καιρό η Goldman Sachs βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα και από πολλούς θεωρήθηκε η κύρια υπαίτιος της κρίσης στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, όταν ερωτήθηκε για το πως νιώθει, που η Goldman Sachs κατηγορείται ότι βοήθησε την Ελλάδα να παραποιήσει τα στοιχεία στα οικονομικά της, και τώρα η χώρα καταρρέει και το οικοδόμημα της ευρωζώνης «τρίζει», φέρεται να απάντησε χαρακτηριστικά ότι «η ελληνική κυβέρνηση μάς κάλεσε το 2001 να τη συνδράμουμε σε μία μορφή διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών».
Στη συνέχεια πρόσθεσε «Σεβαστήκαμε απόλυτα τους κανόνες που ήταν σε ισχύ εκείνη την εποχή, πράγμα που επιβεβαίωσε και σε πρόσφατη έρευνά της η FED (αμερικανική κεντρική τράπεζα)».
Αναφορικά με την οικονομική κρίση δήλωσε πως πρέπει να μιλάμε για μια «ημι-παγκόσμια » οικονομική κρίση, αφού το ήμισυ της παγκόσμιας οικονομίας, οι αναδυόμενες οικονομίες δηλαδή, δεν αντιμετώπισαν προβλήματα. Πάντως από την πρόσφατη κρίση προκύπτουν τρία στοιχεία, που πρέπει να φέρουν αισιοδοξία. Η ισχυρή ανάπτυξη στις αναδυόμενες κεφαλαιαγορές, τα σημεία ανάκαμψης στις ΗΠΑ, αλλά και η γενική διαπίστωση πως οι επιχειρήσεις μπορούν να πορευτούν με μειωμένα χρέη και ήδη σημειώνουν πρόοδο, είναι αισιόδοξα μηνύματα
«Τα κράτη», πρόσθεσε, «συνειδητοποίησαν την αναγκαιότητα ισχυρής πειθαρχίας, έχουμε μία γενική ατμόσφαιρα κατήφειας είναι αλήθεια, η οικονομική πραγματικότητα, όμως, όπως την αντιλαμβανόμαστε μέσω των πελατών μας είναι πολύ καλύτερη».
Στο ερώτημα εάν πιστεύει σε ένα «σίγουρο μέλλον για το ευρώ παρά τις επιθέσεις από παντού», ο χρηματιστής απάντησε: «Πιστεύω ότι το ευρώ είναι ένα μεγάλο επίτευγμα, γιατί επέτρεψε στην Ευρώπη να υπάρξει σε παγκόσμιο επίπεδο και να ενδυναμώσει τη θέση της. Η κρίση απέδειξε ότι τα κράτη μπόρεσαν να δραστηριοποιηθούν και να υιοθετήσουν έκτακτα μέτρα. Είναι σαφές ότι το ευρώ βασίζεται στην αντοχή του γαλλο-γερμανικού δίδυμου, το οποίο σημειώνω ότι υπήρξε πάντα παρόν από την αρχή της ευρωπαϊκής οικοδόμησης», είπε ο κ. Ζάουϊ και κατέληξε: «Πολλοί σήμερα εκφράζουν αμφιβολίες αν θα αντέξει το ευρώ. Θα πρέπει να διατηρήσουμε την πεποίθησή μας και εφόσον η Ευρώπη χρησιμοποιήσει αυτή την κρίση για να προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές, θα μπορέσει η ευρωζώνη να γίνει μία από τις σημαντικότερες παγκοσμίως και το ευρώ ένα από τα μεγάλα νομίσματα του σύγχρονου κόσμου».
Σχετικά με τη κοινή δράση των Σαρκοζί-Μέρκελ προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για την απαγόρευση του naked short selling, o χρηματιστής αναφέρει ότι είναι «καλή η πρωτοβουλία Σαρκοζί-Μέρκελ για μία ευρωπαϊκή ρύθμιση των χρηματαγορών, αν και θα πρέπει να προχωρήσουν ακόμα πιο πέρα».
Υπογράμμισε, ακόμα, ότι είναι «υπέρ μιας ρύθμισης χωρίς σύνορα», ενώ τόνισε «θα πρέπει να γίνει σε παγκόσμιο επίπεδο, γιατί διαφορετικά ζημιώνεται η ανταγωνιστικότητα μιας κεφαλαιαγοράς έναντι άλλης».
Σύμφωνα με την ανάλυση του κ. Ζάουϊ η οικονομική κρίση που μεσολάβησε κατά την περίοδο 2008-2009 δημιούργησε μία νέα τάξη πραγμάτων. «Η σημερινή κατάσταση», είπε, «δεν έχει καμία σχέση με το 2001, σήμερα η αντιμετώπιση και η λύση που θα δίναμε θα ήταν σίγουρα διαφορετικές».
Μ.Τ.