Η ιστορία με τους αμερικάνικους οίκους αξιολόγησης έχει εκνευρίσει όχι μόνο εμάς τους Έλληνες, αλλά τους υπόλοιπους Ευρωπαίους και τις Βρυξέλες. Μετά την ξαφνική και αυθαίρετη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας από την Μoody΄s, που προκάλεσε αντιδράσεις τόσο από την Ελλάδα όσο και από τις Βρυξέλες έρχεται ο οίκος αξιολόγησης Fitch που μέσω στελέχους του, δηλώνει ότι δεν προτίθεται στο άμεσο μέλλον να υποβαθμίσει περαιτέρω την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας.
Ο κορυφαίος αναλυτής της εταιρίας, ρωτήθηκε σχετικά, μετά την απόφαση του οίκου Moody's να υποβαθμίσει την Ελλάδα από τη θέση Α1 στη θέση Ba1.
Ερωτηθείς, εάν ο οίκος Fitch σχεδιάζει να υποβαθμίσει την Ελλάδα, ο αναλυτής της εταιρίας, Κρις Πράις απάντησε: "όχι στο άμεσο μέλλον".
"Έχουμε ήδη δηλώσει ότι--εκτός εάν υπάρξει μία μείζων, απρόβλεπτη εξέλιξη--θα περιμένουμε τους τελευταίους μήνες του έτους για να εξετάσουμε πόσο επιτυχημένη θα είναι η ελληνική κυβέρνηση ως προς την υλοποίηση των πολιτικών που έχουν συμφωνηθεί", δήλωσε ο αναλυτής του οίκου Fitch στο Ρόιτερ. "Αυτή εξακολουθεί να είναι η άποψή μας. Αισθανόμαστε άνετα να έχουμε (την Ελλάδα) στο όριο του επενδυτικού επιπέδου", πρόσθεσε.
Ο οίκος Fitch έχει κατατάξει την Ελλάδα στο επίπεδο ΒΒΒ-μείον, στο χαμηλότερο επίπεδο από πλευράς επενδυτικού ενδιαφέροντος, όπου θεωρητικά μία χώρα έχει άνω του 50% πιθανότητες για υποβάθμιση.
Πάντως ο Moody's μας υποβίβασε! Στο Βa1, μία βαθμίδα πριν το junk, αλλά με σταθερές προοπτικές υποβάθμισε κατά τέσσερις μονάδες η Moody's την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας. Το πακέτο ΕΕ και ΔΝΤ εξουδετερώνει την πιθανότητα μεσοπρόθεσμης στάσης πληρωμών, αλλά η υποβάθμιση αντανακλά τους κινδύνους από τις επιπτώσεις των μέτρων για το έλλειμμα, σύμφωνα με τον οίκο.