Οι χρήστες του Facebook και γενικά των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, συχνά έχουν έλλειψη επίγνωσης των δικαιωμάτων τους όσον αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων τα οποία σε πολλές περιπτώσεις δε μπορούν να προστατευθούν βάσει του σημερινού νομικού πλαισίου. Κατά συνέπεια το ζήτημα των δικτυακών τόπων κοινωνικής δικτύωσης και η αποτελεσματική προστασία των προσωπικών δεδομένων θα εξεταστούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Την απάντηση αυτή έδωσε η επίτροπος Reding, σε ερώτηση των Ευρωβουλευτών Θ. Σκυλακάκη και Γ. Παπανικολάου της Νέας Δημοκρατίας, για το αν υπάρχει περίπτωση αναθεώρησης των κανόνων για τα προσωπικά δεδομένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως προκύπτει από την απάντηση της κ. Reding, η οδηγία 95/46/ΕΚ για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα αποτελεί σήμερα αντικείμενο διεξοδικής αναθεώρησης λαμβάνοντας υπόψη και τον ρόλο των δικτυακών τόπων κοινωνικής δικτύωσης.
"Οι υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης, όπως για παράδειγμα το Facebook, γνωρίζουν τεράστια επιτυχία καθώς ο αριθμός των χρηστών και ειδικότερα των νέων σε ηλικία χρηστών αυξάνεται με θεαματικό ρυθμό", δήλωσε η επίτροπος.