Του ΜΙΧΑΛΗ ΛΙΑΠΗ
από τον ΤΥΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


Με ποινή φυλάκισης 12 μηνών με τριετή αναστολή καταδικάστηκε η Ευαγγελία Κουγιουμτζή, καθηγήτρια… οικογενειακού δικαίου της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έπειτα από τον άγριο ξυλοδαρμό του 8χρονου γιού της.
Η μητέρα ξυλοκόπησε άγρια το 8χρονο παιδί της, μπροστά στα έκπληκτα μάτια περαστικών και του συζύγου της, Προέδρου του Ακυρωτικού Δικαστηρίου το περασμένο Σάββατο, στην παραλιακή λεωφόρο της πόλης. Το αγοράκι διακομίστηκε στο νοσοκομείο με κακώσεις και εκχυμώσεις, ενώ η πανεπιστημιακός οδηγήθηκε στο αυτόφωρο.
Οι πολίτες που έπιναν αμέριμνοι τον καφέ τους στην ηλιόλουστη πόλη μας «πάγωσαν» ακούγοντας τις παιδικές κραυγές και τα ουρλιαχτά. Αυτόπτης μάρτυρας είδε μία γυναίκα σε αλλόφρονα κατάσταση να επιτίθεται με μανία σε άγνωστο άτομο. Πλησίασε να δει τι συμβαίνει, πιστεύοντας ότι η γυναίκα έπεσε θύμα τσαντάκια και κατάφερε να τον ακινητοποιήσει. Όμως, τελικά αντίκρισε την μητέρα να χτυπά με κλωτσιές και μπουνιές το παιδί της, μέσα τη μέση του δρόμου. Δεν την πτόησαν ούτε τα βλέμματα των περαστικών ούτε οι απελπισμένες φωνές τους να σταματήσει.
Σιγά σιγά άρχισε να μαζεύεται πλήθος γύρω από τη μάνα και το παιδί που ούρλιαζε από τον πόνο. Διερχόμενος οδηγός ταξί σταματάει κι αυτός με τη σειρά του, παρακαλώντας τη γυναίκα να σταματήσει. «Είναι δικό μου το παιδί και το κάνω ό,τι θέλω» απαντάει εκείνη. Δευτερόλεπτα αργότερα στο σημείο φτάνει και ο πατέρας του 8χρονου, που απλώς κοίταζε το συμβάν.
Αυτόπτες μάρτυρες κάλεσαν την αστυνομία και η γυναίκα οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Τούμπας στο πλαίσιο του αυτοφώρου. Το 8χρονο παιδί διακομίσθηκε στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» όπου και νοσηλεύεται φρουρούμενο στην παιδοχειρουργική κλινική με εκχυμώσεις και αμυχές.
Υποβλήθηκε σε ιατρικές και ψυχιατρικές εξετάσεις, από τις οποίες αποκαλύφθηκαν σημάδια κακοποίησης. Οι γιατροί δεν είναι σε θέση να πουν πότε κακοποιήθηκε το αγοράκι. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Δημήτρη Ψαρούλη δεν αποκλείεται τα σημάδια και οι εκχυμώσεις να προξενήθηκαν κατά την ώρα του παιχνιδιού.

Τα τραύματα στην ψυχή και το σώμα
Το 8χρονο αγόρι γεννήθηκε στην Ρωσία το 2002 και μέχρι τα πέντε του χρόνια ζούσε σε ορφανοτροφείο της Μόσχας. Τα σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα που αντιμετώπιζε δεν του επέτρεψαν να παρακολουθήσει τα μαθήματα στο δημόσιο σχολείο, παρέα με τους άλλους συνομηλίκους του. Η καθηγήτρια και ο εφέτης σύζυγός της αποφάσισαν να πληρώσουν δίδακτρα σε ιδιωτικό σχολείο, ενώ ενίσχυσαν τη διδασκαλία του και με ιδιωτικά μαθήματα κατ’ οίκον. Παράλληλα, παιδοψυχολόγος παρακολουθούσε τον 8χρονο προκειμένου να τον βοηθήσει να ξεπεράσει τα προβλήματα του. Σύμφωνα με πληροφορίες στην απολογία της η πανεπιστημιακός παραδέχτηκε πως η πράξη της ήταν υπερβολική, αλλά δεν μπόρεσε να κρατηθεί όταν είδε το παιδί της να πετάγεται στον δρόμο! Ο εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή της πανεπιστημιακής καθηγήτριας, αλλά η έδρα είχε διαφορετική άποψη.