Αποκαλυπτικός ήταν ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Φ. Σαχινίδης σε συζήτηση που διεξήχθη στην Βουλή με τον Βουλευτή Σερρών του ΛΑ.Ο.Σ., κ. Ηλία Πολατίδη και αφορούσε Ερώτηση που υπέβαλε ο δεύτερος στο Υπουργείο σχετικά με την πολύκροτη και πολυδιαφημισμένη επένδυση της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος στην Τουρκία με την εξαγορά της τουρκικής τραπέζης Finansbank.
Ο κ. Πολατίδης στην Ερώτησή του τόνιζε ότι εν αντιθέσει προς την ρόδινη εικόνα που προσπαθεί να περάσει η διοίκηση της ΕΤΕ, ο Ομέρ Αράς, πρόεδρος της τουρκικής τράπεζας, ισχυρίζεται σε δηλώσεις του ότι «δεν έχει γίνει μεταφορά κερδών από την τουρκική τράπεζα προς την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και αυτό δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ! Ούτε μία λίρα. Όλα τα κέρδη θα επανεπενδύονται στην Τουρκία. Δεν λειτουργούμε ως υποκατάστημα της Εθνικής. Η Finansbank λειτουργεί στην Τουρκία ως τουρκική τράπεζα»!.
Κατόπιν αυτών των προκλητικών δηλώσεων ο Σερραίος Βουλευτής, ρωτούσε το Υπουργείο να πληροφορήσει τον ελληνικό λαό για τα εξής:
1. Σε τι ποσό ανέρχονται συνολικώς τα υπό διάφορα προσχήματα μεταφερθέντα κεφάλαια της ΕΤΕ στην Τουρκία μέχρι σήμερα; και
2. Τι ποσόν από τα υποτιθέμενα κέρδη έχει επιστρέψει και σε τι νόμισμα στην Ελλάδα για να βοηθήσει την ΕΤΕ, αλλά και την ελληνική οικονομία στην δύσκολη σημερινή συγκυρία;
Ο κ. Σαχινίδης ανέφερε στην απάντησή του ότι για την αγορά των μετοχών της τουρκικής τραπέζης καταβλήθηκαν 4,26 δισ. ευρώ καί ότι ο επαναπατρισμός των κερδών από τις δραστηριότητες των πιστωτικών ιδρυμάτων στο εξωτερικό γίνεται μέσω της διανομής μερισμάτων από τα κέρδη. Ο Όμιλος της Εθνικής, όπως και άλλες ελληνικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται σε αναπτυσσόμενες αγορές για λόγους που υπαγορεύονται από επενδυτικές στρατηγικές, ακολουθεί μία πολιτική μη διανομής μερίσματος. Τα κέρδη παραμένουν για την κεφαλαιακή ενίσχυση των θυγατρικών, την ανατροφοδότηση της ανάπτυξής τους, την μεγιστοποίηση της κερδοφορίας τους. Δηλαδή, ο Τούρκος πρόεδρος της Finansbank είχε 100% δίκιο. Ούτε μία λίρα δεν γύρισε στην Ελλάδα!
Στην ανταπάντησή του, ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. θύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ, ως αξιωματική αντιπολίτευση, είχε κατηγορήσει, τον Αύγουστο του 2007, την τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ότι, με μια |"καταστροφική πράξη για την Εθνική Τράπεζα" είχε ενεδύσει 4,6 δισ. στην ίδια τουρκική τράπεζα. «Τότε κατηγορούσατε την Ν.Δ. ότι κακώς έκανε. Τώρα έρχεστε και υπερασπίζεστε την πολιτική της. Και η διορισμένη από εσάς διοίκηση της Εθνικής θεωρεί μάλιστα και σοφή την επένδυση αυτή. Τελικά είναι σοφή; Εγώ νομίζω ότι από την όλη ιστορία βγαίνει πως το ΠΑΣΟΚ τότε είχε δίκιο. Διότι δόθηκαν 5,5 δισ. ευρώ περίπου στην τουρκική οικονομία προκειμένου να αγοράζει όπλα και να κάνει παραβιάσεις των συνόρων μας και επιπροσθέτως να μην έχει κανένα οικονομικό όφελος η Ελλάδα. Ποιο είναι, δηλαδή, το όφελος από αυτή τη φοβερή και σοφή επένδυση; Το να διορθώνουμε τα λογιστικά βιβλία και να φαίνονται ότι υπάρχουν κέρδη; Θα έρθει ποτέ ένα ευρώ πίσω στην Ελλάδα;», επέμεινε ο κ. Πολατίδης.
Στην δευτερολογία του ο κ. Σαχινίδης, χωρίς να απαντήσει επί της ουσίας και πάλι, περιορίσθηκε σε απολογίες του τύπου ότι σε καμμία περίπτωση δεν υπερασπίζεται τις επιλογές της Ν.Δ. και ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να επέμβει σε αποφάσεις των τραπεζών! Οι Τούρκοι βέβαια το κάνουν για να υπερασπίσουν την εθνική τους οικονομία. Εμείς, όχι!..