ΒΙΝΤΕΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ


Η βιομηχανική αλιεία αδειάζει τις ελληνικές θάλασσες from Archipelagos, IMC on Vimeo.

Στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στη Νέα Μηχανιώνα εδρεύει ο μεγαλύτερος στόλος μέσης αλιείας της Μεσογείου. Πρόσφατα οι αλιείς προχώρησαν σε διαμαρτυρία, αποκλείοντας το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και άλλα λιμάνια, για να μην εφαρμοστεί η νέα αλιευτική ευρωπαϊκή νομοθεσία.



Είναι σίγουρο ότι οι άνθρωποι αυτοί θαλασσοδέρνονται για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην, ωστόσο όπως λένε και οι ίδιοι οι ψαριές είναι μικρές και αναγκάζονται να ταξιδεύουν εκατοντάδες μίλια για να βρούνε ψάρια. Οι ίδιοι οι μηχανοτρατάδες κάνουν λόγο για καταστροφή του θαλάσσιου περιβάλλοντος από υπεραλίευση ή από κακή αλίευση. Ωστόσο οι ίδιοι δεν κάνουν τίποτα για να προστατεύσουν τα ψάρια ώστε να μπορούν να τα ψαρέψουν την επόμενη αλιευτική χρονιά.
Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» έδωσε στη δημοσιότητα ένα συγκλονιστικό βίντεο με θέμα την καταστροφή του υποθαλάσσιου περιβάλλοντος. Στο βίντεο δεν αναφέρεται συγκεκριμένα στους αλιείς της Νέας Μηχανιώνας, αλλά σε παράνομο ψάρεμα.
Μέσα από τα πλάνα γίνεται κατανοητό και στους πλέον αδαείς το πώς ένας απ’ τους τελευταίους και πιο πλούσιους ψαρότοπους του Αιγαίου κοντά στη Σάμο καταστρέφεται από ένα πολύ συγκεκριμένο είδος αλιείας.

Στο video διακρίνεται μία μηχανότρατα να ψαρεύει παράνομα κάτω από τη «μύτη» του Λιμενικού σε απόσταση μικρότερη του ενός μιλίου απ’ τις ακτές νότια της Σάμου. Με τα συρόμενα μηχανήματα, γνωστά και ως πόρτες, οι ψαράδες σαρώνουν τον βυθό, αφανίζοντας σε μια απόσταση δεκάδων μιλίων ψάρια, όστρακα, φύκια, ακόμα και το γόνο. Σε προγενέστερες λήψεις έχει καταγραφεί πόσο πλούσιος σε ψάρια ήταν ο βυθός στη συγκεκριμένη περιοχή και πως ήταν τα αχανή θαλάσσια λιβάδια. Όλα αυτά πριν από το πέρασμα της μηχανότρατας, γιατί μετά την εκσκαφή που κάνει στο βυθό η τεράστια μαύρη πόρτα όλα αλλάζουν και ερημώνουν! Και όμως οι άνθρωποι αυτοί (350 άτομα – επιχειρηματίες της μέσης αλιείας) που ζουν απ’ την καταστροφική - για το περιβάλλον και τη ζωή μας - δουλειά, είναι οι ίδιοι που πριν λίγες ημέρες είχαν κλείσει το λιμάνι του Πειραιά, ζητώντας να μην εφαρμοστεί η Κοινοτική Οδηγία, που τους απαγορεύει να ψαρεύουν σε απόσταση μικρότερη από 1,5 μίλι απ’ τις ακτές και θέτει περιορισμούς στο βάθος που ρίχνουν τα δίχτυα.

Καθημερινά οι μηχανότρατες αλιεύουν περισσότερους από πέντε τόνους ψάρια. Ακόμα και τα δελφίνια αναγκάζονται πλέον να πλησιάσουν τα σκάφη, για να φάνε, πράγμα σπάνιο και αυτό επειδή δεν υπάρχει λέπι σε ολόκληρη την περιοχή. Όσο για τον βυθό, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι χρειάζεται ένας ολόκληρος αιώνας για να επανέλθει, αν βέβαια δεν σαρωθεί και πάλι απ’ τα μηχανήματα των ψαράδων.

Το βίντεο-ντοκουμέντο κατάφεραν να τραβήξουν μέλη του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος». Εικόνες που αποδεικνύουν περίτρανα την ασυδοσία που επικρατεί στις ελληνικές θάλασσες από κάποιους επαγγελματίες ψαράδες με την ανοχή των Αρχών.

Την ίδια ώρα, οι ερασιτέχνες ψαράδες καταγγέλλουν ότι ουκ ολίγες φορές το Λιμενικό έκανε τα στραβά μάτια στους ιδιοκτήτες μηχανοτράτων, ενώ εκείνους τους εξαντλεί σε καθημερινούς αυστηρούς ελέγχους. Οι παράνομοι αλιείς προβαίνουν και σε μαζικές εξολοθρεύσεις των δελφινιών, της φώκιας, που ήδη κινδυνεύει με αφανισμό, και των χελωνών καρέτα καρέτα, που τα τελευταία χρόνια λιμοκτονούν, εξαιτίας της υπεραλίευσης, και αναγκάζονται πλέον να πλησιάσουν τα δίχτυα των ψαράδων.