Στο Λουξεμβούργο βρίσκεται σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες των Συμβουλίων Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΓΥ – ΣΕΥ). Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων θα περιλάβει και Σύνοδο με τη συμμετοχή των υπουργών Αναπτυξιακής Συνεργασίας, στο οποίο θα συμμετάσχει ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σπύρος Κουβέλης.
Στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ίδιου Συμβουλίου αντικείμενο συζήτησης αναμένεται να αποτελέσουν η στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο, το Ιράν, η Διαδικασία της Κέρκυρας, η ανταπόκριση της ΕΕ σε καταστροφές σε συνέχεια της εμπειρίας της διαχείρισης της κρίσης στην Αϊτή, η πειρατεία στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας και τα Δυτικά Βαλκάνια. Ως προς το τελευταίο, η συζήτηση θα επικεντρωθεί στη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου που διοργάνωσε η ισπανική προεδρία στο Σεράγεβο στις 2 Ιουνίου.
Η ημερήσια διάταξη της συνόδου του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων περιλαμβάνει την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης Ιουνίου στις Βρυξέλλες και το θέμα της «Πρωτοβουλίας των Πολιτών», ενώ θα παρουσιασθεί και η Στρατηγική Εκθεση της Επιτροπής για το 2010 περί εφαρμογής προγραμμάτων πολιτικής συνοχής.