Τα... άκουσε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή, σε εκδήλωση που οργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη, για τα νέα προγράμματα Leader και ΟΠΑΑΧ. Την περίμεναν κτηνοτρόφοι, οι οποίοι, δεν έμειναν καθόλου ικανοποιημένοι από την τοποθέτησή της για την έκταση των βοσκοτόπων.
"Μας στραγγαλίζουν! Γιατί δεν αναρωτιέστε για ποιον λόγο το αρνί πουλιέται τρία ευρώ από τον παραγωγό και φθάνει στα εννέα ευρώ στον καταναλωτή; Γιατί δε ρωτάτε για ποιον λόγο το στάρι πουλιέται 3 λεπτά από τον παραγωγό και 600 γραμμάρια ψωμί φθάνουν τα 60 λεπτά στον καταναλωτή; Εκεί είναι το πρόβλημα", έλεγαν προς τους δημοσιογράφους οι κτηνοτρόφοι που ήταν συγκεντρωμένοι έξω από το ξενοδοχείο όπου γινόταν η εκδήλωση.
Είχαν αναρτήσει πανό, στο οποίο αναφερόταν "Το Δάσος Θέλει Τον Κτηνοτρόφο του" και υποστήριζαν πως με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, καταγράφονται τα βοσκοτόπια ως δασικές εκτάσεις και περιορίζονται από τα 12.000 στα -μόλις- χίλια στρέμματα.
"Τι θέλετε; Να κάνουμε... πλαστικά πρόβατα και κατσίκια; Να πεθάνει η κτηνοτροφία της χώρας; Να μεγαλώνουμε ακίνητα ζώα σε στάβλους και μ αυτά να ταΐζουμε τον καταναλωτή", ρωτούσαν;
Από την πλευρά της, η υπουργός τόνισε την ανάγκη συμβολής όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να δοθεί μία διαφανής και οριστική λύση στο χωροταξικό πρόβλημα της διαχείρισης αγροτικής γης.
Οι κτηνοτρόφοι υποστηρίζουν ότι η προωθούμενη χαρτογράφηση και ψηφιοποίηση των βοσκοτόπων, απειλεί τη βιωσιμότητα του κλάδου, καθώς, όπως λένε, προσδιορίζει ως «δάσος», δασικές εκτάσεις, αποτελούμενες κυρίως από θάμνους και πουρνάρια, στις οποίες μέχρι σήμερα επιτρεπόταν η βόσκηση. Όπως εξηγούν, αυτομάτως τίθενται σε κίνδυνο οι επιδοτήσεις που λαμβάνουν, το ύψος των οποίων, εκτός από τον αριθμό των ζώων, καθορίζεται και από τους χώρους βόσκησης.
Η κ. Μπατζελή διαβεβαίωσε, πάντως, τους κτηνοτρόφους, πως σε ό,τι αφορά το 2009 οι βοσκότοποι που έχουν δηλωθεί στο ΟΣΔΕ, έχουν θεωρηθεί επιλέξιμοι και συνεπώς δε χάνουν τις επιδοτήσεις τους, ενώ για το 2010 διευκρίνισε ότι έχει συγκροτηθεί μία ομάδα, που εξετάζει όλα τα αιτήματα των κτηνοτρόφων, έτσι ώστε να δοθεί μία ουσιαστική και τελική λύση στο πρόβλημα.

Νέα προγράμματα
Η κ. Μπατζελή κατά την ομιλία της στην εκδήλωση, γνωστοποίησε ότι τις επόμενες 15 ημέρες, θα προκηρυχθούν προγράμματα περιφερειακής και αγροτικής ανάπτυξης, ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Πρόκειται για επενδύσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», για το οποίο η υπουργός ανέφερε ότι «χάθηκε πολύτιμος χρόνος, καθώς θα μπορούσε να ξεκινήσει το 2008, κάτι που δεν έγινε, και για αυτό το επανασχεδιάσαμε».
Όπως διευκρίνισε, προσδιορίστηκαν οι στόχοι του προγράμματος, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, αφορούν τα τρόφιμα, τη μεσογειακή διατροφή, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και καινοτόμες πολιτικές στήριξης του αγροτικού εισοδήματος, με τη λειτουργία ενός αγροτικού ταμείου εγγυοδοσίας, τύπου ΤΕΜΠΜΕ, για τις κτηνοτροφικές επενδύσεις. Δεν προσδιόρισε, όμως, ούτε το χρόνο έναρξης του προγράμματος, ούτε το ακριβές ποσό που θα διαχειριστεί.
Να σημειωθεί ότι την εκδήλωση παρακολούθησαν δεκάδες αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης (ξεχωρίσαμε τους δημάρχους Λαγκαδά, Αγίου Αθανασίου, Λαχανά), ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδης και δεκάδες επενδυτές που είχαν ωφεληθεί στο παρελθόν από προγράμματα Leader και ΟΠΑΑΧ κι οποίοι περιμένουν πολλά από τα νέα προγράμματα.
"Η δουλειά έμεινε στη μέση. Αν δεν υπάρξουν νέα προγράμματα οι επενδύσεις μας, που κόστισαν τόσα χρήματα και τις οποίες τώρα διατηρούμε με κόπο και βάσανα, θα σβήσουν", έλεγε επενδυτής του ΟΠΑΑΧ που δραστηριοποιείται στο χώρο της βιολογικής οινοποιείας.