Η Εθνική Ελλάδος τα κατάφερε. Πέτυχε την πρώτη της νίκη σε τελική φάση Μουντιάλ (2-1 τη Νιγηρία) κι ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης έγινε ο πρώτος Έλληνας ποδοσφαιριστής που σκόραρε. "Δεν πέτυχα τίποτα μόνος μου. Το πετύχαμε όλοι μαζί", είπε, μετά τη λήξη του αγώνα με το γνωστό του ήθος, ο στράικερ του ΠΑΟΚ, μετά τη λήξη.
Όπως είπε "δημιουργήσαμε ευκαιρίες και μας έδωσε τη νίκη το γκολ του Βασίλη", δίνοντας συγχαρητήρια στον συμπαίκτη του, Τοροσίδη, που έκανε τελικό 2-1. "Η Ελληνική ψυχή μιλάει μέσα στο γήπεδο. Σήμερα νοιώσαμε περήφανοι που εκπροσωπούμε την Ελλάδα. Αφιερώνω το γκολ σε όλους τους Έλληνες", δήλωσε ο Σαλπιγγίδης.
Το παιχνίδι ήταν ακριβώς το αντίθετο από το πρώτο, με την Νότιο Κορέα. Η ομάδα ήταν καλά στημένη στην άμυνα, με τρεις κεντρικούς αμυντικούς, από τον Όττο Ρεχάγκελ, με τον Κυργιάκο σε ρόλο συντονιστή, κάτι που "έδεσε" την τελευταία γραμμή της εθνικής. Στο κέντρο δούλεψε ο παλιός καλός Καραγκούνης, ενώ στην επίθεση αποδείξαμε, με Σαλπιγγίδη-Γκέκα, ότι διαθέτουμε και ταχύτητα -και τι ταχύτητα!
Το γκολ της Νιγηρίας, στο 15' από τον Ούτσε, θύμισε τον κακό μας εαυτό, αλλά αυτήν τη φορά, οι ποδοσφαιριστές μας ήταν λιοντάρια. Αν και βρέθηκαν πίσω με 1-0, είχαν τις ψυχικές δυνάμεις να γυρίσουν το παιχνίδι. "Βοήθησε" κι ο Καϊτά, που κλώτσησε τον Τοροσίδη και δέχτηκε την κόκκινη κάρτα από τον Κολομβιανό διαιτητή Όσκαρ Ρουίζ. Η Νιγηρία προστέθηκε στις αφρικανικές χώρες που απογοήτευσαν στο 19ο Μουντιάλ, αφού πίστεψαν ότι αρκεί κάποιος να παίζει μπροστά σε φιλικό κοινό για να προχωρήσει. Μερικές φορές, όμως, οι βουβουζέλες φέρνουν και άγχος...
Οι συνθέσεις
ΕΛΛΑΔΑ (Ότο Ρεχάγκελ)
: Τζόρβας, Βύντρα, Τοροσίδης, Παπαδόπουλος, Κυργιάκος, Παπασταθόπουλος (36΄ Σαμαράς), Τζιόλης, Κατσουράνης, Καραγκούνης, Σαλπιγγίδης, Γκέκας (79΄ Νίνης).
ΝΙΓΗΡΙΑ (Λαρς Λάγκερμπακ): Ενγεάμα, Όντια, Ταϊβο (56΄ Ετσετζίλε), Σίτου, Γιόμπο, Καϊτά, Οντεμβίγκιε (46΄ Ομπάσι), Αρούνα Λούκμαν, Ετούχου, Αγεγκμπένι, Ούτσε.
Διαιτητής: Όσκαρ Ρουίς (Κολομβία)
Κίτρινες: Παπασταθόπουλος, Τζιόλης, Σαμαράς - Ομπάσι
Κόκκινη: 33΄ Καϊτά