Από τα ΕΛΤΑ Κυψέλης στις 18 Ιουνίου, όπως έγινε γνωστό από την μέχρι στιγμής έρευνα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, εστάλη το μοιραίο δέμα που προκάλεσε την πρωτοφανή αιματηρή επίθεση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Η βόμβα έφτασε στο πολιτικό γραφείο του υπουργού στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας, από όπου κατέληξε να μπει στο υπουργείο και να φτάσει μέχρι τον 7ο όροφο της Κατεχάκη.
Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία προκύπτει ότι το παγιδευμένο δέμα δεν ελέγχθηκε στο πολιτικό γραφείο – όπως ήταν αναμενόμενο- αλλά φαίνεται να μην ελέγχθηκε ούτε πριν μπει στο υπουργείο. Η βόμβα παρέμεινε εντός του κτιρίου από το πρωί της Πέμπτης μέχρι τις οκτώ το βράδυ, όταν και ανοίχτηκε από τον αδικοχαμένο Γ. Βασιλάκη με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα. Σημειώνεται ότι το δέμα είχε αποστολέα τον «Χρήστο Καραβέλα» - πράγμα που εξετάζεται ως αναφορά των τρομοκρατών στην υπόθεση Siemens.
Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επαφή με τις ιταλικές καθώς ανάλογα «χτυπήματα» και απόπειρες,με παγιδευμένους φακέλους, έχουν πραγματοποιηθεί στη γειτονική χώρα, ως κινήσεις «συμπαράστασης» σε άτομα που εμπλέκονται στην ελληνική τρομοκρατία.
Για την ακρίβεια, στις 19 Απριλίου εστάλη στην αστυνομία στη Ρώμη, φάκελος – βόμβα που εξουδετερώθηκε αμέσως, για την οποία την ευθύνη ανέλαβε η «άτυπη αναρχική ομοσπονδία Λάμπρος Φούντας». Πανομοιότυπες βόμβες είχαν σταλεί σε αστυνομικούς στόχους το 1999 από την οργάνωση «διεθνή αλληλεγγύη» σε ένδειξη συμπαράστασης στον Ν. Μαζιώτη που σήμερα κρατείται για τον Επαναστατικό Αγώνα. Ανάλογα «χτυπήματα» έχουν γίνει από την ισπανική ΕΤΑ, αλλά και από τον ιρλανδικό IRA.
Οι αρχές εξετάζουν τώρα αν ο μηχανισμός ήταν εγχώριος ή «εισαγόμενος» με τους αξιωματούχους της Αντιτρομοκρατικής να εκτιμούν ότι στην πρώτη περίπτωση, η κατασκευή του προϋπέθεσε μεγάλη ικανότητα και γνώσεις και μακρόχρονη προετοιμασία. Θεωρείται ότι ο μηχανισμός αυτός δεν μπορεί να κατασκευαστεί και να τοποθετηθεί μέσα στο δέμα, αλλά ότι κατασκευάστηκε μέσα στο φάκελο, με κίνδυνο της ζωής του κατασκευαστή.