Χάνεται η ευκαιρία να αποκτήσει η Θεσσαλονίκη μια αξιόπιστη Ζώνη Καινοτομίας. Όπως κατήγγειλαν, χθες, Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010, κατά τη διάρκεια συνάντησης εργασίας για τη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, απευθυνόμενοι στη γενική γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μαρία Λιονή, και στον διευθύνοντα σύμβουλο της «Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας Α.Ε.», Ιορδάνη Αριζμάνογλου, ήδη χάθηκαν 30 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να γίνει τίποτα, παρά μόνον ατέρμονες συζητήσεις.
«Να σταματήσουμε τα λόγια. Χάθηκε η ευκαιρία. Χάθηκαν 30 εκατ. ευρώ χωρίς να γίνει τίποτα και είμαστε ακόμα στον σχεδιασμό», είπε ο καθηγητής Γεωπονίας του ΑΠΘ και μέλος του Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), Αθανάσιος Τσαυτάρης.
Επιχειρηματίες και τεχνοκράτες κατηγορούν τόσο την προηγούμενη κυβέρνηση, της Νέας Δημοκρατίας, όσο και αυτήν του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου Παπανδρέου. Σύμφωνα με τις καταγγελίες τους, δεν γίνεται το παραμικρό! Μάλιστα, η παρούσα, στη συνάντηση, γενική γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, παραδέχτηκε ότι... δεν μπορεί να κάνει τίποτα, αφού με το Πρόγραμμα Καλλικράτης, η χρηματοδότηση του φιλόδοξου έργου έχει περάσει σε άλλο υπουργείο. "Και τι ήρθε να κάνει εδώ; Να μας... ευχηθεί καλή επιτυχία", αναρωτήθηκαν μετά τη συνάντηση κάποιοι από τους συμμετέχοντες...
Ο Αθ. Τσαυτάρης, που είχε οραματιστεί και είχε προτείνει τη Ζώνη Καινοτομίας στον Ευάγγελο Βενιζέλο όταν ήταν υπουργός Ανάπτυξης, αναφερόμενος στα χρήματα που χάθηκαν είπε ότι «δε θα ξαναβρεθούν μέσα από το ΕΣΠΑ και, στην παρούσα οικονομική κατάσταση, δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί η Ζώνη Καινοτομίας από εθνικούς πόρους».
Ζήτησε από "κάποιους" να αναλάβουν τις ευθύνες τους και ζήτησε συνεργασία των φορέων, με έναν φορέα ως ομπρέλα. «Οπισθοχωρούμε, κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας και χάνουμε ευκαιρίες. Η "Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας" δεν έχει ακόμη ούτε χώρο για να αναπτυχθεί. Ο,τι γίνεται είναι στη θεωρία, αλλά στην πράξη δεν κινείται τίποτα», υπογράμμισε.
Όπως τόνισε, δε χρειάζονται άλλες μελέτες και σχέδια επί χάρτου, αλλά βοήθεια από την πολιτεία να ολοκληρωθούν φορείς όπως το ΕΚΕΤΑ, το Τεχνολογικό Πάρκο, ώστε να αναπτύξουν συνέργειες, οι οποίες αργότερα θα μπορέσουν να απλωθούν στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. «Είναι δύσκολα τα μεγάλα εγχειρήματα. Δεν έχουμε εμπειρία. Πρώτα φτιάχνεις κάτι μικρό και μετά το μεγαλώνεις», κατέληξε.
«Δεν βγαίνει τίποτε με τις συζητήσεις. Επί 5-6 χρόνια δεν έχει γίνει τίποτε για τη Ζώνη Καινοτομίας. Πρέπει να προχωρήσουμε σε πράξεις», τόνισε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Β. Ελλάδας, Γιάννης Βεργίνης. «Πρέπει να δούμε τι κάναμε τα τελευταία 20-30 χρόνια και να κάνουμε ακριβώς τα αντίθετα. Δεν χρειαζόμαστε υποδομές, αλλά πλατφόρμες και κίνητρα», σημείωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β. Ελλάδας, Δημήτρης Λακασάς.
Αποπροσανατολιστική χαρακτήρισε τη συζήτηση για τη Ζώνη Καινοτομίας τα τελευταία 2 χρόνια ο επιχειρηματίας και υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Νίκος Ευθυμιάδης, και ζήτησε να γίνουν πιο στοχευμένοι οι τομείς δραστηριοποίησης της Ζώνης Καινοτομίας. «Από το κράτος δεν θέλουμε τίποτε, παρά μόνο να βγάλει από μπροστά μας τα εμπόδια της γραφειοκρατίας που προκαλούν καθυστερήσεις», τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ινστιτούτου Ερευνών και Μελετών Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Χωρών Ν.Α. Ευρώπης - ΙΝΑ, Παντελής Αγγελίδης.
Στις διαμαρτυρίες των εκπροσώπων επιχειρηματικών και επιστημονικών φορέων, η Μ. Λιονή απάντησε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υποστηρίζει τη Ζώνη Καινοτομίας, αλλά ανέφερε ότι μετά την εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης» δεν θα έχει πλέον λόγο και παρέπεμψε τους φορείς στον υφυπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μάρκο Μπόλαρη.
Τη συνάντηση εργασίας οργάνωσε η Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ανατολικής Θεσσαλονίκης, με σκοπό να ιδρυθεί ένα Φόρουμ Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, το οποίο, έπειτα από συναντήσεις με φορείς, όπου θα κατατεθούν ιδέες και σχέδια με ορίζοντα το 2020, να φέρει προς συζήτηση, το 2011, ένα Σχέδιο Καινοτομίας - Θεσσαλονίκη 2020, βασισμένο στις κοινές επιδιώξεις και στα σημεία σύγκλισης των φορέων της πόλης.
Η Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης (δεν υπάρχει παρόμοιο εγχείρημα στη ΝΑ Ευρώπη), είναι μια κρατική πρωτοβουλία με σκοπό τη συγκέντρωση εταιρειών που βασίζονται στις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία σε γεωγραφικά προσδιορισμένες περιοχές (θυλάκους/πυρήνες) της Θεσσαλονίκης. Η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας Α.Ε. είναι ο φορέας σχεδιασμού, διαχείρισης και υλοποίησης του παραπάνω εγχειρήματος.
Κρατική πρωτοβουλία μόνον στα χαρτιά, όμως, αφού το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη απλώς την ίδρυσε, η Νέα Δημοκρατία του Καραμανλή το συζητούσε και το ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου δεν ξέρει πού να την εντάξει...