Οι πληθυσμοί των φιδιών σε όλο σχεδόν τον κόσμο εμφανίζουν σημαντική μείωση κατά την τελευταία δεκαετία, για αδιευκρίνιστους λόγους, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα, που δείχνει ότι τα φίδια φαίνεται να ακολουθούν την οδό της σταδιακής εξαφάνισης των ψαριών και των βατράχων.
Μυστηριωδώς, μερικά είδη φιδιών φαίνεται να άρχισαν να μειώνονται απότομα γύρω στο 1998, μια χρονιά που οι επιστήμονες ακόμα δεν μπορούν να συνδέσουν με κάτι συγκεκριμένο, που θα δικαιολογούσε αυτή την μείωση, εκτός από το γεγονός ότι υπήρξε το πιο θερμό έτος μέχρι τότε, λόγω μεγάλης ενίσχυσης του ρεύματος "Ελ Νίνιο". Δεν αποκλείεται όμως να φταίει και κάποια ασθένεια, όπως αποδείχτηκε ότι για την εξαφάνιση των βατράχων ευθυνόταν σε μεγάλο βαθμό μια μόλυνση από μύκητα.
Τα φίδια αποτελούν σημαντικό αρπακτικό ερπετό και η απότομη μείωση του αριθμού τους μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την ισορροπία πολλών οικοσυστημάτων και "αλυσίδων" τροφής.
Σύμφωνα με την μελέτη, τα θηλυκά φίδια φαίνεται να εξαφανίζονται με ταχύτερο αριθμό σε σχέση με τα αρσενικά. Επίσης, με πιο γρήγορο ρυθμό φαίνεται να εξαφανίζονται τα φίδια που συνήθως μένουν ακίνητα και περιμένουν υπομονετικά για τη λεία τους, σε σχέση με αυτά που…γυροφέρνουν και κυνηγάνε με πιο ενεργητικό τρόπο.
Προηγούμενες μελέτες είχαν επίσης καταγράψει μείωση των φιδιών σε ορισμένες περιοχές, ιδιαίτερα στη Μεσόγειο. Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι η μείωση είναι ευρύτερη, καθώς παρατηρείται ακόμα και στην περιοχή των τροπικών, το κατ' εξοχήν "βασίλειο" των ερπετών.