Σκληρή κριτική ασκεί η παράταξη "Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη", του Γιάννη Μπουτάρη, στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Βασ. Παπαγεωργόπουλο, με αφορμή τον απολογισμό του έργου της διοίκησης, που έχει προγραμματιστεί για αύριο, Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010, στην αίθουσα της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.
Η παράταξη χρησιμοποιεί ένα απόσπασμα από το τεύχος του απολογισμού, που έχει κυκλοφορήσει: «Η Θεσσαλονίκη του 21ου αιώνα, η Θεσσαλονίκη με το νέο δυναμικό της πρόσωπο και την ελκυστική και ανταγωνιστική της Βαλκανική και Ευρωπαϊκή παρουσία, η Μακεδονική πρωτεύουσα της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας, της παιδείας, των Συνεδρίων, των ριζοσπαστικών πρωτοβουλιών, της νεανικότητας και του πολιτισμού, των έργων και των νέων προοπτικών, της εξωστρέφειας και της συνεργασίας με άλλες πόλεις και λαούς, δημιουργείται σήμερα. Σήμερα, η Θεσσαλονίκη………… κατακτά τα όνειρά της και αλλάζει σελίδα στην περίλαμπρη ιστορική της διαδρομή», είναι το απόσπασμα που χρησιμοποιεί και το οποίο θα διαβάσει, αύριο, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασ. Παπαγεωργόπουλος. Και ρωτά τον δήμαρχο:
* Αλήθεια, κύριε Παπαγεωργόπουλε, σε ποιο παράλληλο σύμπαν ζείτε – εάν δεν μας δουλεύετε – και βλέπετε μία Θεσσαλονίκη που εμείς δεν μπορούμε να διακρίνουμε;
* Αλήθεια, πώς αποφασίσατε ότι τα όνειρά μας είναι μαύρα και μυρίζουν σκάνδαλα;
* Αλήθεια, πώς μια πόλη χωρίς όραμα και σχέδιο μπορεί να είναι ανταγωνιστική και ελκυστική;
Και η ανακοίνωση της "Πρωτοβουλίας για τη Θεσσαλονίκη" καταλήγει: "Η μόνη αλήθεια είναι ότι σύντομα η πόλη θα αλλάξει σελίδα και θα ξαναβρεί τη χαμένη της αξιοπρέπεια. Σας κουνάμε, λοιπόν το μαντήλι, κύριε Δήμαρχε, και συνεχίζουμε. Αλλά χωρίς εσάς".