Την ανάγκη θεσμοθέτησης ελέγχων σε όλα τα κτίρια, δημόσια και ιδωτικά, τόνισε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τα 32 χρόνια από το σεισμό της 20ης Ιουνίου 1978 που διοργάνωσε η Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Βορείου Ελλάδος (ΥΑΣΒΕ) ο ομότιμος καθηγητής Σεισμολογίας του Aριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Bασίλης Παπαζάχος.
«Πρέπει όλες οι περιφέρειες και οι δήμοι να προβούν σε προσεισμικούς ελέγχους των κτιρίων ώστε στον επόμενο σεισμό να μην έχουμε καταρρεύσεις ή, ακόμα χειρότερα, θύματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στην εκδήλωση συμμετέχει και το Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών το οποίο εκθέτει δείγματα των ερευνητικών του δραστηριοτήτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΤΣΑΚ οι προσεισμικοί έλεγχοι αποκάλυψαν ότι το 50 τις εκατό των σχολικών κτιρίων χρειάζονται άμεσα προσεισμικές παρεμβάσεις.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης, ο οποίος παραβρέθηκε στην εκδήλωση, τόνισε ότι ο σεισμός του ΄78 αφύπνισε «κοινωνία και πολιτεία» και επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης για αναβάθμιση όλων των υπηρεσιών που έχουν ευθύνη στην προστασία από φυσικές καταστροφές.
Στην πλατεία Αριστοτέλους έχει στηθεί έκθεση, που ξυπνά μνήμες από τη «σμπαραλιασμένη, μετά τον σεισμό, Θεσσαλονίκη», όπως χαρακτηριστικά περιγράφονταν στους τίτλους των τοπικών εφημερίδων, εκείνων των ημερών. Στον χώρο θα λειτουργεί μέχρι αύριο το βράδυ έκθεση φωτογραφίας από περιοχές που επλήγησαν από σεισμούς και πλημμύρες, καθώς και έκθεση παλιών οργάνων της ΥΑΣΒΕ, όπως ένα κρουσίμετρο σκυροδέματος που μετρούσε την αντοχή του μπετόν, ένας θεοδόλιχος (τοπογραφικό όργανο) και ένας χωροβάτης που χρησίμευε για τον υπολογισμό των υψομετρικών διαφορών. Παράλληλα, θα εκτίθενται δύο τροχόσπιτα που χρησιμοποιήθηκαν για την προσωρινή στέγαση των σεισμοπλήκτων το 1978 και αργότερα στον σεισμό στην Πελοπόννησο.
Στην εκδήλωση συμμετέχει και το Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών (ΙΤΣΑΚ) το οποίο εκθέτει δείγματα των ερευνητικών του δραστηριοτήτων.